Iowa: Reacties van presidentskandidaten op het homohuwelijk in Iowa.Des Moines, Iowa. De uitspraak van rechter Hanson waarin hij oordeelt dat de staatsgrondwet koppels van hetzelfde geslacht discrimineert wanneer het gaat over huwelijksrechten en het huwelijk openzet voor homo en lesbi koppels, doet heel wat stof oplaaien bij presidentskandidaten.

Mitt Romney, kandidaat voor de republikeinen, is de eerste die deze beslissing van de rechter veroordeelde. Hij is de voormalige gouverneur van Massachusetts. Hij verklaart: “Deze uitspraak in Iowa is een volgend voorbeeld van een activist in de rechtbank en een rechter die niet verkozen is en een poging doet om het huwelijk te herdefiniëren. Deze uitspraak drukt opnieuw de noodzaak uit voor een federale huwelijkwet om zo het traditionele huwelijk tussen man en vrouw te beschermen”.

De democratische senator Hillary Rodham Clinton is de enige democratische kandidate die een reactie geeft. Terwijl ze opnames aan het doen was voor de “Ellen DeGeneres Show” zei Clinton dat ze de voorkeur geeft aan een burgerlijke unie voor homo of lesbi koppels met volledige gelijke rechten van een huwelijk. Maar uiteindelijk zou ze de beslissing over het homohuwelijk over laten aan iedere staat afzonderlijk.

Clinton zei: “De staat heeft steeds het beslissingsrecht gehad over de huwelijksleeftijd en andere huwelijkscondities. We hebben ondertussen gezien dat verschillende discriminaties omtrent het huwelijk zijn weggewerkt uit de bestaande huwelijkswetten. Wat nu gebeurt is dat mensen beslissingen maken over burgerlijke unies en huwelijken. Ze beslissen dat staat per staat en ik denk dat dit de juiste plaats is om dat te beslissen”.

Voor de republikeinen was de grootste zorg dat ze de conservatieven niet zouden beledigen.

Republikeinse kandidaat John McCain zei dat deze uitspraak een verlies is voor de traditionele families. Hij ging verder met te zeggen dat hij altijd de traditionele definitie van het huwelijk heeft verdedigt als iets bijzonders tussen een man en een vrouw. De uitspraak bevestigt volgens hem dat het nodig is dat er een republikeinse president aan de macht komt, die de constructieve touwtjes stevig in handen neemt.

Republikeinse kandidaat senator Sam Brownback gaf een scherpe afwijzende kritiek: “De inwoners van Iowa wijzen de herdefinitie van het huwelijk af en ik zweer dat ik het traditionele huwelijk zal verdedigen, zoals ik gedaan heb in het verleden”.

Jarrod Agen, de woordvoerder van Rudy Giuliani, zei dat Giuliani gelooft dat het huwelijk enkel is voorbestemd voor man en vrouw.

Meer holebi nieuws, klik Home.

Eerder kon je bij ons lezen:
Iowa: Rechter geeft 6 koppels groen licht voor het homohuwelijk.(31.08.07.)
USA: Republikeinse presidentskandidaten weigeren holebi TV debat.(06.08.07.)

Bron: 365gay.com en holebi.info
01.09.07.

Dit bericht is gepost op 01 September, 2007 en 1627 keer gelezen.Reageer op dit bericht: