Je leest:

Aruba: Erkenning Nederlandse homo/lesbi huwelijken is een feit.ruba: Huwelijken tussen homo's en lesbiennes, die afgesloten zijn in Nederland, zullen dan toch erkend worden in Aruba. Dit werd bevestigd door minister Booshi Wever (foto), waarmee er meteen een einde wordt gemaakt aan de onduidelijkheid omtrent de zaak, omdat Arubaans minister Croes hierover uitspraken negatieve uitspraken had gedaan.

Sinds 5 juli van dit jaar mogen bij het Bureau Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister huwelijken worden ingeschreven, die zijn afgesloten tussen homo's en lesbiennes, op voorwaarde dat ze zijn afgesloten in Nederland.

Minister Booshi Wever van Administratieve Zaken gaf daar recent de opdracht toe. Wever zegt dat in zijn besluit wel duidelijk vermeld is dat alleen in Nederland afgesloten huwelijken voor registratie op Aruba in aanmerking komen.

De instructie is het gevolg van een vonnis van de Hoge Raad van 13 april van dit jaar. Waar het Nederlands-Arubaanse lesbische koppel Charlene en Esther Oduber-Lamers, met steun van de Nederlandse holebifederatie het COC, een rechtszaak had aangespannen om hun huwelijk in Aruba te mogen inschrijven.

COC-Voorzitter Frank van Dalen zegt: "We zijn erg b lij dat aan alle onduidelijkheid en onzekerheid eindelijk een einde is gekomen. De rechtszaak, het bezoek en de politieke druk van de afgelopen tijd hebben geholpen. Maar toch moet er nog veel gebeuren voordat Aruba ook voor homo's en lesbiennes het paradijs is wat ze zo graag wil zijn. Vooral de lokale holebibewegingen zijn nu aan zet, en die zullen indien mogelijk door het COC ondersteund worden.

De Arubaanse regering respecteert met het afgeven van de instructie de uitspraak van het hoogste rechtscollege in het Koninkrijk, maar dat wil niet zeggen dat ze het daar mee eens zijn, want de meeste Arubaanse politici zijn van mening dat het burgerlijke huwelijk op Aruba niet moet worden open gesteld voor homo's en lesbiennes.

De erkenning en inschrijving van homo en lesbische huwelijken, afgesloten in Nederland, zal heel wat gevolgen hebben voor de koppels zelf. Welke deze zijn is nog niet bekend, en worden momenteel nog onderzocht en overwogen door Directie Wetgeving en Juridische Zaken, samen met andere overheidsdepartementen. Het onderzoek is nodig omdat er tal van verschillen zijn in de huwelijkswetgeving tussen Nederland en Aruba.

En daarom bestaat er over de rechten en plichten van de betrokkenen en de overheid nog veel onduidelijkheid. Volgens een eerste analysen zullen door de homo- en lesbo-koppels net als in Nederland, kinderen geadopteerd kunnen worden en ingeschreven worden in het bevolkingsregister. Ook zullen homo en lesbische koppels dezelfde rechten krijgen op het vlak van pensioenen, belastingen en erfrecht.

Merkwaardig is het feit dat ondanks het feit dat Arubaanse homo's en lesbiennes niet mogen trouwen op Aruba, scheiden wel mogelijk zal zijn. Het dragen van de naam van de partner zal waarschijnlijk ook verboden worden.

COC-Nederland houdt hierover contact met de Arubaanse en Nederlandse regering, om zo onder andere druk op de ketel te zetten. "Het onderzoek dient zo spoedig mogelijk worden afgerond, omdat het gaat om rechten waar homo en lesbische koppels aanspraken kunnen op maken, wat uiteindelijk de consequentie is van de uitspraak van de Hoge Raad", zegt Frank van Dalen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Aruba doet (opnieuw) moeilijk inzake homohuwelijk. (03.07.07)

13.07.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 13 July, 2007 en 2268 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Koen Crucke fitness op hoge hakken voor rol in musical La Cage aux Folles + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 

14-jarige transgender jongen mag van rechter door gaan met hormoontherapie.

 

Tweeduizend deelnemers op allereerste Gay Pride in Sarajevo.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.