Je leest:

Nederland is het niet eens met weg geven informatie seksuele geaardheid.Nederland: In juni sloten de Verenigde Staten en de Europese Unie een nieuw gegevensuitwisselingsverdrag op. Hierbij mogen de Amerikaanse autoriteiten in uitzonderlijke gevallen gebruik maken van bijzondere persoonsgegevens zoals: etnische afkomst, politieke voorkeur, godsdienst overtuiging maar ook over het seksuele leven en geaardheid van de reiziger.

Omdat de regering heeft verzuimt dat laatste onderdeel expliciet in haar bief aan de Kamer de melden, vraagt de SP een debat aan met de regering. De holebi belangenorganisatie het COC zegt deze zorg te delen en blij te zijn dat de kwestie op de politieke agenda zal komen.

Het nieuwe akkoord tussen de EU en de VS over het verstrekken van passagiersgegevens, heeft als doel internationaal terrorisme tegen te gaan. En ging op 31 juli van kracht, maar ze moet nog wel door het Nederlandse parlement worden goedgekeurd.

Een SP-politicus ontdekte dat in een brief van de VS aan de EU staat geschreven, dat ook informatie over iemand seksuele leven en de seksuele geaardheid, in uitzonderlijke gevallen door de Amerikaanse autoriteiten mag worden gebruikt. Deze bepaald dan zelf e eenzijdig wanneer zij een geval uitzonderlijk vinden, hoe ze dat doen en welke criteria ze daar voor gebruiken is volgens Jan de Wit van de SP niet duidelijk.

Frank van Dalen, voorzitter van het COC, zei de zorg van de SP te delen. "Waarom zouden de Amerikanen om terrorisme te bestrijden gegevens over iemand seksuele leven moeten verzamelen? Zolang de VS die vraag niet overtuigend kan beantwoorden, zou Nederland er niet mee moeten instemmen dat een andere staat deze privé gevoelige gegevens van zijn burgers mag verzamelen"

"Bovendien kunnen die burgers zich niet verdedigen tegen onterecht onderzoek naar hun seksueel leven of seksuele geaardheid. Want volgens de afspraak hoeven de Amerikanen zich niet te verantwoorden. Zonder ook maar iets met terrorisme te maken te hebben, kunnen EU-burgers van zo'n onderzoek naar hun seksuele leven echter wel slachtoffer worden. Want er zijn landen in de EU waar homo's enkel op papier gelijke rechten hebben. Dat vraagt juist om wetgeving om hun privacy te beschermen, dit verdrag staat daar haaks op".

Ook Europarlementaria Sophie in 't Veld zegt dat het akkoord tussen de EU en de VS niet deugt. "Er is geen democratische controle, er is zelfs geen énkele controle en er zit totaal geen rem op de informatiezucht van de Amerikanen", aldus de politica. Die verder liet weten dat het haar ook niet verwondert dat Amerika ook de profielen van bijvoorbeeld de internationale datingsite Gaydar in de gaten houdt. En zei nog dat ze blij is dat de Nederlandse politici eindelijk wakker worden.

Volgens het COC moet wanneer de relevantie van deze specifieke informatie door de Amerikanen kan worden aangetoond, er objectieve criteria komen en worden vastgesteld over wanneer deze informatie mag verzameld worden. Zodat eventuele slachtoffers van inbreuk op hun privé-leven dit kunnen aanvechten.

Want nu kunnen de Amerikanen zelf beslissen op gronden die vanwege de Amerikaanse staatsveiligheid niet eens met de EU autoriteiten worden gedeeld. De Eu gaat dus akkoord met het toelaten dat een andere staat vrijelijk kan beschikken over privé-gegevens van haar burgers, en dit zonder de rechten van die burgers te garanderen. Dat is de reden voor grote zorg en daarom zijn we benieuwd of onze regering een overtuigend verhaal heeft om dit te verantwoorden.

Eerder kon je bij ons lezen:
Amerikanen krijgen informatie over seksuele geaardheid reizigers. (25.07.07)

09.09.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 09 September, 2007 en 1309 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Koen Crucke fitness op hoge hakken voor rol in musical La Cage aux Folles + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 

Eigenlijk is niemand 100 procent hetero, aldus Vlaamse seksuologe.

 


Buitenlands nieuws

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 

14-jarige transgender jongen mag van rechter door gaan met hormoontherapie.

 

Tweeduizend deelnemers op allereerste Gay Pride in Sarajevo.

 

Nederlandse webwinkel wil boeken rond zogenaamde wordt hetero therapie niet uit aanbod verwijderen.

 


Showbizz nieuws

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.

 

Verjaardag Freddie Mercury gevierd met leuke video animatie en weldra nieuwe verzamel cd-box + video.