Je leest:

Amsterdam: Met de homopolitie op stap door de hoofdstad.Amsterdam: Sinds kort bestaat er in de Nederlandse hoofdstad een Roze telefoonlijn. Waar slachtoffers van holebi geweld melding kunnen doen van de feiten bij een holebiseksueel politieteam. Maar deze Roze Blauwe mannen zitten niet alleen achter hun bureau, ze gaan ook op pad om zichzelf bekend te maken, en delen daarbij foldertjes uit.

Inspecteur Edwin en collega Marja, twee leden van het Amsterdamse politie-homonetwerk: Roze in het Blauw, delen folders uit aan de gasten van een homo of lesbo bar. Op de folders staat in vijf talen: Lastig gevallen, gediscrimineerd of mishandeld, omdat je homo, lesbisch of biseksueel bent? Meldt dat altijd bij de politie...

Politieman Edwin gaat samen met enkele collega's naar diverse homo- en lesbo-kroegen rondom het Amsterdamse Leidseplein. "Goedenavond", roept hij, de deur van een homo-bar openzwaaiend. "Wij zijn van het homonetwerk van Politie".

De barman van de zaak zet de muziek wat zachter. Een Brits mannenkoppel vraagt: "Are you the Gay Police?". Waarop inspecteur Edwin antwoordt: "Yes, we are a gay police team".

Wat later stappen de roze politiemannen een travestietencafé binnen. Miss Sugi, de Aziatische bardame van dienst, grijpt de microfoon en roept: "De politie is hier, trek jullie broek maar uit". Toch kunnen Roze agenten Edwin en Marja, boven de luide muziek gesprekken voeren over de reeks aanvallen op homo's in Amsterdam.

Een gelijkaardige actie gebeurde in februari van dit jaar, maar deze ging toen door op een aantal homo ontmoetingsplaatsen.

Ook afgelopen zaterdag ging het homonetwerk van de politie op stap. Acht agenten van de dertig actieve leden van het homonetwerk trekken in uniform te straat op. "Toch zijn wij geen theedrinkend homoclubje", stelt Ellie Lust, inspecteur en woordvoerster namens het homonetwerk, dat in 1998 na de Gay Games werd opgericht.

"Toen er in het Oosterpark een homo werd vermoord, zijn twee collega's van het netwerk aan het onderzoeksteam toegevoegd. Wij kennen de scènes en weten hoe je de mensen moet benaderen", aldus Lust.

Ook in Noord-Holland en in Utrecht is men bezig met een homonetwerk binnen de politiecorpsen. Toch zullen de Amsterdamse roze flikken bijvoorbeeld niet meelopen in de komende Holebi Pride Parade, die in Amsterdam over de grachten gaat met tal van versierde bootjes. "Nee dat zien we niet zitten, wat moeten we daar trouwens gaan doen? Dansen en zwaaien? Nee wij willen liever geen karikatuur worden, maar wij delen wel langst de kant folders uit". Aldus Lust.

De agenten van het Amsterdamse netwerk worden ook ingezet om slachtoffers van homo-gerelateerd geweld op te vangen. Inspecteur Edwin: "Onlangs ging ik op huisbezoek bij een man die uit de tram stapte en door twee Nederlanders van Marokkaanse afkomst werd aangevallen. Er valt bij zo’n man een barrière weg zodra hij merkt dat ik ook homoseksueel ben".

Na middernacht lopen de roze agenten in en om de Regulierdwarsstraat, waar een aantal van de afgelopen geweldsdelicten tegen homo's plaatsvond. Agent in opleiding Mike, 25, wordt aangesproken door een homo van eigen leeftijd. "Dus jij komt mij beschermen?", Zegt de jongeman. "Als dat nodig is, jazeker, zegt Mike, die vervolgens uitlegt wat het netwerk zoal doet.

Een half uurtje later komt dezelfde jongen terug. "Een Marokkaan stootte hem zojuist aan en riep dat hij hem kapot zou maken. Politieagent Mike gaat op zoek naar de dader, maar kan in de drukte niemand vinden.

De jongen: "Hij deed zo van: kom maar mee, dan vechten we het uit, ik zei: sorry, ik heb mijn handtas niet bij me. Ja nu kan ik ermee lachen, maar als er geen politie in de buurt was geweest, had ik dat voorval toch wel eng gevonden".

Na drie uur folders uitdelen volgt een debriefing op het politiebureau. Iedereen concludeert dat het een positieve avond was. Inspecteur Edwin bekent dat hij zich vooraf zorgen maakte. "Ik was bang dat we zouden worden uitgescholden, maar dat is niet gebeurd".

Twee heteroseksuele collega's werden diezelfde nacht wel uitgescholden voor homo's. De scheldende meneer is toen even op zijn goed fatsoen gewezen, aldus hoofdagent en netwerklid Leo.

Ook in de UK en US bestaan er binnen de politieteams netwerken van holebiseksuele politie agenten.

Eerder kon je bij ons lezen:
Amsterdam: Roze telefoonlijn zorgt voor stijging aangifte homo geweld. (27.07.07)

30.07.07
Bron: De Volkskrant.nl

Dit bericht is gepost op 30 July, 2007 en 2415 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Uniek theaterstuk op komst met voorstellingen in Mechelen + regenboogfestival en in Antwerpen.

 

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskeeën pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Maak kennis met 100-jarige die al jaren HIV besmet is.

 

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.