NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Amsterdam: Met de homopolitie op stap door de hoofdstad.Amsterdam: Sinds kort bestaat er in de Nederlandse hoofdstad een Roze telefoonlijn. Waar slachtoffers van holebi geweld melding kunnen doen van de feiten bij een holebiseksueel politieteam. Maar deze Roze Blauwe mannen zitten niet alleen achter hun bureau, ze gaan ook op pad om zichzelf bekend te maken, en delen daarbij foldertjes uit.

Inspecteur Edwin en collega Marja, twee leden van het Amsterdamse politie-homonetwerk: Roze in het Blauw, delen folders uit aan de gasten van een homo of lesbo bar. Op de folders staat in vijf talen: Lastig gevallen, gediscrimineerd of mishandeld, omdat je homo, lesbisch of biseksueel bent? Meldt dat altijd bij de politie...

Politieman Edwin gaat samen met enkele collega's naar diverse homo- en lesbo-kroegen rondom het Amsterdamse Leidseplein. "Goedenavond", roept hij, de deur van een homo-bar openzwaaiend. "Wij zijn van het homonetwerk van Politie".

De barman van de zaak zet de muziek wat zachter. Een Brits mannenkoppel vraagt: "Are you the Gay Police?". Waarop inspecteur Edwin antwoordt: "Yes, we are a gay police team".

Wat later stappen de roze politiemannen een travestietencafé binnen. Miss Sugi, de Aziatische bardame van dienst, grijpt de microfoon en roept: "De politie is hier, trek jullie broek maar uit". Toch kunnen Roze agenten Edwin en Marja, boven de luide muziek gesprekken voeren over de reeks aanvallen op homo's in Amsterdam.

Een gelijkaardige actie gebeurde in februari van dit jaar, maar deze ging toen door op een aantal homo ontmoetingsplaatsen.

Ook afgelopen zaterdag ging het homonetwerk van de politie op stap. Acht agenten van de dertig actieve leden van het homonetwerk trekken in uniform te straat op. "Toch zijn wij geen theedrinkend homoclubje", stelt Ellie Lust, inspecteur en woordvoerster namens het homonetwerk, dat in 1998 na de Gay Games werd opgericht.

"Toen er in het Oosterpark een homo werd vermoord, zijn twee collega's van het netwerk aan het onderzoeksteam toegevoegd. Wij kennen de scènes en weten hoe je de mensen moet benaderen", aldus Lust.

Ook in Noord-Holland en in Utrecht is men bezig met een homonetwerk binnen de politiecorpsen. Toch zullen de Amsterdamse roze flikken bijvoorbeeld niet meelopen in de komende Holebi Pride Parade, die in Amsterdam over de grachten gaat met tal van versierde bootjes. "Nee dat zien we niet zitten, wat moeten we daar trouwens gaan doen? Dansen en zwaaien? Nee wij willen liever geen karikatuur worden, maar wij delen wel langst de kant folders uit". Aldus Lust.

De agenten van het Amsterdamse netwerk worden ook ingezet om slachtoffers van homo-gerelateerd geweld op te vangen. Inspecteur Edwin: "Onlangs ging ik op huisbezoek bij een man die uit de tram stapte en door twee Nederlanders van Marokkaanse afkomst werd aangevallen. Er valt bij zo’n man een barrière weg zodra hij merkt dat ik ook homoseksueel ben".

Na middernacht lopen de roze agenten in en om de Regulierdwarsstraat, waar een aantal van de afgelopen geweldsdelicten tegen homo's plaatsvond. Agent in opleiding Mike, 25, wordt aangesproken door een homo van eigen leeftijd. "Dus jij komt mij beschermen?", Zegt de jongeman. "Als dat nodig is, jazeker, zegt Mike, die vervolgens uitlegt wat het netwerk zoal doet.

Een half uurtje later komt dezelfde jongen terug. "Een Marokkaan stootte hem zojuist aan en riep dat hij hem kapot zou maken. Politieagent Mike gaat op zoek naar de dader, maar kan in de drukte niemand vinden.

De jongen: "Hij deed zo van: kom maar mee, dan vechten we het uit, ik zei: sorry, ik heb mijn handtas niet bij me. Ja nu kan ik ermee lachen, maar als er geen politie in de buurt was geweest, had ik dat voorval toch wel eng gevonden".

Na drie uur folders uitdelen volgt een debriefing op het politiebureau. Iedereen concludeert dat het een positieve avond was. Inspecteur Edwin bekent dat hij zich vooraf zorgen maakte. "Ik was bang dat we zouden worden uitgescholden, maar dat is niet gebeurd".

Twee heteroseksuele collega's werden diezelfde nacht wel uitgescholden voor homo's. De scheldende meneer is toen even op zijn goed fatsoen gewezen, aldus hoofdagent en netwerklid Leo.

Ook in de UK en US bestaan er binnen de politieteams netwerken van holebiseksuele politie agenten.

Eerder kon je bij ons lezen:
Amsterdam: Roze telefoonlijn zorgt voor stijging aangifte homo geweld. (27.07.07)

30.07.07
Bron: De Volkskrant.nl

Dit bericht is gepost op 30 July, 2007 en 2476 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische Bi- en homomannen hebben sinds coronamaatregelen minder losse seksuele contacten

 

Transgender Infopunt (Belgie) wil weten hoe toegankelijk hun website voor je is - doe mee...

 

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 


Buitenlands nieuws

Trump wil dat adoptie centra holebi koppels mogen weigeren.

 

Holebi bar aangevallen door politie omdat ze Black Live Matters demonstranten hielpen.

 

Universiteit Amsterdam: Waarom daders van antihomogeweld zo vaak Marokkaans zijn?

 

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 


Showbizz & Sport

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.