Canada: Holebi-activisten niet blij met volkstelling.Canada: Er is onenigheid ontstaan tussen het statistieken bureau uit Canada en enkele holebi-activisten, en dit over de resultaten van een volkstelling in het land. De resultaten van de telling, die werd gehouden in mei 2006, zullen a.s woensdag bekend worden gemaakt.

Het is hierbij voor de eerste keer dat er bij een officiŽle telling ook wordt gekeken naar het aantal gehuwde homo's en lesbiennes in Canada. Het huwelijk voor homo's en lesbiennes is sinds 2005 legaal in het land.

Enkele holebi-activisten laten weten ongelukkig te zijn over het feit dat homo en lesbische koppels die gehuwd zijn, hun status moesten aanduiden in een apart vakje dat de titel droeg: anders.

Het statistieken bureau overwoog een aantal opties voor de telling, inclusief de vermelding van niet gender gerichte termen zoals echtgenoot, wat uiteindelijk werd beschouwd als te verwarrend.

Het is geweten dat vele gehuwde homo en lesbische koppels het invulvakje met: anders, uit protest hebben genegeerd omdat ze niet anders willen behandeld worden dan heteroseksuele koppels.

Helen Kennedy, van Egale Canada zei: "Ik denk niet dat we een aparte groep moeten zijn alleen maar omdat we gelijkslachtige huwelijken hebben".

Het statistieken bureau liet weten dat ze bij de volgende telling in 2011 eerst zullen praten met holebi's en transgenders.

In april vroeg liberaal democratisch parlementslid Stephen Williams aan de overheid om er voor te zorgen dat er bij de volkstelling van 2011 een vraag wordt gesteld over seksuele oriŽntatie. "Een vraag over seksuele oriŽntatie kan helpen om de gelijkheidswet te controleren en bovendien ook de onderhoudsbepaling voor holebi's te verbeteren".

Williams liet verder nog weten dat hij blij is met de beslissing van het statistieken bureau om in 2011 vragen te stellen over partnerschappen, maar zei daarbij dat het belangrijk is om te weten hoeveel homo's, lesbiennes en biseksuelen er in het land zijn.

Eerder kon je bij ons lezen:
Canada: Stad die holebi Pride vlag weigerde, krijgt klacht aan zijn broek. (27.08.07)
Canada: Beambte vervangt homoseksueel door homofoob in Wikipedia.(21.08.07)

08.09.07
Bron: pink news uk en holebi.info

Dit bericht is gepost op 08 September, 2007 en 1467 keer gelezen.Reageer op dit bericht: