Je leest:

Nederland: Eerwraak tegen holebi's groot taboe.Nederland: Woensdag gaat er een debat door met als titel: Uit naam van de eer, een debat waarin Movisie zich richt op eergerelateerd geweld bij holebiseksualiteit. Omdat bij huiselijk en eergerelateerd geweld homo's, lesbiennes en transsexuelen een vergeten doelgroep zijn. En men wil dat hulpverleners er mee voor gaan zorgen dat het onderwerp meer bespreekbaar wordt in de Nederlandse maatschappij.

Allochtone holebi's hebben vaak niet het gevoel dat ze bij de hulpverlening terecht kunnen, stelt Hanneke Felten, projectmedewerkster seksuele diversiteit en eergerelateerd geweld bij Movisie.

Doel van het debat is het onderwerp beter bij de reguliere hulpverlening en de doelgroep zelf bekent te maken. Vanuit de hulpverlening hoort men weinig over eergerelateerd geweld, en al helemaal niet als het een seksuele achtergrond heeft. De Nederlandse hulpverlening lijkt nog niet toegankelijk genoeg voor kwesties als holebiseksualiteit binnen een eercultuur.

Vooral de combinatie eerwraak en homoseksualiteit is voor de hulpverlening nieuw, waarbij er nog eens bij komt dat de maatschappelijk werkers tijdens hun opleiding amper tot niets te horen krijgen over homoseksualiteit.

Volgens Felten is in een patriarchale eercultuur zoals in Marokkaanse en Turkse kringen een ernstige schending. Waarin de man de eer van de familie moet beschermen en waar er van de vrouw verwacht word dat ze zich zo zedelijk mogelijk gedraagt en zo min mogelijk seksueel gedrag vertoont.

Als een meisje zegt dat ze lesbisch is, zal men daar in de gemeenschap erg negatief over praten. Een broer kan daardoor bijvoorbeeld zich voelen onder druk staan om iets te ondernemen, het meisje loopt kans te worden verstoten. Maar ook mannen kunnen de familie-eer aantasten wanneer hun homoseksualiteit bekend raakt, hij loopt dan het risico om gediscrimineerd, gekleineerd of slachtoffer van geweld te worden. Verstoting komt ook vaak voor, maar ook gedwongen zelfmoord, uithuwelijken of zelfs eermoord kan voorkomen.

De hulpverlening moet de drempel verlagen door te kijken naar een project zoals: De veilige haven bij Schorer, en stap voor stap voorzichtig het onderwerp aansnijden.

Verder stelt Felten dat de opvang van homo mannen die slachtoffer zijn moeilijker is dan de opvang van lesbische vrouwen. Er zijn tal van vrouwenvluchthuizen maar nauwelijks opvang mogelijkheden voor mannen. Felten verwacht dat het probleem omtrent de opvang van homo en ook die van hetero mannen steeds groter zal worden, omdat de emancipatie van holebi's doorgaat.

Op het debat zal ook de volgende vraag centraal staan: Moeten we allochtone holebi's wel aanmoedigen om op de Nederlandse manier uit de kast te komen? En wat kunnen hulpverleners doen om ze daarbij zo goed mogelijk te begeleiden.

19.06.07
Bron: zorgwelzijn.nl

Dit bericht is gepost op 19 June, 2007 en 1758 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Koen Crucke fitness op hoge hakken voor rol in musical La Cage aux Folles + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 

14-jarige transgender jongen mag van rechter door gaan met hormoontherapie.

 

Tweeduizend deelnemers op allereerste Gay Pride in Sarajevo.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.