Turkije: Poging om Turkse holebi organisaties het zwijgen op te leggen.Istanbul, Turkije. Lambda Istanbul heeft de oproep gekregen om volgende week voor de rechter te verschijnen omdat ze de Turkse wet zouden overtreden, door te verklaren dat ze holebi's en transgenders vertegenwoordigen.

De openbare aanklager had de groep geïnformeerd dat de gouverneur van Istanboel had gevraagd klacht neer te leggen volgens de burgerlijke code van Turkije.

De wet zegt dat organisaties die tegen de wet zijn of tegen de moraliteit, zich niet kunnen vestigen. Indien Lambda schuldig wordt bevonden, kunnen ze hun deuren moeten sluiten en kunnen hun beambten hun job verliezen.

In 2005 heeft een rechter van Ankara geweigerd een andere holebi en transgender organisatie te sluiten omwille van eenzelfde aanklacht.

Het stadsbestuur van Ankara heeft een petitie gehouden dat de holebi organisatie moest sluiten omdat ze de wet van de moraliteitswetten.

In de zaak van Ankara had een Amerikaanse psychiatrische associatie gezegd dat homoseksualiteit geen stoornis is en dat de woorden homo en lesbienne wereldwijd worden gebruikt, zowel in het dagelijkse leven als in het wetenschappelijk onderzoek.

Deze uitspraak is de eerste overwinning voor holebi's van Turkije.

Homoseksualiteit heeft nooit illegaal geweest in Turkije, maar de regering weigerde verschillende rechten te verlenen aan holebi's en transgenders. Een wetsvoorstel dat discriminatie op grond van seksualiteit of seksuele ori├źntatie zou verbieden werd ingediend in 2004 in het Parlement, maar werd later verworpen door de regering.

Turkije ligt onder toenemende druk van de EU om holebi's en transgenders te beschermen, willen ze lid zijn van de EU.

holebi info 2007

Dit bericht is gepost op 13 July, 2007 en 2097 keer gelezen.Reageer op dit bericht: