NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Openbaar Ministerie en holebigroep samen tegen homo-geweld.Nederland: Naar aanleiding van de stijgende gewelddadige aanvallen tegen homo's, ging gisteren een tweede gesprek door tussen de voorzitter van het College van procureurs-generaal, Harm Brouwer en Frank Van Dalen, voorzitter van de holebi-belangenorganisatie het COC.

Het COC drong er de afgelopen maanden sterk op aan om een actiever opsporingsbeleid te voeren. Men pleitte daarbij voor extra politietoezicht en surveillances in burger, maar ook zwaardere straffen bij geweld tegen homo's.

Brouwer zegde toe dat er in het kader van het opsporings- en vervolgingsbeleid, er in de toekomst na dergelijke geweldsaangiften steeds actief zal gezocht worden naar de identiteit van de verdachte, en wanneer deze identiteit kan worden vastgesteld (en het feit is bewezen) het Openbaar Ministerie in alle gevallen zich als doel zal stellen een strafrechtelijke reactie door rechter of officier te laten volgen, indien mogelijk voorafgegaan door voorlopige hechtenis.

Het COC liet weten erg tevreden te zijn over deze toezegging. Want volgens hen betekent dit dat het niet langer aan de agent is om te bepalen of hij een incident de moeite waard vindt, maar dat in alle gevallen de daders het Openbaar Ministerie op hun dak krijgen.

De laatste geweldsdaad tegen homo's dateert nog maar van twee weken geleden. Toen werden twee homo's op een terrasje aangevallen. De betrokken agent vond geen reden tot nader onderzoek en liet de dader gaan. De slachtoffers hadden gemeld dat het ging om homofobisch geweld.

De toezegging van het Openbaar Ministerie houdt nu in dat in de toekomst deze daders niet meer zullen ontkomen, en dus meteen zondermeer kunnen worden gearresteerd, in voorlopige hechtenis worden genomen en aan de rechter worden voorgeleid. "Een krachtig signaal dat de maatschappij geweld tegen homo's afwijst", zei Frank Van Dalen.

De strafmaxima voor de vervolging van discriminatoir geweld vindt het OM toereikend. Zo is het mogelijk om bij dergelijke geweldsdelicten de strafeis extra te verhogen in verband met het feit dat het geweld gepleegd zou zijn tegen een discriminatoire achtergrond. Dit is ook opgenomen in de door het College van procureurs-generaal aan officieren van justitie gegeven.

Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van mishandeling van een willekeurig gekozen slachtoffer door een groep, dan kan voor de leden van die groep de straf oplopen tot bijna een verdubbeling van wat er voor een 'gewone' mishandeling wordt geŰist.

Ook hierover is het COC zeer tevreden, maar zegt wel dat ze voorlopig nog wel vasthouden aan hun wens om in Nederland een hatecrime-wetgeving ingevoerd te krijgen. "In dat geval is er geen sprake van geweld met verzwarende omstandigheid, maar eenvoudigweg sprake van hatecrime en wordt het beestje bij de naam genoemd en neemt de kwaliteit van opsporing, zo heeft onderzoek in Engeland laten zien, toe. Volgende week hebben wij een overleg met minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst en zullen dit onderwerp dan ook met haar bespreken", aldus Frank Van Dalen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie ziet in het kader van preventie de bepalingen van het wetsontwerp: maatregelen ter bestrijding van ernstige overlast, waardoor de officier van justitie bevoegdheden krijgt op het vlak van gedragsaanwijzigingen, en de burgemeester in het kader van gebieds- en verblijfsverboden, als een goed bruikbare aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden.

Het COC riep in juli van dit jaar het Nederlandse Kabinet op om straat- en gebiedsverboden in te zetten ter bestrijding van geweld tegen homo's. Afgelopen vrijdag besloot het Kabinet een wetsvoorstel die dit regelt naar de raad van State te sturen voor advies. Dat het Openbaar Miniserie dit als een bruikbaar instrument ziet, geeft volgens het COC garanties dat het instrument in de toekomst gericht zal worden gebruikt.

Verder werd er ook nog gepraat over een in het najaar te lanceren training door Reclassering Nederland in samenspraak met het COC en het Openbaar Ministerie. Dit in het kader van gedragsbe´nvloeding en recidivebestrijding. Een en ander zou betekenen dat de rechter deze straf al in het voorjaar zou kunnen opleggen aan daders van discriminatoir geweld tegen homo's. Met het OM en de reclassering is het COC van mening dat straffen alleen niet voldoet.

"Wanneer iemand homovijandig is, dan is de kans groot dat hij of zij geweld tegen homo's zal gaan gebruiken, hierbij is de kans op herhaling erg groot. Dat betekend dat de straf ook het gedrag moet be´nvloeden, en dit om herhaling te voorkomen. Het COC zal dan ook met het Openbaar Ministerie en reclassering gaan samenwerken om dit alles mogelijk te maken", zegt Frank Van Dalen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Amsterdam: Hoofd van politie vraagt om homo-geweld niet te relativeren.(10.09.07)
Nederland: Nieuwe wet geeft straatverbod aan homo aanvallers.(08.09.07)
Nederland: Kamerlid wil verbod op discriminatie holebi's in grondwet. (08.09.07)
Nederland: Homo's in elkaar geslagen, politie lacht ermee. (02.09.07)

13.09.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 13 September, 2007 en 1647 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 februari 2020 - Queer Friday Party
21 februari 2020 - Club Random
22 februari 2020 - Bears Night
22 februari 2020 - Twinxx
23 februari 2020 - CarnaWally Pannekoek
23 februari 2020 - Flash - Color Carnival
28 februari 2020 - 5 Year Smooch
29 februari 2020 - RuPauls Drag Party
04 maart 2020 - Darklands Big Bang
05 maart 2020 - Darklands Deluge

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgie aan top transgenderzorg, maar meer dan 600 mensen op wachtlijst + cijfers.

 

Derde Oost-Vlaamse plaats protesteert tegen holebi & trans+ vrije zones in Polen.

 

Kris, 48, is de eerste holebi & trans+ life coach van Oost-Vlaanderen.

 

Vlaamse Milan werd zo hard gepest dat hij op 16-jarige leeftijd van school af ging.

 

Antwerpse gemeente betaalt kosten schoolcampagne rond holebi's & transgenders.

 

Schepen Kortrijk dient klacht in wegens onder andere homofobie op Facebook pagina van Vlaams Belang.

 


Buitenlands nieuws

Poetin: 'Zo lang ik aan de macht ben komt er geen homohuwelijk'.

 

Gehuwde hetero's kunnen gelukkiger zijn als ze voorbeeld nemen aan homo & lesbische huwelijken.

 

Meerderheid holebi's & transgenders slachtoffer van pesterijen & bedreigingen op sociale media.

 

Meerderheid holebi & transgender asielzoekers heeft te maken met geweld in Nederland.

 

Opmerkelijk maar positief, republikeinen schaffen anti transgender wet af.

 


Showbizz & Sport

25-jarige acteurs Connor Jessup en Miles Heizer zijn een koppel.

 

Prof basketbalspeler vertelt bij Ellen DeGeneres hoe trots hij is op zijn transgender dochtertje + Video.

 

Elton John won Oscar, gaf ontroerende speech en verenigde zich opnieuw met Eminem + 2 video's.

 

Profbokster maakt statement door vriendin te kussen in land waar holebi zijn strafbaar is.