NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Rel over homofoto's in krant omtrent hiv-zaak.Nederland: Volgens de Nederlandse ombudsman hebben verschillende lezers van de Volkskrant, om verschillende redenen zich erg gestoord aan de manier waarop de redactie van de krant tot twee maal toe een artikel over de hiv-rel in Groningen voorzag van "homofoto's". De redactie selecteerde bewust allerlei (half) naakte foto's van homo's die niets met de zaak te maken hadden, ter illustratie van artikelen over de hiv-rel in Groningen waarbij enkele homo's andere homo's opzettelijk besmetten met hiv.

De foto's in de krant waren afkomstig van het internet, en maakte heel wat los bij de lezers van de krant. Sommige lezers spraken in de context van de foto's van die rotzooi die ze niet aan het ontbijt wilden zien, anderen hekelden het op een hoop gooien van gewone homo's en het groepje criminele mannen uit Groningen. Nog anderen zeiden dat er sprake was van schending van het portretrecht.

De Nederlandse ombudsman Thom Meens, citeerde een binnenlandredacteur van de krant over zijn motivatie om de foto's te kiezen. Die liet het volgende weten: "Toen de zaak zich aandiende en duidelijk werd dat het een groot journalistiek thema zou worden, moest ik op zoek naar beeld. De politie maakte duidelijk dat de HIV-feestjes zijn begonnen via het internet. En dat homo's elkaar zouden uitnodigen via profielensites, waarbij het gaat om sites waarbij mannen zich met behulp van zeer expliciete foto's zichzelf aanbieden, daar zijn er niet tientallen of honderden maar duizenden. Op die markt van vraag en aanbod kunnen uitwassen ontstaan zoals nu gebeurt is in Groningen".

Zo kwamen de foto's bij de artikelen over de hiv-rel, met dus willekeurig van het internet geplukte foto's van homo's die niets met de hele zaak te maken hebben. Geanonimiseerd, dat wel. De dienstdoende redacteur die de foto's koos staat volgens de ombudsman nog steeds achter zijn beslissing.

"In mijn ogen maakte het blok in een oogopslag duidelijk hoe expliciet en op seks gericht een deel van de homogemeenschap zichzelf op het internet presenteert. Daarom paste het perfect bij de teksten die ik moest schrijven. Bovendien zijn die beruchte feestje niet zomaar plots uit de lucht komen vallen, de politie spreekt alleen in Groningen al over tientallen slachtoffers. Met een foto hadden we dat versterkende effect van het beeld bij de teksten niet bereikt. We wilden juist laten zien dat het niet om zomaar een uitwas gaat, maar om iets waar velen ervaring mee hebben", aldus de redacteur.

De ombudsman laat verder weten dat de fotoredacteur van de krant dezelfde mening toegedaan is. En dat die daar nog aan toe voegde dat de foto's afkomstig zijn van erg toegankelijke websites. En omdat de gezichten telkens onherkenbaar zijn gemaakt, zag en ziet hij geen probleem inzake de privacy van de homo's.

De ombudsman laat weten het hier niet helemaal eens mee te zijn. "Dat je kiest om beeld te geen van sites die kennelijk zijn gebruikt om tot afspraken te komen is een, maar waarom dan tot tweemaal toe van die grote blokken? Hier is de redactie naar de mening van de ombudsman doorgeschoten.


14.06.07
Bron: gayeu.

Dit bericht is gepost op 14 June, 2007 en 1914 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 

Blind Getrouwd: al 10% holebi's schreef zich in, schrijf jezelf ook in, vooral lesbiennes.

 

Homo koppel uit West-Vlaanderen slachtoffer van homofobisch vandalisme door regenboogvlag.

 


Buitenlands nieuws

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 

Opnieuw homofobe aanval in Amsterdam + video.

 

Video met schaduwpoppen toont liefdesverhaal tussen twee mannelijke giraffen.

 

Hongarije voert ondanks protest toch anti transgender wet in.

 


Showbizz & Sport

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.