Je leest:

Nederland: Openbaar Ministerie en holebigroep samen tegen homo-geweld.Nederland: Naar aanleiding van de stijgende gewelddadige aanvallen tegen homo's, ging gisteren een tweede gesprek door tussen de voorzitter van het College van procureurs-generaal, Harm Brouwer en Frank Van Dalen, voorzitter van de holebi-belangenorganisatie het COC.

Het COC drong er de afgelopen maanden sterk op aan om een actiever opsporingsbeleid te voeren. Men pleitte daarbij voor extra politietoezicht en surveillances in burger, maar ook zwaardere straffen bij geweld tegen homo's.

Brouwer zegde toe dat er in het kader van het opsporings- en vervolgingsbeleid, er in de toekomst na dergelijke geweldsaangiften steeds actief zal gezocht worden naar de identiteit van de verdachte, en wanneer deze identiteit kan worden vastgesteld (en het feit is bewezen) het Openbaar Ministerie in alle gevallen zich als doel zal stellen een strafrechtelijke reactie door rechter of officier te laten volgen, indien mogelijk voorafgegaan door voorlopige hechtenis.

Het COC liet weten erg tevreden te zijn over deze toezegging. Want volgens hen betekent dit dat het niet langer aan de agent is om te bepalen of hij een incident de moeite waard vindt, maar dat in alle gevallen de daders het Openbaar Ministerie op hun dak krijgen.

De laatste geweldsdaad tegen homo's dateert nog maar van twee weken geleden. Toen werden twee homo's op een terrasje aangevallen. De betrokken agent vond geen reden tot nader onderzoek en liet de dader gaan. De slachtoffers hadden gemeld dat het ging om homofobisch geweld.

De toezegging van het Openbaar Ministerie houdt nu in dat in de toekomst deze daders niet meer zullen ontkomen, en dus meteen zondermeer kunnen worden gearresteerd, in voorlopige hechtenis worden genomen en aan de rechter worden voorgeleid. "Een krachtig signaal dat de maatschappij geweld tegen homo's afwijst", zei Frank Van Dalen.

De strafmaxima voor de vervolging van discriminatoir geweld vindt het OM toereikend. Zo is het mogelijk om bij dergelijke geweldsdelicten de strafeis extra te verhogen in verband met het feit dat het geweld gepleegd zou zijn tegen een discriminatoire achtergrond. Dit is ook opgenomen in de door het College van procureurs-generaal aan officieren van justitie gegeven.

Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van mishandeling van een willekeurig gekozen slachtoffer door een groep, dan kan voor de leden van die groep de straf oplopen tot bijna een verdubbeling van wat er voor een 'gewone' mishandeling wordt geŰist.

Ook hierover is het COC zeer tevreden, maar zegt wel dat ze voorlopig nog wel vasthouden aan hun wens om in Nederland een hatecrime-wetgeving ingevoerd te krijgen. "In dat geval is er geen sprake van geweld met verzwarende omstandigheid, maar eenvoudigweg sprake van hatecrime en wordt het beestje bij de naam genoemd en neemt de kwaliteit van opsporing, zo heeft onderzoek in Engeland laten zien, toe. Volgende week hebben wij een overleg met minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst en zullen dit onderwerp dan ook met haar bespreken", aldus Frank Van Dalen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie ziet in het kader van preventie de bepalingen van het wetsontwerp: maatregelen ter bestrijding van ernstige overlast, waardoor de officier van justitie bevoegdheden krijgt op het vlak van gedragsaanwijzigingen, en de burgemeester in het kader van gebieds- en verblijfsverboden, als een goed bruikbare aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden.

Het COC riep in juli van dit jaar het Nederlandse Kabinet op om straat- en gebiedsverboden in te zetten ter bestrijding van geweld tegen homo's. Afgelopen vrijdag besloot het Kabinet een wetsvoorstel die dit regelt naar de raad van State te sturen voor advies. Dat het Openbaar Miniserie dit als een bruikbaar instrument ziet, geeft volgens het COC garanties dat het instrument in de toekomst gericht zal worden gebruikt.

Verder werd er ook nog gepraat over een in het najaar te lanceren training door Reclassering Nederland in samenspraak met het COC en het Openbaar Ministerie. Dit in het kader van gedragsbe´nvloeding en recidivebestrijding. Een en ander zou betekenen dat de rechter deze straf al in het voorjaar zou kunnen opleggen aan daders van discriminatoir geweld tegen homo's. Met het OM en de reclassering is het COC van mening dat straffen alleen niet voldoet.

"Wanneer iemand homovijandig is, dan is de kans groot dat hij of zij geweld tegen homo's zal gaan gebruiken, hierbij is de kans op herhaling erg groot. Dat betekend dat de straf ook het gedrag moet be´nvloeden, en dit om herhaling te voorkomen. Het COC zal dan ook met het Openbaar Ministerie en reclassering gaan samenwerken om dit alles mogelijk te maken", zegt Frank Van Dalen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Amsterdam: Hoofd van politie vraagt om homo-geweld niet te relativeren.(10.09.07)
Nederland: Nieuwe wet geeft straatverbod aan homo aanvallers.(08.09.07)
Nederland: Kamerlid wil verbod op discriminatie holebi's in grondwet. (08.09.07)
Nederland: Homo's in elkaar geslagen, politie lacht ermee. (02.09.07)

13.09.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 13 September, 2007 en 1594 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Uniek theaterstuk op komst met voorstellingen in Mechelen + regenboogfestival en in Antwerpen.

 

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskee├źn pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Maak kennis met 100-jarige die al jaren HIV besmet is.

 

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.