NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Reformatorische scholen zeggen wij praten al over holebi's.Nederland: Er word verdeeld gereageerd op de oproep van SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies aan het reformatorisch onderwijs, om homoseksualiteit zelf bespreekbaar te maken.

De vele reacties, positief en negatief maken wel duidelijk dat er al volop initiatieven in voorbereiding zijn om het taboe rond homoseksualiteit op reformatorische scholen te doorbreken.

Het reformatorisch onderwijs wil geen aparte lesmethode over homoseksualiteit ontwikkelen. Maar wil wel het gesprek over homoseksualiteit een duidelijkere plaats geven in het eigen onderwijsnet. Dat zegt Rens Rottier, voorzitter van het College van Bestuur van Driestar Educatief, een kenniscentrum voor het reformatorisch onderwijs.

Rottier laat weten dat er op reformatorische scholen wel over homoseksualiteit wordt gesproken, maar dat openheid inderdaad erg lastig is. "Leraren moeten een drempel over en tegelijk is het in het reformatorisch onderwijs wel
Doorgedrongen dat een duidelijk standpunt over homoseksualiteit noodzakelijk is. We willen geen aanleiding geven tot homohaat, ook niet in de vorm van grapjes. Verder wijzen orthopedagogen en psychologen er ons op dat er ook in onze scholen jongeren rond lopen met homo of lesbische gevoelens, ook die jongeren moeten zich bij ons veilig kunnen voelen", aldus Rottier.

Driestar Educatief werkt momenteel al aan de ontwikkeling van een cursusprogramma voor vertrouwenspersonen en mentoren. Zij moeten volgens Rottier een sleutelrol gaan spelen in de begeleiding van holebiseksuele studenten. Het inzetten van een apart lessenpakket voor leerlingen over holebiseksualiteit vindt Rottier geen goed idee. "Homoseksualiteit als apart gebied bespreken, vinden wij kunstmatig. Het is een onderdeel van het geheel van seksuele vorming".

John Quist van RefoAnders, een stichting voor homo's met een reformatorische achtergrond zegt: "Een apart lespakket over holebi's kan bovendien de indruk wekken dat holebiseksualiteit op reformatorische scholen wordt gepromoot, want daar zijn onze scholen erg huiverig voor. Men moet aan de bijbelse lijn vasthouden klinkt het dan. Quist zou daarover graag een gesprek hebben.

"Want wat kan en wat kan niet? mag een arm om de schouder wel of niet? En wat met een kus? mag het wel of mag het niet? Zo specifiek zouden de gesprekken op reformatorische scholen moeten worden gevoerd. Want nu maken ze zich er te snel vanaf met de oneliner dat de Bijbel homoseksualiteit afwijst. Maar veel jongeren hebben homoseksuele gevoelens. Wat moeten we daarmee? Moeten ze die dan maar wegdrukken omdat het van de Bijbel niet mag? Het gesprek moet concreet en specifiek gevoerd worden, en niet vaag en onduidelijk".

Directeur van het reformatorische Calvijn College in Goes, A. Vogel zegt: "De oproep van Van der Vlies is goed aangekomen. Het zet ons aan ons standpunt helder te verwoorden. Maar dat wil niet zeggen dat bespreekbaar maken van homoseksualiteit hetzelfde kan betekenen als 'moet kunnen'. Een zondige levenspraktijk wijzen we af, maar we willen jongeren met een holebiseksuele geaardheid wel begeleiden bij hun worsteling".

Robert Daverschot van de gereformeerde vereniging voor homo's en lesbiennes Contrario, laat weten blij te zijn met de oproep van Van der Vlies. Ook hij laat weten dat op de gereformeerde en christelijke scholen vanuit zijn achterban inmiddels al wordt gesproken over homoseksualiteit. "Het wordt tijd dat we spijkers met koppen slaan, waarmee ik bedoel dat homoseksualiteit structureel besproken moet worden. Maar ik ben wel bang omdat er nu vaak te vrijblijvend over homoseksualiteit wordt gepraat, zo van ik heb een buurman die homo is en die is heel aardig, maar daar hebben leerlingen vaak niets of weinig aan".

Contrario werkt al een jaar aan een lespakket over homoseksualiteit voor het christelijk onderwijs dat op het moment door gebruikers wordt getest. De organisatie doet dat in samenwerking met het gereformeerde Gomarus College in Groningen.

"In onze lesmethode willen we de verschillende visies die in brede christelijke kring over homoseksualiteit bestaan, bespreken. Dus niet alleen: het mag niet, punt. Als dit zwart-wit beeld nog binnen reformatorische kringen heerst, is onze methode voor hen niet bruikbaar".Juist die diversiteit aan visies in christelijke kring maakt het volgens directeur van het Gomarus College in Groningen,

Bert de Jong, lastig om als school een duidelijk standpunt in te nemen. "Het heeft tijd nodig om tot een goed beleid te komen. Wij willen leerlingen vooral een veilige leeromgeving bieden. Daarom kan dit onderwerp wat mij betreft niet vaak genoeg aan de orde zijn".

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Praten over holebi's op religieuze scholen. (20.09.07)

21.09.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 21 September, 2007 en 1253 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 


Buitenlands nieuws

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 

Opnieuw homofobe aanval in Amsterdam + video.

 

Video met schaduwpoppen toont liefdesverhaal tussen twee mannelijke giraffen.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.