Je leest:

Nederland: Homoseks is minder grote zonde dan vreemd gaan.Een gehuwde man die overspel pleegt, begaat een veel grotere zonde, dan een man die in een homoseksuele relatie van liefde en trouw samenwoont met een vriend. Aldus prof dr. J. Hoek (foto), bijzonder hoogleraar gereformeerde spiritualiteit vanwege de Gereformeerde Bond aan de Protestantse Theologische Universiteit.

De prof zei dit tijdens een studieweek van de Bond voor (aankomende) theologiestudenten. De Gereformeerde Bond is het behoudende deel van de Protestantse Nederlandse kerk en telt ruim een half miljoen leden.

Hoek zei te constateren dat de protestantse kerk erg verdeeld reageert wanneer het gaat om homoseksualiteit, maar dat ze zich voornamelijk bewegen tussen gedogen en goedkeuren. Volgens de prof moeten de plaatselijke kerken een heldere en duidelijke opvatting over homoseksualiteit formuleren.

"In onze tijd kan een kerkenraad zijn principiŽle positie en de achtergronden van zijn beleidskeuzes, niet langer eenvoudig bekend veronderstellen. Helderheid en openheid is ten allen tijde beter dan dubbelzinnigheid en mistigheid", aldus professor Hoek.

Hoek schetste verder de verschillende manieren waarop binnen het christendom over homoseksualiteit wordt gedacht, van zeer strikt tot zeer liberaal. Hij sprak uit dat de kerk in het verleden grote fouten heeft gemaakt. "Men wees mensen af in plaats van hun leefwijze. Homoseksualiteit bestempelde men als de ergste zonde die denkbaar is, en homo's werden gestigmatiseerd. En vandaag de dag blijkt zelfs dat sommigen die homoseksualiteit afwijzen zelf probleem hebben met hun geaardheid. Discriminatie en een op de Bijbel gebaseerde afwijzing van homorelaties hebben vaak een onheilig span gevormd".

Ook waarschuwde Hoek voor het gebruik van losse Bijbelteksten waarin homoseksualiteit wordt afgewezen. "Wij moeten ons telkens de vraag stellen of wij ook werkelijk verstaan wat wij lezen. Wie naÔef verklaart: 'ik lees het gewoon, onbevangen zoals het er staat', maakt zich te makkelijk af van de uitdaging om de Schriften naar hun wezenlijke bedoeling te verstaan, en kunnen er daardoor gevaarlijke kortsluitingen bestaan in de toepassing van de
Bijbelswoorden.

Toch houdt Hoek persoonlijk wel vast aan de klassiek christelijke visie op homoseksualiteit, namelijk dat homoseksuele relaties zondig zijn. Hij baseert die opvatting niet zozeer op Bijbelteksten waarin homoseksualiteit wordt verboden, als wel op Schriftpassages waarin God zelf het huwelijk tussen man en vrouw instelt.

Hij citeerde met instemming de in 2004 overleden theoloog C. Graafland, die schreef: 'menselijk gevoeld zou ik dolgraag willen dat de Bijbel mij de mogelijkheid zou geven om de homoseksuele relatie te legitimeren. Maar voor zover ik het kan zien, is dat niet zo''

Maar hier kwam hij wel met een aantal relativeringen. Zo wees hij er ten eerste op dat er in het Oude Testament minder moeilijk gedaan wordt over polygamie dan over homoseksualiteit. Volgens hem komt dit omdat er in de Bijbel alleen maar homoseksualiteit voorkomt als seksuele uitspatting, en niet beschreven wordt in relaties van liefde en trouw, zoals die vandaag de dag bestaan.

Ook maakte hij een onderscheid tussen enerzijds homoseksueel gedrag binnen een levensverbintenis en anderzijds promiscuÔteit, losbandig en verwilderd seksueel gedrag. Op grond hiervan waarschuwde hij ervoor mensen met een homoseksuele relatie al te zwaar te veroordelen.

'Het mag niet zo zijn dat mensen die in een homoseksuele relatie leven als zondaars bij uitstek worden gezien en dat in vergelijking hiermee over bijvoorbeeld echtscheiding of heteroseksuele ontucht meer vergoelijkend wordt gedacht en gesproken', aldus Hoek. "Sterker nog, de man die overspel pleegt en daarmee zijn vrouw bedriegt, doet een veel grotere zonde dan wie in een homoseksuele relatie in liefde en trouw met een vriend samenwoont".

Tot slot liet Hoek ook nog weten dat holebi gemeenteleden hun gevoelens niet hoeven weg te stoppen, als zij tenminste kiezen voor seksuele onthouding. 'Zoals een heteroseksuele christen zichzelf mag aanvaarden inclusief zijn of haar seksualiteit, die nu eenmaal heel het mens-zijn doortrekt en die eveneens in de gebrokenheid deelt, zo kan ook de homoseksueel georiŽnteerde mens zichzelf accepteren. Een oprecht gelovige man die heteroseksueel is, kan geboeid worden door de schoonheid, de bevalligheid, de charme van een vrouw'. Precies op dezelfde manier kan een homofiele christen 'aanvaarden dat hij of zij geboeid wordt door leden van het eigen geslacht'

Meer Holebi nieuws klik Home.

24.08.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 24 August, 2007 en 1705 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Koen Crucke fitness op hoge hakken voor rol in musical La Cage aux Folles + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 

14-jarige transgender jongen mag van rechter door gaan met hormoontherapie.

 

Tweeduizend deelnemers op allereerste Gay Pride in Sarajevo.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.