Massachusetts: Homohuwelijk veilig, amendement weggestemd.Boston, Massachusetts. De wetgevers van Massachusetts hadden minder dan een half uur nodig om een grondwettelijk amendement dat het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht zou verbieden, weg te stemmen.

Lee Swislow van Gay and Lesbian Advocates & Defenders (GLAAD)zei dat deze stemming een triomf was door tijd, ervaring en het begrijpen van de angst en vooroordelen. GLAD was de wettelijke organisatie die won in 2003 en zo het homohuwelijk in Massachusetts wettelijk kon laten worden.

Marc Solomon van MassEquality zei dat de wetgevers vandaag een sterk standpunt had ingenomen door te laten zien dat het verkeerd is om te spelen met iemands rechten.
Omdat het amendement over het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht ingediend werd door burgers, had het maar 50 van de 200 stemmen nodig om kunnen voorgelegd worden aan de kiezers in 2008. Dit aantal moesten ze twee maal halen, in 2 opeenvolgende sessies.

De stemming verliep anders, het amendement werd weggestemd met 151 stemmen tegen 45.

Dit betekent dat het amendement niet naar de kiezers zal gaan en indien de aanhangers verder willen gaan met zo'n amendement, moeten ze helemaal opnieuw beginne. Dan kunnen ze terug op handtekeningenjacht gaan.

Indien ze de nodige handtekeningen kunnen verzamelen, moet het weer goed gestemd worden met een minimum van 50 stemmen, in twee opeenvolgende sessies. Dat houdt in dat dit amendement, indien alles voor hen goed verloopt, ten vroegste in 2012 aan de kiezer kan worden voorgelegd.

Opiniepeilingen tonen aan dat de bevolking van Massachusetts geen problemen heeft met het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Het is dus heel onwaarschijnlijk dat dit amendement er ooit doorkomt.

Toen de stemming van start ging, had niemand enig idee hoe de stemming zou verlopen. De tegenstanders van het amendement geloofden erin dat ze 7 personen konden overtuigen om tegen het amendement te stemmen.

Gouverneur Deval Patrick, Sal DiMasi, de woordvoerder van het Huis der Afgevaardigden en Senaatsvoorzitter Therese Murray, alle drie democraten, probeerden druk te zetten op de wetgevers om zo tegen het amendement te stemmen.

Voor en tegenstanders demonstreerden. Langs de ene kant holebi's en aanhangers die slogans bij zich droegen waarop stond dat het verkeerd is om op rechten te stemmen en dat alle families gelijk zijn. Aan de andere kant zag je slogans die eisen voor een stemming in 2008.

Joe Solmonese van Human Rights Campaign zei te hopen dat andere staten samengaan met Massachusetts en het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht doorvoeren. Mogelijke staten hiervoor zijn Californië, Illinois, New Jersey, New York en Rhode Island.

Meer holebi nieuws, klik Home.

Eerder kon je bij ons lezen:
Massachusetts: Druk stijgt voelbaar voor wetgevers en homohuwelijk .(13.06.07.)
Massachusetts: 1ste regerende gouverneur stapt mee in holebi parade.(11.06.07.)
Massachusetts: Gouverneur vergelijkt antiholebi amendement met circus.(11.05.07.)

Bron: 365 gay com en holebi.info
15.04.07.

Dit bericht is gepost op 15 June, 2007 en 1563 keer gelezen.Reageer op dit bericht: