Nederland: Holebi's in discussie met ultraconservatieve jongeren.Nederland: Recent had COC-voorzitter Frank van Dalen (foto) in de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn een debat met een groepje ultraconservatieve jongeren van het SGP (Staatskundig Gereformeerde Partij. Belangrijkste agenda punt was de kwestie rond de homohuwelijks weiger trouwambtenaren.

De (nieuwe) Nederlandse overheid, bestaande uit CDA, ChristenUnie en de Pvda, hebben in het regeerakkoord enkele zinnen op genomen die nog steeds voor veel opschudding en debatten zorgt. Het gaat daarbij om de passage die stelt: dat trouwambtenaren op basis van gewetensbezwaren mogen weigeren een huwelijk af te sluiten van een homo of lesbisch koppel.

SGP-politicus, Van Wikselaar, wethouder in Heuvelrug, stelde dat het geen zin heeft ambtenaren tegen hun zin huwelijk te laten sluiten. Je zou van Hirsi Ali evenmin mogen verwachten dat zij een huwelijk zou sluiten tussen Jan Marijnissen en Rita Verdonk, stelde Van Wikselaar.

Frank Van Dalen onderstreepte het feit dat iedere ambtenaar alle huwelijken moet sluiten. Want de wet kent geen verschil tussen huwelijken, er bestaat geen homohuwelijk, het Nederlandse burgerlijke huwelijk is destijds wel opengesteld voor homo's en lesbiennes maar daarmee hebben ze geen apart huwelijk. De openstelling vond plaats in 2001.

"Een na 2001 benoemde ambtenaar moet zonder onderscheid de taken uitvoeren die hem zijn opgedragen, en daarom mogen ze geen morele oordelen hebben over de huwelijken die ze sluiten", aldus Van Dalen. Die verder nog liet weten dat hij tegen weigerambtenaren is omdat het anders ook wel eens mogelijk zou kunnen zijn, dat ze andere koppels gaan
weigeren of dat men weigert een kind van een homo of lesbisch koppel in te schrijven.

SGP-Kamerlid Van der Staaij, liet weten dat hij de mening van homo's bestempelt als stoken, heksenjacht en beroepsverbod. De acties van Albert Verlinde, de Gay Krant, het HLBF en het COC noemde hij stoken naar de Nederlandse gemeenten toe om het leven van gewetensbezwaarde ambtenaren zuur te maken. Het is volgens hem een heksenjacht tegen gemeenten die gewetensvol omgaan met gewetensbezwaarde ambtenaren. "Het is een beroepsverbod voor ambtenaren die niet vinden wat het COC vindt", aldus Van der Staaij. Die verder wel liet weten het dieptreurig te vinden dat mensen worden gesloten waarmee hij doelde op weigerambtenaren en nadrukkelijk niet op homo koppels.

Frank Van Dalen benadrukte dat hij wel respect heeft voor gewetensbezwaren, maar dat men moet voorkomen dat er straks ook ruimte komt voor bijvoorbeeld een islamitisch trouwambtenaar die geen huwelijken tussen christenen willen sluiten.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: SGP-Jongeren willen wel homohuwelijks weigeraars. (14.06.07)

17.06.07
Bron: gk.nl

Dit bericht is gepost op 17 June, 2007 en 1350 keer gelezen.Reageer op dit bericht: