NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Eerwraak tegen holebi's groot taboe.Nederland: Woensdag gaat er een debat door met als titel: Uit naam van de eer, een debat waarin Movisie zich richt op eergerelateerd geweld bij holebiseksualiteit. Omdat bij huiselijk en eergerelateerd geweld homo's, lesbiennes en transsexuelen een vergeten doelgroep zijn. En men wil dat hulpverleners er mee voor gaan zorgen dat het onderwerp meer bespreekbaar wordt in de Nederlandse maatschappij.

Allochtone holebi's hebben vaak niet het gevoel dat ze bij de hulpverlening terecht kunnen, stelt Hanneke Felten, projectmedewerkster seksuele diversiteit en eergerelateerd geweld bij Movisie.

Doel van het debat is het onderwerp beter bij de reguliere hulpverlening en de doelgroep zelf bekent te maken. Vanuit de hulpverlening hoort men weinig over eergerelateerd geweld, en al helemaal niet als het een seksuele achtergrond heeft. De Nederlandse hulpverlening lijkt nog niet toegankelijk genoeg voor kwesties als holebiseksualiteit binnen een eercultuur.

Vooral de combinatie eerwraak en homoseksualiteit is voor de hulpverlening nieuw, waarbij er nog eens bij komt dat de maatschappelijk werkers tijdens hun opleiding amper tot niets te horen krijgen over homoseksualiteit.

Volgens Felten is in een patriarchale eercultuur zoals in Marokkaanse en Turkse kringen een ernstige schending. Waarin de man de eer van de familie moet beschermen en waar er van de vrouw verwacht word dat ze zich zo zedelijk mogelijk gedraagt en zo min mogelijk seksueel gedrag vertoont.

Als een meisje zegt dat ze lesbisch is, zal men daar in de gemeenschap erg negatief over praten. Een broer kan daardoor bijvoorbeeld zich voelen onder druk staan om iets te ondernemen, het meisje loopt kans te worden verstoten. Maar ook mannen kunnen de familie-eer aantasten wanneer hun homoseksualiteit bekend raakt, hij loopt dan het risico om gediscrimineerd, gekleineerd of slachtoffer van geweld te worden. Verstoting komt ook vaak voor, maar ook gedwongen zelfmoord, uithuwelijken of zelfs eermoord kan voorkomen.

De hulpverlening moet de drempel verlagen door te kijken naar een project zoals: De veilige haven bij Schorer, en stap voor stap voorzichtig het onderwerp aansnijden.

Verder stelt Felten dat de opvang van homo mannen die slachtoffer zijn moeilijker is dan de opvang van lesbische vrouwen. Er zijn tal van vrouwenvluchthuizen maar nauwelijks opvang mogelijkheden voor mannen. Felten verwacht dat het probleem omtrent de opvang van homo en ook die van hetero mannen steeds groter zal worden, omdat de emancipatie van holebi's doorgaat.

Op het debat zal ook de volgende vraag centraal staan: Moeten we allochtone holebi's wel aanmoedigen om op de Nederlandse manier uit de kast te komen? En wat kunnen hulpverleners doen om ze daarbij zo goed mogelijk te begeleiden.

19.06.07
Bron: zorgwelzijn.nl

Dit bericht is gepost op 19 June, 2007 en 1804 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 


Buitenlands nieuws

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 


Showbizz & Sport

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).