NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Openbaar Ministerie en holebigroep samen tegen homo-geweld.Nederland: Naar aanleiding van de stijgende gewelddadige aanvallen tegen homo's, ging gisteren een tweede gesprek door tussen de voorzitter van het College van procureurs-generaal, Harm Brouwer en Frank Van Dalen, voorzitter van de holebi-belangenorganisatie het COC.

Het COC drong er de afgelopen maanden sterk op aan om een actiever opsporingsbeleid te voeren. Men pleitte daarbij voor extra politietoezicht en surveillances in burger, maar ook zwaardere straffen bij geweld tegen homo's.

Brouwer zegde toe dat er in het kader van het opsporings- en vervolgingsbeleid, er in de toekomst na dergelijke geweldsaangiften steeds actief zal gezocht worden naar de identiteit van de verdachte, en wanneer deze identiteit kan worden vastgesteld (en het feit is bewezen) het Openbaar Ministerie in alle gevallen zich als doel zal stellen een strafrechtelijke reactie door rechter of officier te laten volgen, indien mogelijk voorafgegaan door voorlopige hechtenis.

Het COC liet weten erg tevreden te zijn over deze toezegging. Want volgens hen betekent dit dat het niet langer aan de agent is om te bepalen of hij een incident de moeite waard vindt, maar dat in alle gevallen de daders het Openbaar Ministerie op hun dak krijgen.

De laatste geweldsdaad tegen homo's dateert nog maar van twee weken geleden. Toen werden twee homo's op een terrasje aangevallen. De betrokken agent vond geen reden tot nader onderzoek en liet de dader gaan. De slachtoffers hadden gemeld dat het ging om homofobisch geweld.

De toezegging van het Openbaar Ministerie houdt nu in dat in de toekomst deze daders niet meer zullen ontkomen, en dus meteen zondermeer kunnen worden gearresteerd, in voorlopige hechtenis worden genomen en aan de rechter worden voorgeleid. "Een krachtig signaal dat de maatschappij geweld tegen homo's afwijst", zei Frank Van Dalen.

De strafmaxima voor de vervolging van discriminatoir geweld vindt het OM toereikend. Zo is het mogelijk om bij dergelijke geweldsdelicten de strafeis extra te verhogen in verband met het feit dat het geweld gepleegd zou zijn tegen een discriminatoire achtergrond. Dit is ook opgenomen in de door het College van procureurs-generaal aan officieren van justitie gegeven.

Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van mishandeling van een willekeurig gekozen slachtoffer door een groep, dan kan voor de leden van die groep de straf oplopen tot bijna een verdubbeling van wat er voor een 'gewone' mishandeling wordt geŽist.

Ook hierover is het COC zeer tevreden, maar zegt wel dat ze voorlopig nog wel vasthouden aan hun wens om in Nederland een hatecrime-wetgeving ingevoerd te krijgen. "In dat geval is er geen sprake van geweld met verzwarende omstandigheid, maar eenvoudigweg sprake van hatecrime en wordt het beestje bij de naam genoemd en neemt de kwaliteit van opsporing, zo heeft onderzoek in Engeland laten zien, toe. Volgende week hebben wij een overleg met minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst en zullen dit onderwerp dan ook met haar bespreken", aldus Frank Van Dalen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie ziet in het kader van preventie de bepalingen van het wetsontwerp: maatregelen ter bestrijding van ernstige overlast, waardoor de officier van justitie bevoegdheden krijgt op het vlak van gedragsaanwijzigingen, en de burgemeester in het kader van gebieds- en verblijfsverboden, als een goed bruikbare aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden.

Het COC riep in juli van dit jaar het Nederlandse Kabinet op om straat- en gebiedsverboden in te zetten ter bestrijding van geweld tegen homo's. Afgelopen vrijdag besloot het Kabinet een wetsvoorstel die dit regelt naar de raad van State te sturen voor advies. Dat het Openbaar Miniserie dit als een bruikbaar instrument ziet, geeft volgens het COC garanties dat het instrument in de toekomst gericht zal worden gebruikt.

Verder werd er ook nog gepraat over een in het najaar te lanceren training door Reclassering Nederland in samenspraak met het COC en het Openbaar Ministerie. Dit in het kader van gedragsbeÔnvloeding en recidivebestrijding. Een en ander zou betekenen dat de rechter deze straf al in het voorjaar zou kunnen opleggen aan daders van discriminatoir geweld tegen homo's. Met het OM en de reclassering is het COC van mening dat straffen alleen niet voldoet.

"Wanneer iemand homovijandig is, dan is de kans groot dat hij of zij geweld tegen homo's zal gaan gebruiken, hierbij is de kans op herhaling erg groot. Dat betekend dat de straf ook het gedrag moet beÔnvloeden, en dit om herhaling te voorkomen. Het COC zal dan ook met het Openbaar Ministerie en reclassering gaan samenwerken om dit alles mogelijk te maken", zegt Frank Van Dalen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Amsterdam: Hoofd van politie vraagt om homo-geweld niet te relativeren.(10.09.07)
Nederland: Nieuwe wet geeft straatverbod aan homo aanvallers.(08.09.07)
Nederland: Kamerlid wil verbod op discriminatie holebi's in grondwet. (08.09.07)
Nederland: Homo's in elkaar geslagen, politie lacht ermee. (02.09.07)

13.09.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 13 September, 2007 en 1696 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 juli 2020 - Amsterdam Pride Online + Walk
03 augustus 2020 - Queer Arts Festival
05 augustus 2020 - Antw Pride online & buiten
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Groen en Gentse Prof willen einde aan haatberichten op sociale media tegen holebi trans en anderen.

 

Antwerp Pride (5 - 9 Augustus) online, buiten, films, enz...

 

Open brief: steun je lokale Vlaamse holebi & trans+ onderneming en horecazaak.

 

Studente Thomas More-Hogeschool Mechelen genomineerd voor Podcastprijs over haar comingout + podcast.

 

Brugge legde (2de) regenboogzebrapad aan op unieke plaats.

 

3 tot 9 augustus: Queer Arts Festival Antwerp, (eerste groot holebi+ trans+ festival tijdens coronacrisis).

 


Buitenlands nieuws

Opnieuw anonieme getuigenis van homo prof voetballer vanuit de kast + lijstje openlijke prof voetballers.

 

Anti holebi & trans+ groepen krijgen meer geld van Trump dan holebi's & transgenders.

 

Stop conversie therapie wereldwijd + studie resultaten + landen lijst + video.

 

Thailand staat op het punt geschiedenis te schrijven betreffende holebi's.

 

Turkse president zet bevolking aan tot holebi- en transfobie en haat.

 

Ondanks Covid 19 komen duizenden holebi's, interseks trans+ & sympathisanten op straat in Parijs + video.

 

Zuid-Afrika keurt wet goed die ambtenaren verbied homohuwelijken te weigeren.

 

Amsterdam Pride 9 dagen feest online (25/07 - 02/08). + video.

 


Showbizz & Sport

Kate Winslet en Saoirse Ronan spelen lesbisch koppel in waargebeurde film.

 

Braziliaanse eerste trans model in Sports Illustrated zwempakeditie.

 

Uitspraken J.K Rowling over transgenders blijft voor opschudding zorgen, ook in Belgié.

 

Modern Family acteur en echtgenoot trotse papa's van zoontje.

 

Nederlands presentator en ex zanger Gordon herviel en schaamt zich diep.

 

Plus-size transgender model schrijft geschiedenis in Calvin Klein Pride campagne + video