Je leest:

Nederlandse holebi's voelen zich niet meer veilig op straat.Nederland: Uit een onderzoek onder 23.000 deelnemers aan het EénVandaag Opiniepanel, waaronder 1888 holebi's, blijkt dat 42% van deze holebi's zich het afgelopen jaar onveiliger is gaan voelen op straat. En dat ruim 38% van hen in het afgelopen jaar te maken kreeg met homohaat.

Het onderzoek ging in samenwerking met de holebi belangenorganisatie het COC en Expreszo. In de meeste gevallen van homohaat (64%) ging het om verbaal geweld zoals uitschelden of pesten. In 12% van de gevallen ging het om fysiek geweld.

Onder de Amsterdamse ondervraagde holebi's blijkt het gevoel van onveiligheid hoger te scoren dan in de rest van Nederland. De helft van de Amsterdamse holebi's voelt zich sinds kort onveiliger op straat. Deze groep heeft sinds kort ook vaker dan elders in het land te maken met homohaat. 58% is daar het afgelopen jaar mee geconfronteerd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat van de holebi-jongeren ruim eenderde (37%) regelmatig wordt geconfronteerd met homohaat. Daarbij gaat het niet om incidenten, want 40% van de jongeren zegt het afgelopen jaar vijf of meer voorvallen meegemaakt te hebben. In totaal zegt 7% van de holebi-jongeren dat zij te maken hebben gehad met fysiek geweld. De rest heeft te maken met vormen van sociale uitsluiting – 64 % uitschelden en uitfluiten, 23 %t roddelen of pesten en 6 % negeren en buitensluiten.

Deze cijfers maken volgens het COC duidelijk dat goede voorlichting op scholen over homoseksualiteit noodzakelijk is. En dit om de sociale aanvaarding te bevorderen, maar vooral ook om de sociale uitsluiting van holebi-jongern te doorbreken. 10% van de slachtoffers geeft namelijk aan geen melding van homofobie te doen uit angst dat het bekend wordt dat men homo of lesbisch is. Dat mag volgens het COC niet zo blijven.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes wel op een brede steun kan rekenen. 72% van de ondervraagden vindt het een goede zaak dat twee mannen of twee vrouwen mogen trouwen. 21% is het daar niet mee eens. Onder de jongeren krijgen huwende homo's en lesbiennes nog meer steun, maar liefst 82% is voorstander. Ook staan jongeren meer open voor het opvoeden van kinderen door homo's en lesbiennes dan oudere ondervraagden.

61% zegt dat Nederland een holebi vriendelijk land is. Maar een derde is het hier niet mee eens. En dat is volgens het COC nieuw. Want tot voor kort, vooral vanwege de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes, vond iedereen Nederland wereldkampioen als het ging om de holebi emancipatie. Maar blijkbaar groeit nu stilaan het besef dat wettelijke gelijkheid nog niet wil zeggen dat de samenleving ook werkelijk holebi vriendelijk is. Daar is volgens het COC veel meer tijd voor nodig.

En daarom is er nog steeds een gericht beleid nodig op het bestrijden van homovijandigheid, maar ook om het bevorderen van sociale acceptatie van holebi's. Dat is de doelstelling van het nieuwe kabinet zegt het COC.

'Het maatschappelijke draagvlak daarvoor lijkt groeiende te zijn. Nu is het aan het kabinet om op Prinsjesdag met gericht beleid te komen – in het onderwijs, in de buurten, bij politie en justitie, in de sport, op het werk, kortom in de samenleving als geheel om van Nederland een werkelijk homovriendelijk land te maken’, zegt COC-voorzitter Van Dalen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Politieplan met lokhomo's krijgt veel steun.(18.08.07)
Amsterdamse politie gaat geweld tegen homo's harder aanpakken. (16.08.07)
Nederland: Koe roze geschilderd uit protest tegen homo-geweld.(14.08.07)

22.08.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 22 August, 2007 en 1662 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Koen Crucke fitness op hoge hakken voor rol in musical La Cage aux Folles + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 

Eigenlijk is niemand 100 procent hetero, aldus Vlaamse seksuologe.

 


Buitenlands nieuws

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 

14-jarige transgender jongen mag van rechter door gaan met hormoontherapie.

 

Tweeduizend deelnemers op allereerste Gay Pride in Sarajevo.

 

Nederlandse webwinkel wil boeken rond zogenaamde wordt hetero therapie niet uit aanbod verwijderen.

 


Showbizz nieuws

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.

 

Verjaardag Freddie Mercury gevierd met leuke video animatie en weldra nieuwe verzamel cd-box + video.