NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Homoseks is minder grote zonde dan vreemd gaan.Een gehuwde man die overspel pleegt, begaat een veel grotere zonde, dan een man die in een homoseksuele relatie van liefde en trouw samenwoont met een vriend. Aldus prof dr. J. Hoek (foto), bijzonder hoogleraar gereformeerde spiritualiteit vanwege de Gereformeerde Bond aan de Protestantse Theologische Universiteit.

De prof zei dit tijdens een studieweek van de Bond voor (aankomende) theologiestudenten. De Gereformeerde Bond is het behoudende deel van de Protestantse Nederlandse kerk en telt ruim een half miljoen leden.

Hoek zei te constateren dat de protestantse kerk erg verdeeld reageert wanneer het gaat om homoseksualiteit, maar dat ze zich voornamelijk bewegen tussen gedogen en goedkeuren. Volgens de prof moeten de plaatselijke kerken een heldere en duidelijke opvatting over homoseksualiteit formuleren.

"In onze tijd kan een kerkenraad zijn principiŽle positie en de achtergronden van zijn beleidskeuzes, niet langer eenvoudig bekend veronderstellen. Helderheid en openheid is ten allen tijde beter dan dubbelzinnigheid en mistigheid", aldus professor Hoek.

Hoek schetste verder de verschillende manieren waarop binnen het christendom over homoseksualiteit wordt gedacht, van zeer strikt tot zeer liberaal. Hij sprak uit dat de kerk in het verleden grote fouten heeft gemaakt. "Men wees mensen af in plaats van hun leefwijze. Homoseksualiteit bestempelde men als de ergste zonde die denkbaar is, en homo's werden gestigmatiseerd. En vandaag de dag blijkt zelfs dat sommigen die homoseksualiteit afwijzen zelf probleem hebben met hun geaardheid. Discriminatie en een op de Bijbel gebaseerde afwijzing van homorelaties hebben vaak een onheilig span gevormd".

Ook waarschuwde Hoek voor het gebruik van losse Bijbelteksten waarin homoseksualiteit wordt afgewezen. "Wij moeten ons telkens de vraag stellen of wij ook werkelijk verstaan wat wij lezen. Wie naÔef verklaart: 'ik lees het gewoon, onbevangen zoals het er staat', maakt zich te makkelijk af van de uitdaging om de Schriften naar hun wezenlijke bedoeling te verstaan, en kunnen er daardoor gevaarlijke kortsluitingen bestaan in de toepassing van de
Bijbelswoorden.

Toch houdt Hoek persoonlijk wel vast aan de klassiek christelijke visie op homoseksualiteit, namelijk dat homoseksuele relaties zondig zijn. Hij baseert die opvatting niet zozeer op Bijbelteksten waarin homoseksualiteit wordt verboden, als wel op Schriftpassages waarin God zelf het huwelijk tussen man en vrouw instelt.

Hij citeerde met instemming de in 2004 overleden theoloog C. Graafland, die schreef: 'menselijk gevoeld zou ik dolgraag willen dat de Bijbel mij de mogelijkheid zou geven om de homoseksuele relatie te legitimeren. Maar voor zover ik het kan zien, is dat niet zo''

Maar hier kwam hij wel met een aantal relativeringen. Zo wees hij er ten eerste op dat er in het Oude Testament minder moeilijk gedaan wordt over polygamie dan over homoseksualiteit. Volgens hem komt dit omdat er in de Bijbel alleen maar homoseksualiteit voorkomt als seksuele uitspatting, en niet beschreven wordt in relaties van liefde en trouw, zoals die vandaag de dag bestaan.

Ook maakte hij een onderscheid tussen enerzijds homoseksueel gedrag binnen een levensverbintenis en anderzijds promiscuÔteit, losbandig en verwilderd seksueel gedrag. Op grond hiervan waarschuwde hij ervoor mensen met een homoseksuele relatie al te zwaar te veroordelen.

'Het mag niet zo zijn dat mensen die in een homoseksuele relatie leven als zondaars bij uitstek worden gezien en dat in vergelijking hiermee over bijvoorbeeld echtscheiding of heteroseksuele ontucht meer vergoelijkend wordt gedacht en gesproken', aldus Hoek. "Sterker nog, de man die overspel pleegt en daarmee zijn vrouw bedriegt, doet een veel grotere zonde dan wie in een homoseksuele relatie in liefde en trouw met een vriend samenwoont".

Tot slot liet Hoek ook nog weten dat holebi gemeenteleden hun gevoelens niet hoeven weg te stoppen, als zij tenminste kiezen voor seksuele onthouding. 'Zoals een heteroseksuele christen zichzelf mag aanvaarden inclusief zijn of haar seksualiteit, die nu eenmaal heel het mens-zijn doortrekt en die eveneens in de gebrokenheid deelt, zo kan ook de homoseksueel georiŽnteerde mens zichzelf accepteren. Een oprecht gelovige man die heteroseksueel is, kan geboeid worden door de schoonheid, de bevalligheid, de charme van een vrouw'. Precies op dezelfde manier kan een homofiele christen 'aanvaarden dat hij of zij geboeid wordt door leden van het eigen geslacht'

Meer Holebi nieuws klik Home.

24.08.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 24 August, 2007 en 1759 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 januari 2020 - We Need You
25 januari 2020 - Bears Night
25 januari 2020 - Sparkle
01 februari 2020 - lgbt Karaoke
01 februari 2020 - Boys for Boys
01 februari 2020 - Playgrounds Fetish Antw
01 februari 2020 - Playground Gent
01 februari 2020 - Los Ninos
01 februari 2020 - Love Boat
07 februari 2020 - Marry Me

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Holebi (trans+) huis Vlaams Brabant heeft een nieuwe naam.

 

Maak kennis met Nick & Christophe, het eerste homo koppel in Blind getrouwd.

 

Vlaamse televisie reclame met lesbisch koppeltje gaat viraal + video

 

Zeven beroemde holebi's & transgenders in Brussels Regenbooghuis.

 

Gent komt met eerste holebi & trans filmfestival van het nieuwe decennium (29/01 - 02/02).

 

Geen regenboogzebrapad in Beringen (deel 2), 'volgens mij speelt die problematiek van holebi's niet', aldus politicus.

 


Buitenlands nieuws

Deense homo's biseksuele mannen en MSM mogen weldra ook, onder voorwaarden, bloed geven.

 

Tiental Amerikaanse staten wil anti transgender wet invoeren, eentje ook anti holebi wet.

 

Zweedse kroonprinses en prins schreven holebi & trans+ geschiedenis.

 

Moslimleider riskeert levenslange celstraf wegens per ongeluk trouwen met een man.

 

Onderzoek in 23 landen, attitudes ten opzichte van lesbiennes positiever dan tegenover homo's.

 


Showbizz & Sport

Tal van Hollywoodsterren steunen openlijk homo presidentskandidaat Pete Buttigieg.

 

Lesbische Broadway-show met beroemde lesbiennes en 2 beroemde lesbische koppels.

 

Billy Porter doorbrak genderrollen op de rode loper.

 

Nederlandse YouTube-ster komt na chantage uit de transgender kast + video.