NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Turijn: Groeipijnen van een Europese Transgender Organisatie.Twee jaar geleden werd Transgender Europe in Wenen opgericht. Intussen is er op meerdere fronten hard gewerkt. Op de laatste vergadering koos het bestuur van deze jonge organisatie ervoor om geld te steken in een lobbykantoor in Brussel. De oprichters geven de voorkeur aan een website voor activisten. (Foto: Eva Fels en Jo Schedlbauer, organisatoren van de eerste Europese tg-conferentie in Wenen, 2005)

Op 16 november beslist de algemene vergadering van Transgender Europe in Turijn waar het geld naartoe gaat. Welke mogelijkheden bieden beide opties? Wat moet Transgender Europe eigenlijk doen? Een verslagje:

Wenen 2005. Achter de hoge ramen van het Weense Rathaus zijn honderdtwintig mensen uit heel Europa drie dagen druk in de weer. Verspreid over drie historische zalen, die nog dienst deden in de tijd van de Donau-monarchie, timmeren zij resoluties in elkaar. Die zullen even later in stemming worden gebracht in de algemene vergadering van een nieuwe Europese transgenderorganisatie. Er is een tafeltje voor transgender-zorg, transgender-wetgeving en zo verder. Italië, Duitsland, Oostenrijk en Engeland zijn goed vertegenwoordigd. Uit het Nederlandstalig gebied komen negen mensen, waaronder Joz Motmans en Justus Eisfeld. Uit Scandinavië, Frankrijk, Oost Europa en Spanje komen minder mensen.

De discussies gaan over de precieze verwoordingen en prioriteiten. Een Rus wil een derde sekse in zijn paspoort terwijl een Brit geen enkele vermelding van zijn/haar sekse wil. Een Portugese wil haar geslachtsregistratie zonder operaties van een M naar een V kunnen veranderen.

Tot conflicten leidt dat niet. Sterker nog. Er hangt een prettige, drukke sfeer in de groepen. De deelnemers hoeven het dan ook niet eens te worden. De conferentie is zo opgezet dat groepen meerdere tegenstrijdige resoluties ter stemming mogen voordragen. Iedere resolutie die door meer dan 50% van de algemene vergadering wordt gesteund, zal worden opgenomen in het handvest. Zo stroomt het secretariaat van de conferentie vol met voorstellen. Jo Schedlbauer zet er een database voor in elkaar. Hij en zijn partner Eva Fels hebben het leeuwendeel van de conferentie georganiseerd. Hun doel is om alle Europese transgenderorganisaties bijeen te brengen en een handvest overeen te komen. Dat lukt. Aan het eind van de conferentie hebben ze niet alleen een handvest maar ook dertig enthousiaste vrijwilligers voor de werkgroepen en de stuurgroep. Transgender Europe, de koepelorganisatie van zesenzestig transgender organisaties in Europa, is geboren.

Civil Society
Na de conferentie wordt TG Europe een officiële vereniging. ‘Nu kunnen bedrijven als IBM ons steunen’ glimlacht Eva Fels anno 2007. De stuurgroep, waarin Eva en Jo zitting hebben, vergaderde in april in Amsterdam, na eerder bijeengekomen te zijn in Manchester, Berlijn, Turijn en Genève.

Transgender Europe heeft de nodige hobbels achter de rug. De meeste werkgroepen vielen vrij snel uit elkaar. ‘We waren een nieuwe organisatie zonder besluitvormingsprocedures’ vertelt Eva. ‘Er waren veel misverstanden en onduidelijkheden.’ En behalve misverstanden kwamen er ook verschillen van inzicht naar boven. Ook in de stuurgroep. Die meningsverschillen zijn in Amsterdam tot ontknoping gekomen. Daar heeft de stuurgroep besloten om de weinige gelden die zij heeft te steken in een onderzoek naar de leefomstandigheden van transgenders in Europa. Stephen Whittle, professor aan Manchester Metropolitan University en oprichter van de Britse transgenderorganisatie Press for Change, zal het onderzoek uitvoeren.

‘Als wij dertien procent betalen, betaalt de Europese Unie de rest’ vertelt Justus Eisfeld, de voorzitter van TG Europe. T-image betaalt een deel, Press for Change betaalt een deel en nu ook TG Europe. Justus heeft de subsidie van de EU weten los te peuteren tijdens een EU-conferentie. ‘Ieder nieuw Europees voorzitterschap organiseert wel conferenties waarbij gender een thema is,’ vertelt hij. ‘Je belt op en zegt dat je een belangrijke speler in het maatschappelijke middenveld bent. Als je dat goed doet krijg je een Civil Society Scholarship en worden de reis en het hotel voor je betaald.’ Justus ging naar verschillende conferenties om de zaak van transgenders te bepleiten. Hij ontmoette op deze conferenties steeds weer dezelfde mensen, onder wie enkele mensen van de Europese Commissie. ‘Je zorgt ervoor dat je opvalt door iets zinvols te zeggen in een plenaire vergadering en dan laat je je aanspreken in de pauzes.’

Ambities
Justus doet het gemakkelijk klinken, maar in werkelijkheid kost lobbyen hem veel tijd. Dat was makkelijker toen hij voor een fractie van Europese Parlement werkte in Brussel. Het liefst zou hij daar full time als lobbyist werken. ‘Als we een professionele organisatie willen worden, dan moeten we iemand in Brussel hebben die lobbyt, informatie verzorgt en fondsen werft’ zegt hij. ‘Als je dat wilt moet je zaken goed kunnen onderbouwen. Daarom is die studie van Stephen zo belangrijk.’

Ondertussen had Jo andere ambities met TG Europe. Terwijl Justus van een kantoortje in Brussel droomde, investeerde Jo in Wenen veel tijd in het uitbouwen van de website TGEU.net. ‘Het moet een on-line netwerk van activisten worden’ vertelt Eva. ‘Daar moeten ze elkaar kunnen vinden en contacten kunnen uitwisselen. Alle informatie die zij nodig hebben om actie te voeren moet er zijn.’ Eva denkt daarbij aan aanspreekpunten in Brussel, maar ook aan wetteksten, onderzoeken, fondsenboeken en voorbeeldbrieven.

Jo’s website zou zo in het verlengde liggen van de conferentie in Wenen. Die was ook meer gericht op het verenigen van lokale activisten dan op het vestigen van een centraal kantoor in Brussel. ‘Jo heeft nu zoveel tijd in geïnvesteerd in die website dat ze niet zomaar kan stoppen’ zegt Eva. ‘Maar ze kan ook niet doorgaan zonder ten minste een beetje financiering.’ Maar het geld komt er dus niet. Jo is teleurgesteld. ‘Dat zijn de groeipijnen van een startende internationale organisatie’, reageert Justus desgevraagd. ‘Iedereen hevelt geld over uit zijn eigen bronnen.’

Model ILGA
De teleurstellingen binnen het bestuur horen misschien wel bij een jonge organisatie. De mensen die de diepste investeringen plegen, zitten ook in het bestuur en oordelen over elkaar’s inspanningen en ambities. Dat maakt het moeilijk om keuzen te maken zonder elkaar teleur te stellen.

Uiteindelijk is de stuurgroep wel tot een beslissing gekomen. Voor de Europese transgender groepen is dat gelukkig, want nu kunnen zij zich in de algemene vergadering in Turijn te minste uitspreken over de gekozen strategie. Met het onderzoek van Stephen Whittle kiest het bestuur voor financiering door de EU en dus voor lobbyen in Brussel. Daar is veel voor te zeggen.

Een groep als ILGA Europe heeft bewezen wat een lobbykantoor in Brussel vermag. ILGA is een koepelorganisatie van vierhonderd homo-organisaties, met een klein kantoortje in de Brusselse Rue de la Charité. Als deelnemend lid van de Raad van Europa heeft zij alle lidstaten die de laatste vijftien jaar tot de EU toetraden, van Polen tot Roemenië, kunnen dwingen om hun homovijandige wetgeving te herzien.

Zonder ILGA Europe waren de inspanningen van duizenden Oost Europese actievoerders voor niets geweest. Een Europese minderheid, die nergens echt een grote vuist kan maken, blijkt aangewezen op een goede lobby aan de top. ILGA biedt zo een duidelijk model voor wat TG Europe voor Europese transgenders kan doen.

Aan de andere kant is ILGA een ambtelijke organisatie die even ver afstaat van haar doelgroep als het Europese Parlement van haar kiezers. Het is niet de vrolijke en inspirerende activistengemeenschap die Jo zich voorstelt. Op zestien november beslissen de Europese transgender groepen gedurende de algemene vergadering van TGEU in Turijn of zij de strategie van de stuurgroep ondersteunen. Zij hebben echt iets te kiezen. Zij zullen bepalen wat transgenders in Europees verband voor elkaar kunnen doen.

Tekst van Arianne van der Ven, van Het Continuum.

Meer info: Klik hier

05.09.07
Bron: continuum.nl via email aan holebi.info

Dit bericht is gepost op 05 September, 2007 en 1389 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 


Buitenlands nieuws

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 

Holebi relaties zegenen in de kerk? en blik op holebi's verschuift binnen rooms-katholieke kerk.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.