NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Amsterdam: Met de homopolitie op stap door de hoofdstad.Amsterdam: Sinds kort bestaat er in de Nederlandse hoofdstad een Roze telefoonlijn. Waar slachtoffers van holebi geweld melding kunnen doen van de feiten bij een holebiseksueel politieteam. Maar deze Roze Blauwe mannen zitten niet alleen achter hun bureau, ze gaan ook op pad om zichzelf bekend te maken, en delen daarbij foldertjes uit.

Inspecteur Edwin en collega Marja, twee leden van het Amsterdamse politie-homonetwerk: Roze in het Blauw, delen folders uit aan de gasten van een homo of lesbo bar. Op de folders staat in vijf talen: Lastig gevallen, gediscrimineerd of mishandeld, omdat je homo, lesbisch of biseksueel bent? Meldt dat altijd bij de politie...

Politieman Edwin gaat samen met enkele collega's naar diverse homo- en lesbo-kroegen rondom het Amsterdamse Leidseplein. "Goedenavond", roept hij, de deur van een homo-bar openzwaaiend. "Wij zijn van het homonetwerk van Politie".

De barman van de zaak zet de muziek wat zachter. Een Brits mannenkoppel vraagt: "Are you the Gay Police?". Waarop inspecteur Edwin antwoordt: "Yes, we are a gay police team".

Wat later stappen de roze politiemannen een travestietencafé binnen. Miss Sugi, de Aziatische bardame van dienst, grijpt de microfoon en roept: "De politie is hier, trek jullie broek maar uit". Toch kunnen Roze agenten Edwin en Marja, boven de luide muziek gesprekken voeren over de reeks aanvallen op homo's in Amsterdam.

Een gelijkaardige actie gebeurde in februari van dit jaar, maar deze ging toen door op een aantal homo ontmoetingsplaatsen.

Ook afgelopen zaterdag ging het homonetwerk van de politie op stap. Acht agenten van de dertig actieve leden van het homonetwerk trekken in uniform te straat op. "Toch zijn wij geen theedrinkend homoclubje", stelt Ellie Lust, inspecteur en woordvoerster namens het homonetwerk, dat in 1998 na de Gay Games werd opgericht.

"Toen er in het Oosterpark een homo werd vermoord, zijn twee collega's van het netwerk aan het onderzoeksteam toegevoegd. Wij kennen de scènes en weten hoe je de mensen moet benaderen", aldus Lust.

Ook in Noord-Holland en in Utrecht is men bezig met een homonetwerk binnen de politiecorpsen. Toch zullen de Amsterdamse roze flikken bijvoorbeeld niet meelopen in de komende Holebi Pride Parade, die in Amsterdam over de grachten gaat met tal van versierde bootjes. "Nee dat zien we niet zitten, wat moeten we daar trouwens gaan doen? Dansen en zwaaien? Nee wij willen liever geen karikatuur worden, maar wij delen wel langst de kant folders uit". Aldus Lust.

De agenten van het Amsterdamse netwerk worden ook ingezet om slachtoffers van homo-gerelateerd geweld op te vangen. Inspecteur Edwin: "Onlangs ging ik op huisbezoek bij een man die uit de tram stapte en door twee Nederlanders van Marokkaanse afkomst werd aangevallen. Er valt bij zo’n man een barrière weg zodra hij merkt dat ik ook homoseksueel ben".

Na middernacht lopen de roze agenten in en om de Regulierdwarsstraat, waar een aantal van de afgelopen geweldsdelicten tegen homo's plaatsvond. Agent in opleiding Mike, 25, wordt aangesproken door een homo van eigen leeftijd. "Dus jij komt mij beschermen?", Zegt de jongeman. "Als dat nodig is, jazeker, zegt Mike, die vervolgens uitlegt wat het netwerk zoal doet.

Een half uurtje later komt dezelfde jongen terug. "Een Marokkaan stootte hem zojuist aan en riep dat hij hem kapot zou maken. Politieagent Mike gaat op zoek naar de dader, maar kan in de drukte niemand vinden.

De jongen: "Hij deed zo van: kom maar mee, dan vechten we het uit, ik zei: sorry, ik heb mijn handtas niet bij me. Ja nu kan ik ermee lachen, maar als er geen politie in de buurt was geweest, had ik dat voorval toch wel eng gevonden".

Na drie uur folders uitdelen volgt een debriefing op het politiebureau. Iedereen concludeert dat het een positieve avond was. Inspecteur Edwin bekent dat hij zich vooraf zorgen maakte. "Ik was bang dat we zouden worden uitgescholden, maar dat is niet gebeurd".

Twee heteroseksuele collega's werden diezelfde nacht wel uitgescholden voor homo's. De scheldende meneer is toen even op zijn goed fatsoen gewezen, aldus hoofdagent en netwerklid Leo.

Ook in de UK en US bestaan er binnen de politieteams netwerken van holebiseksuele politie agenten.

Eerder kon je bij ons lezen:
Amsterdam: Roze telefoonlijn zorgt voor stijging aangifte homo geweld. (27.07.07)

30.07.07
Bron: De Volkskrant.nl

Dit bericht is gepost op 30 July, 2007 en 2451 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 februari 2020 - Queer Friday Party
21 februari 2020 - Club Random
22 februari 2020 - Bears Night
22 februari 2020 - Twinxx
23 februari 2020 - CarnaWally Pannekoek
23 februari 2020 - Flash - Color Carnival
28 februari 2020 - 5 Year Smooch
29 februari 2020 - RuPauls Drag Party
04 maart 2020 - Darklands Big Bang
05 maart 2020 - Darklands Deluge

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgie aan top transgenderzorg, maar meer dan 600 mensen op wachtlijst + cijfers.

 

Derde Oost-Vlaamse plaats protesteert tegen holebi & trans+ vrije zones in Polen.

 

Kris, 48, is de eerste holebi & trans+ life coach van Oost-Vlaanderen.

 

Vlaamse Milan werd zo hard gepest dat hij op 16-jarige leeftijd van school af ging.

 

Antwerpse gemeente betaalt kosten schoolcampagne rond holebi's & transgenders.

 

Schepen Kortrijk dient klacht in wegens onder andere homofobie op Facebook pagina van Vlaams Belang.

 


Buitenlands nieuws

Poetin: 'Zo lang ik aan de macht ben komt er geen homohuwelijk'.

 

Gehuwde hetero's kunnen gelukkiger zijn als ze voorbeeld nemen aan homo & lesbische huwelijken.

 

Meerderheid holebi's & transgenders slachtoffer van pesterijen & bedreigingen op sociale media.

 

Meerderheid holebi & transgender asielzoekers heeft te maken met geweld in Nederland.

 

Opmerkelijk maar positief, republikeinen schaffen anti transgender wet af.

 


Showbizz & Sport

25-jarige acteurs Connor Jessup en Miles Heizer zijn een koppel.

 

Prof basketbalspeler vertelt bij Ellen DeGeneres hoe trots hij is op zijn transgender dochtertje + Video.

 

Elton John won Oscar, gaf ontroerende speech en verenigde zich opnieuw met Eminem + 2 video's.

 

Profbokster maakt statement door vriendin te kussen in land waar holebi zijn strafbaar is.