NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland is het niet eens met weg geven informatie seksuele geaardheid.Nederland: In juni sloten de Verenigde Staten en de Europese Unie een nieuw gegevensuitwisselingsverdrag op. Hierbij mogen de Amerikaanse autoriteiten in uitzonderlijke gevallen gebruik maken van bijzondere persoonsgegevens zoals: etnische afkomst, politieke voorkeur, godsdienst overtuiging maar ook over het seksuele leven en geaardheid van de reiziger.

Omdat de regering heeft verzuimt dat laatste onderdeel expliciet in haar bief aan de Kamer de melden, vraagt de SP een debat aan met de regering. De holebi belangenorganisatie het COC zegt deze zorg te delen en blij te zijn dat de kwestie op de politieke agenda zal komen.

Het nieuwe akkoord tussen de EU en de VS over het verstrekken van passagiersgegevens, heeft als doel internationaal terrorisme tegen te gaan. En ging op 31 juli van kracht, maar ze moet nog wel door het Nederlandse parlement worden goedgekeurd.

Een SP-politicus ontdekte dat in een brief van de VS aan de EU staat geschreven, dat ook informatie over iemand seksuele leven en de seksuele geaardheid, in uitzonderlijke gevallen door de Amerikaanse autoriteiten mag worden gebruikt. Deze bepaald dan zelf e eenzijdig wanneer zij een geval uitzonderlijk vinden, hoe ze dat doen en welke criteria ze daar voor gebruiken is volgens Jan de Wit van de SP niet duidelijk.

Frank van Dalen, voorzitter van het COC, zei de zorg van de SP te delen. "Waarom zouden de Amerikanen om terrorisme te bestrijden gegevens over iemand seksuele leven moeten verzamelen? Zolang de VS die vraag niet overtuigend kan beantwoorden, zou Nederland er niet mee moeten instemmen dat een andere staat deze privé gevoelige gegevens van zijn burgers mag verzamelen"

"Bovendien kunnen die burgers zich niet verdedigen tegen onterecht onderzoek naar hun seksueel leven of seksuele geaardheid. Want volgens de afspraak hoeven de Amerikanen zich niet te verantwoorden. Zonder ook maar iets met terrorisme te maken te hebben, kunnen EU-burgers van zo'n onderzoek naar hun seksuele leven echter wel slachtoffer worden. Want er zijn landen in de EU waar homo's enkel op papier gelijke rechten hebben. Dat vraagt juist om wetgeving om hun privacy te beschermen, dit verdrag staat daar haaks op".

Ook Europarlementaria Sophie in 't Veld zegt dat het akkoord tussen de EU en de VS niet deugt. "Er is geen democratische controle, er is zelfs geen énkele controle en er zit totaal geen rem op de informatiezucht van de Amerikanen", aldus de politica. Die verder liet weten dat het haar ook niet verwondert dat Amerika ook de profielen van bijvoorbeeld de internationale datingsite Gaydar in de gaten houdt. En zei nog dat ze blij is dat de Nederlandse politici eindelijk wakker worden.

Volgens het COC moet wanneer de relevantie van deze specifieke informatie door de Amerikanen kan worden aangetoond, er objectieve criteria komen en worden vastgesteld over wanneer deze informatie mag verzameld worden. Zodat eventuele slachtoffers van inbreuk op hun privé-leven dit kunnen aanvechten.

Want nu kunnen de Amerikanen zelf beslissen op gronden die vanwege de Amerikaanse staatsveiligheid niet eens met de EU autoriteiten worden gedeeld. De Eu gaat dus akkoord met het toelaten dat een andere staat vrijelijk kan beschikken over privé-gegevens van haar burgers, en dit zonder de rechten van die burgers te garanderen. Dat is de reden voor grote zorg en daarom zijn we benieuwd of onze regering een overtuigend verhaal heeft om dit te verantwoorden.

Eerder kon je bij ons lezen:
Amerikanen krijgen informatie over seksuele geaardheid reizigers. (25.07.07)

09.09.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 09 September, 2007 en 1361 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

EĂŠn programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 

Blind Getrouwd: al 10% holebi's schreef zich in, schrijf jezelf ook in, vooral lesbiennes.

 

Homo koppel uit West-Vlaanderen slachtoffer van homofobisch vandalisme door regenboogvlag.

 


Buitenlands nieuws

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 

Opnieuw homofobe aanval in Amsterdam + video.

 

Video met schaduwpoppen toont liefdesverhaal tussen twee mannelijke giraffen.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.