Je leest:

Nederlands homohuwelijk moet in de gehele EU erkend worden!Nederlandse homo en lesbische koppels die huwen en naar een ander EU-land verhuizen, moeten ook aldaar als wettelijk gehuwden kunnen worden aanzien. Daarvoor pleitten de Nederlandse europarlementariŽrs Sophie in 't Veld van de D66-partij en Kathalijne Buitenweg van GroenLinks, beide zetten zich in voor de rechten van holebi's in Europa.

Wanneer een in Nederland gehuwd homo of lesbisch koppel bijvoorbeeld naar ItaliŽ zou verhuizen, dan is hun huwelijk daar niet officieel. Daardoor kan de partner bijvoorbeeld de erfenis mislopen als de andere komt te overlijden. Heteroseksuele koppels komen deze problemen niet tegen, omdat andere EU-staten hun huwelijk wel aanvaarden. "Het is onaanvaardbaar dat slechts een deel van de in Nederland gesloten huwelijken geldig is in het buitenland", zei Buitenweg.

De twee europarlementariŽrs zijn verder van mening dat de Europese regels tegen discriminatie van homo's en lesbiennes niet ver genoeg gaan. Op dit moment is er een verbod die ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt voorkomt, maar de twee politica stellen dat er ook een verbod zou moeten komen voor bijvoorbeeld het huren van een huis. Etnische minderheden genieten wel al bescherming tegen welke achterstelling dan ook. "Er mag geen hiŽrarchie in vormen van discriminatie zijn", stelde in 't Veld.

En ook al is er nog veel werk aan de winkel wat betreft de holebi-emancipatie. Toch stellen de politica's dat de Europese eenwording de afgelopen jaren wel gepaard ging met een groeiende acceptatie van holebis. Kijk maar naar Spanje, een vroeger zo conservatief land dat nu voorop loopt inzake holebi-rechten.

Enerzijds komt dit doordat de Eu geld geeft aan belangenorganisaties, maar belangrijker is de Europese wetgeving, die lidstaten niet alleen dwingt om discriminatie te verbieden, maar ook burgers het recht geeft om te demonstreren, dus ook voor holebi-rechten.

Een gelijke rechten strijd woed momenteel het hevigst in Oost-Europese staten die de afgelopen jaren tot de EU toetraden. Zo gingen de Gay Pride's in Letland en Polen de voorbije jaren gepaard met felle en gewelddadige tegenprotesten.

Polen wil bovendien praten over holebiseksualiteit op school verbieden, sinds een homo-organisatie eerder dit jaar voorlichtingsmateriaal onder scholieren verspreide. De ophef in de nieuwe Eu-staten is volgens in 't Veld een teken van vooruitgang, want homoseksualiteit was heel lang niet bespreekbaar, stelt ze.

Wie goed kijkt, ziet dan ook dat de emancipatie er juist razendsnel gaat. "Waar er vorig jaar hooligans klaar stonden met stokken en stenen, verteld de politica over de Gay Pride waarin ze vorig jaar meeliep in Warschau, Polen. Dat er nu geen gewonden vielen, kwam door de politiebescherming, en dit jaar stonden de hooligans er weer, maar nu met spandoeken". De beloning van de strijd voor gelijke rechten.

22.06.07
Bron: Volkskrant.nl

Dit bericht is gepost op 22 June, 2007 en 1494 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskee√ęn pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.