Je leest:

Nederland: Eerste meeting van christelijke holebi's.Nederland: De stichting RefoAnders voor holebiseksuelen uit bevindelijk-gereformeerde kring, organiseerden afgelopen zaterdag voor het eerst een huiskamerbijeenkomst, en presenteerde een forum op de website voor familieleden.

De bezoekers werden via een videoboodschap toegesproken door vice-premier Andre Rouvoet, SGP-Kamerlid Bas van der Vlies en COC-voorzitter Frank van Dalen.

"Ik kom uit een reformatorische kerk en pas was er in onze gemeente een avond voor jongeren over seksualiteit. Maar toen ik later daar informatie over vroeg aan iemand, bleek dat homoseksualiteit helemaal niet ter sprake was gekomen", zegt een bezoekers van de eerste huiskamerbijeenkomst van stichting RefoAnders.

"Als je als homo of lesbienne zo'n avond zou willen bijwonen, voel je je echt heel eenzaam", verteld de jongeman. Die alleen zijn ouders en enkele vrienden heeft verteld dat hij homo is. Want in de gemeente durft hij niet open te zijn over zichzelf. "Er bestaan zoveel vooroordelen over holebiseksualiteit, sommigen denken meteen aan de kleurige Holebi Pride parades, of ze denken alleen maar aan seks", zegt de jonge homo.

Het doel van de huiskamerbijeenkomst, dat vanaf nu vier keer per jaar zal doorgaan in ontmoetingscentrum De Brug in Rotterdam licht RefoAnders-voorzitter Johan Quist toe. "'We willen christelijke homo's een plaats bieden om persoonlijk met elkaar in contact te komen. In hun eigen omgeving kunnen ze vaak met bijna niemand praten over hun geaardheid. Van ons forum wordt ook veel gebruikgemaakt, maar daarop blijft het nogal afstandelijk".

Ook ter gelegenheid van de eerste huiskamerbijeenkomst spraken minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin, SGP-leider Bas van der Vlies en COC-voorzitter Frank van Dalen de aanwezigen via de video toe. De videoboodschappen werden gemaakt door MVS-Amsterdam en COC Nederland.

Rouvoet zei: "Ik heb grote waardering voor dit initiatief van RefoAnders. Ik zie het als een vorm van erkenning van homoseksuele jongeren in christelijke kring. Je hoeft je niet te verstoppen, maar kunt er met elkaar over praten". Volgens Rouvoet is het bespreekbaar maken van holebiseksualiteit in de kerken erg hard nodig, en hij riep RefoAnders dan ook op om hierin een gesprekspartner van de overheid te zijn.

Van der Vlies riep de aanwezigen op om bij de 'ankerplaats' van het bijbelse spreken te blijven. 'De bijbel is niet onduidelijk over seksualiteit en huwelijk. Ik begrijp dat dit voor jullie een hele worsteling kan zijn, maar alleen in die weg is Gods zegen te verwachten'.

SPG-Leider Bas van der Vlies liet weten dat hij hoopt dat de huiskamerkring een zegen wordt, en een plek waar christelijke holebi's elkaar vanuit hun geloofsovertuiging kunnen vinden, bemoedigen en vasthouden. En wanneer er iets nodig is waar de politiek voor nodig is, dan staan wij paraat.

Verder zegt Quist dat er in de reformatorische kerken de angst bestaat om initiatieven van RefoAnders te leiden tot holebiseksuele relaties. Volgens hem is dat grotendeels koudwatervrees. "Want deze jongeren denken erg serieus na over hun geloof en hoe ze moeten omgaan met hun homoseksuele geaardheid. Die gaan echt niet zomaar een relatie aan. En ik vindt het in ieder geval geen optie om uit angst homoseksuele jongeren bij elkaar vandaan te houden. Ze hebben ook nood aan geestelijke toerusting en in de kerken krijgen ze die vaak niet of onvoldoende mee.

Over de mogelijkheid van een homoseksuele relatie denken de aanwezigen verschillend. Quist: 'RefoAnders draagt daarin geen officieel standpunt uit, maar persoonlijk geloof ik dat de bijbel een leven als gehuwden uitsluit'.

Volgens een andere aanwezige moet het 'onder bepaalde omstandigheden' kunnen. "Ik ben daar nog niet uit", zegt de 34-jarige Kees Goedegebuur. Hij is lid van een andere organisatie voor christenhomo's, Contrario - een organisatie die net als bijv. CHJC al jaren samenkomsten organiseert - maar uit de belangstelling is geraakt.

Ook wordt er weinig aan de families gedacht en aandacht besteedt, zegt RefoAnders. De stichting begon daarom zopas met een speciaal forum voor ouders en familieleden van holebiseksuelen.

Meer info: Klik hier

25.06.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 25 June, 2007 en 1900 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Uniek theaterstuk op komst met voorstellingen in Mechelen + regenboogfestival en in Antwerpen.

 

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskeeën pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Maak kennis met 100-jarige die al jaren HIV besmet is.

 

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.