NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederlandse holebi's voelen zich niet meer veilig op straat.Nederland: Uit een onderzoek onder 23.000 deelnemers aan het EénVandaag Opiniepanel, waaronder 1888 holebi's, blijkt dat 42% van deze holebi's zich het afgelopen jaar onveiliger is gaan voelen op straat. En dat ruim 38% van hen in het afgelopen jaar te maken kreeg met homohaat.

Het onderzoek ging in samenwerking met de holebi belangenorganisatie het COC en Expreszo. In de meeste gevallen van homohaat (64%) ging het om verbaal geweld zoals uitschelden of pesten. In 12% van de gevallen ging het om fysiek geweld.

Onder de Amsterdamse ondervraagde holebi's blijkt het gevoel van onveiligheid hoger te scoren dan in de rest van Nederland. De helft van de Amsterdamse holebi's voelt zich sinds kort onveiliger op straat. Deze groep heeft sinds kort ook vaker dan elders in het land te maken met homohaat. 58% is daar het afgelopen jaar mee geconfronteerd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat van de holebi-jongeren ruim eenderde (37%) regelmatig wordt geconfronteerd met homohaat. Daarbij gaat het niet om incidenten, want 40% van de jongeren zegt het afgelopen jaar vijf of meer voorvallen meegemaakt te hebben. In totaal zegt 7% van de holebi-jongeren dat zij te maken hebben gehad met fysiek geweld. De rest heeft te maken met vormen van sociale uitsluiting – 64 % uitschelden en uitfluiten, 23 %t roddelen of pesten en 6 % negeren en buitensluiten.

Deze cijfers maken volgens het COC duidelijk dat goede voorlichting op scholen over homoseksualiteit noodzakelijk is. En dit om de sociale aanvaarding te bevorderen, maar vooral ook om de sociale uitsluiting van holebi-jongern te doorbreken. 10% van de slachtoffers geeft namelijk aan geen melding van homofobie te doen uit angst dat het bekend wordt dat men homo of lesbisch is. Dat mag volgens het COC niet zo blijven.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes wel op een brede steun kan rekenen. 72% van de ondervraagden vindt het een goede zaak dat twee mannen of twee vrouwen mogen trouwen. 21% is het daar niet mee eens. Onder de jongeren krijgen huwende homo's en lesbiennes nog meer steun, maar liefst 82% is voorstander. Ook staan jongeren meer open voor het opvoeden van kinderen door homo's en lesbiennes dan oudere ondervraagden.

61% zegt dat Nederland een holebi vriendelijk land is. Maar een derde is het hier niet mee eens. En dat is volgens het COC nieuw. Want tot voor kort, vooral vanwege de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes, vond iedereen Nederland wereldkampioen als het ging om de holebi emancipatie. Maar blijkbaar groeit nu stilaan het besef dat wettelijke gelijkheid nog niet wil zeggen dat de samenleving ook werkelijk holebi vriendelijk is. Daar is volgens het COC veel meer tijd voor nodig.

En daarom is er nog steeds een gericht beleid nodig op het bestrijden van homovijandigheid, maar ook om het bevorderen van sociale acceptatie van holebi's. Dat is de doelstelling van het nieuwe kabinet zegt het COC.

'Het maatschappelijke draagvlak daarvoor lijkt groeiende te zijn. Nu is het aan het kabinet om op Prinsjesdag met gericht beleid te komen – in het onderwijs, in de buurten, bij politie en justitie, in de sport, op het werk, kortom in de samenleving als geheel om van Nederland een werkelijk homovriendelijk land te maken’, zegt COC-voorzitter Van Dalen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Politieplan met lokhomo's krijgt veel steun.(18.08.07)
Amsterdamse politie gaat geweld tegen homo's harder aanpakken. (16.08.07)
Nederland: Koe roze geschilderd uit protest tegen homo-geweld.(14.08.07)

22.08.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 22 August, 2007 en 1697 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 


Buitenlands nieuws

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 


Showbizz & Sport

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).