NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederlandse holebi's voelen zich niet meer veilig op straat.Nederland: Uit een onderzoek onder 23.000 deelnemers aan het EénVandaag Opiniepanel, waaronder 1888 holebi's, blijkt dat 42% van deze holebi's zich het afgelopen jaar onveiliger is gaan voelen op straat. En dat ruim 38% van hen in het afgelopen jaar te maken kreeg met homohaat.

Het onderzoek ging in samenwerking met de holebi belangenorganisatie het COC en Expreszo. In de meeste gevallen van homohaat (64%) ging het om verbaal geweld zoals uitschelden of pesten. In 12% van de gevallen ging het om fysiek geweld.

Onder de Amsterdamse ondervraagde holebi's blijkt het gevoel van onveiligheid hoger te scoren dan in de rest van Nederland. De helft van de Amsterdamse holebi's voelt zich sinds kort onveiliger op straat. Deze groep heeft sinds kort ook vaker dan elders in het land te maken met homohaat. 58% is daar het afgelopen jaar mee geconfronteerd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat van de holebi-jongeren ruim eenderde (37%) regelmatig wordt geconfronteerd met homohaat. Daarbij gaat het niet om incidenten, want 40% van de jongeren zegt het afgelopen jaar vijf of meer voorvallen meegemaakt te hebben. In totaal zegt 7% van de holebi-jongeren dat zij te maken hebben gehad met fysiek geweld. De rest heeft te maken met vormen van sociale uitsluiting – 64 % uitschelden en uitfluiten, 23 %t roddelen of pesten en 6 % negeren en buitensluiten.

Deze cijfers maken volgens het COC duidelijk dat goede voorlichting op scholen over homoseksualiteit noodzakelijk is. En dit om de sociale aanvaarding te bevorderen, maar vooral ook om de sociale uitsluiting van holebi-jongern te doorbreken. 10% van de slachtoffers geeft namelijk aan geen melding van homofobie te doen uit angst dat het bekend wordt dat men homo of lesbisch is. Dat mag volgens het COC niet zo blijven.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes wel op een brede steun kan rekenen. 72% van de ondervraagden vindt het een goede zaak dat twee mannen of twee vrouwen mogen trouwen. 21% is het daar niet mee eens. Onder de jongeren krijgen huwende homo's en lesbiennes nog meer steun, maar liefst 82% is voorstander. Ook staan jongeren meer open voor het opvoeden van kinderen door homo's en lesbiennes dan oudere ondervraagden.

61% zegt dat Nederland een holebi vriendelijk land is. Maar een derde is het hier niet mee eens. En dat is volgens het COC nieuw. Want tot voor kort, vooral vanwege de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes, vond iedereen Nederland wereldkampioen als het ging om de holebi emancipatie. Maar blijkbaar groeit nu stilaan het besef dat wettelijke gelijkheid nog niet wil zeggen dat de samenleving ook werkelijk holebi vriendelijk is. Daar is volgens het COC veel meer tijd voor nodig.

En daarom is er nog steeds een gericht beleid nodig op het bestrijden van homovijandigheid, maar ook om het bevorderen van sociale acceptatie van holebi's. Dat is de doelstelling van het nieuwe kabinet zegt het COC.

'Het maatschappelijke draagvlak daarvoor lijkt groeiende te zijn. Nu is het aan het kabinet om op Prinsjesdag met gericht beleid te komen – in het onderwijs, in de buurten, bij politie en justitie, in de sport, op het werk, kortom in de samenleving als geheel om van Nederland een werkelijk homovriendelijk land te maken’, zegt COC-voorzitter Van Dalen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Politieplan met lokhomo's krijgt veel steun.(18.08.07)
Amsterdamse politie gaat geweld tegen homo's harder aanpakken. (16.08.07)
Nederland: Koe roze geschilderd uit protest tegen homo-geweld.(14.08.07)

22.08.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 22 August, 2007 en 1677 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 januari 2020 - We Need You
25 januari 2020 - Bears Night
25 januari 2020 - Sparkle
31 januari 2020 - Woman Only Party
01 februari 2020 - lgbt Karaoke
01 februari 2020 - Boys for Boys
01 februari 2020 - Playground
01 februari 2020 - Los Ninos
01 februari 2020 - Love Boat
07 februari 2020 - Marry Me

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Zeven beroemde holebi's & transgenders in Brussels Regenbooghuis.

 

Gent komt met eerste holebi & trans filmfestival van het nieuwe decennium (29/01 - 02/02).

 

Geen regenboogzebrapad in Beringen (deel 2), 'volgens mij speelt die problematiek van holebi's niet', aldus politicus.

 

Geen regenboogzebrapad in Beringen met dank aan sp.a politici.

 

Belgische douanier geschorst wegens homofobie en haat tegen moslims.

 


Buitenlands nieuws

Zweedse kroonprinses en prins schreven holebi & trans+ geschiedenis.

 

Moslimleider riskeert levenslange celstraf wegens per ongeluk trouwen met een man.

 

Onderzoek in 23 landen, attitudes ten opzichte van lesbiennes positiever dan tegenover homo's.

 

Jong en oud blij met trans coming out Nikki, (3 getuigenissen) en het niet zien is normaal aldus specialist ter zake.

 

Minstens 50 holebi- transfobe aanvallen per dag in Londen.

 


Showbizz & Sport

Lesbische Broadway-show met beroemde lesbiennes en 2 beroemde lesbische koppels.

 

Billy Porter doorbrak genderrollen op de rode loper.

 

Nederlandse YouTube-ster komt na chantage uit de transgender kast + video.

 

Echtgenoot van André van Duin op 55-jarige leeftijd overleden

 

Londense rapper komt uit de kast in nieuwe song over homofobie en homo zijn + video + lijstjes.