NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Homoseks is minder grote zonde dan vreemd gaan.Een gehuwde man die overspel pleegt, begaat een veel grotere zonde, dan een man die in een homoseksuele relatie van liefde en trouw samenwoont met een vriend. Aldus prof dr. J. Hoek (foto), bijzonder hoogleraar gereformeerde spiritualiteit vanwege de Gereformeerde Bond aan de Protestantse Theologische Universiteit.

De prof zei dit tijdens een studieweek van de Bond voor (aankomende) theologiestudenten. De Gereformeerde Bond is het behoudende deel van de Protestantse Nederlandse kerk en telt ruim een half miljoen leden.

Hoek zei te constateren dat de protestantse kerk erg verdeeld reageert wanneer het gaat om homoseksualiteit, maar dat ze zich voornamelijk bewegen tussen gedogen en goedkeuren. Volgens de prof moeten de plaatselijke kerken een heldere en duidelijke opvatting over homoseksualiteit formuleren.

"In onze tijd kan een kerkenraad zijn principiŽle positie en de achtergronden van zijn beleidskeuzes, niet langer eenvoudig bekend veronderstellen. Helderheid en openheid is ten allen tijde beter dan dubbelzinnigheid en mistigheid", aldus professor Hoek.

Hoek schetste verder de verschillende manieren waarop binnen het christendom over homoseksualiteit wordt gedacht, van zeer strikt tot zeer liberaal. Hij sprak uit dat de kerk in het verleden grote fouten heeft gemaakt. "Men wees mensen af in plaats van hun leefwijze. Homoseksualiteit bestempelde men als de ergste zonde die denkbaar is, en homo's werden gestigmatiseerd. En vandaag de dag blijkt zelfs dat sommigen die homoseksualiteit afwijzen zelf probleem hebben met hun geaardheid. Discriminatie en een op de Bijbel gebaseerde afwijzing van homorelaties hebben vaak een onheilig span gevormd".

Ook waarschuwde Hoek voor het gebruik van losse Bijbelteksten waarin homoseksualiteit wordt afgewezen. "Wij moeten ons telkens de vraag stellen of wij ook werkelijk verstaan wat wij lezen. Wie naÔef verklaart: 'ik lees het gewoon, onbevangen zoals het er staat', maakt zich te makkelijk af van de uitdaging om de Schriften naar hun wezenlijke bedoeling te verstaan, en kunnen er daardoor gevaarlijke kortsluitingen bestaan in de toepassing van de
Bijbelswoorden.

Toch houdt Hoek persoonlijk wel vast aan de klassiek christelijke visie op homoseksualiteit, namelijk dat homoseksuele relaties zondig zijn. Hij baseert die opvatting niet zozeer op Bijbelteksten waarin homoseksualiteit wordt verboden, als wel op Schriftpassages waarin God zelf het huwelijk tussen man en vrouw instelt.

Hij citeerde met instemming de in 2004 overleden theoloog C. Graafland, die schreef: 'menselijk gevoeld zou ik dolgraag willen dat de Bijbel mij de mogelijkheid zou geven om de homoseksuele relatie te legitimeren. Maar voor zover ik het kan zien, is dat niet zo''

Maar hier kwam hij wel met een aantal relativeringen. Zo wees hij er ten eerste op dat er in het Oude Testament minder moeilijk gedaan wordt over polygamie dan over homoseksualiteit. Volgens hem komt dit omdat er in de Bijbel alleen maar homoseksualiteit voorkomt als seksuele uitspatting, en niet beschreven wordt in relaties van liefde en trouw, zoals die vandaag de dag bestaan.

Ook maakte hij een onderscheid tussen enerzijds homoseksueel gedrag binnen een levensverbintenis en anderzijds promiscuÔteit, losbandig en verwilderd seksueel gedrag. Op grond hiervan waarschuwde hij ervoor mensen met een homoseksuele relatie al te zwaar te veroordelen.

'Het mag niet zo zijn dat mensen die in een homoseksuele relatie leven als zondaars bij uitstek worden gezien en dat in vergelijking hiermee over bijvoorbeeld echtscheiding of heteroseksuele ontucht meer vergoelijkend wordt gedacht en gesproken', aldus Hoek. "Sterker nog, de man die overspel pleegt en daarmee zijn vrouw bedriegt, doet een veel grotere zonde dan wie in een homoseksuele relatie in liefde en trouw met een vriend samenwoont".

Tot slot liet Hoek ook nog weten dat holebi gemeenteleden hun gevoelens niet hoeven weg te stoppen, als zij tenminste kiezen voor seksuele onthouding. 'Zoals een heteroseksuele christen zichzelf mag aanvaarden inclusief zijn of haar seksualiteit, die nu eenmaal heel het mens-zijn doortrekt en die eveneens in de gebrokenheid deelt, zo kan ook de homoseksueel georiŽnteerde mens zichzelf accepteren. Een oprecht gelovige man die heteroseksueel is, kan geboeid worden door de schoonheid, de bevalligheid, de charme van een vrouw'. Precies op dezelfde manier kan een homofiele christen 'aanvaarden dat hij of zij geboeid wordt door leden van het eigen geslacht'

Meer Holebi nieuws klik Home.

24.08.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 24 August, 2007 en 1810 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 


Buitenlands nieuws

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 

Holebi relaties zegenen in de kerk? en blik op holebi's verschuift binnen rooms-katholieke kerk.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.