Je leest:

Nederland: Voorzichtig met Aruba & Antillen inzake holebi's aub.Nederland: Het HLBF (Holebi federatie Nederland) is niet blij met de plannen van het COC (Holebi belangen organisatie). Voorzitter André van Wanrooij van het HLBF laat weten niet blij te zijn met het feit dat voorzitter Frank van Dalen van het COC, van plan is af te reizen naar Curaçao en Aruba in dit in het kader van de holebi emancipatie binnen deze delen van het Koninkrijk.

Het HLBF zegt dat vanuit hun jarenlange betrokkenheid en activiteiten op Aruba en de Antillen, ze aan Frank van Dalen willen kenbaar maken dat het HLBF zeer bezorgd is over deze reis en het doel ervan.

Ruim vier jaar is HLBF betrokken bij de holebi emancipatie in deze delen van het Nederlandse Koninkrijk, en zegt men uit ervaring te weten dat men omzichtig te werk moet gaan. Deze voorzichtigheid vindt haar oorsprong in de wetenschap dat een harde confrontatie met de overheid van bijvoorbeeld Aruba resulteert in een repressief beleid van deze overheid richting holebi's. Als voorbeeld verwijst het HLBF naar het lesbische echtpaar Oduber-Lamers die door de organisatie werden bijgestaan in hun strijd voor gelijke rechten.

Juist door voorzichtigheid worden er zekere resultaten geboekt, zegt het HLBF. De lokale holebi organisatie ALFA uit Aurba heeft zich in 2005 eindelijk mede dankzei de hulp van het HLBF durven presenteren aan de media en de bevolking. "Zo heb ik ook namens de holebi-gemeenschap op Aruba een onderhoud gehad met gouverneur Fredis Refunjol, en heb ik met hem gesproken over de problematiek rondom homoseksualiteit op Aruba. Een gesprek dat, ondanks de tegenwerking van het Arubaanse kabinet, toch plaats kon vinden", zegt André van Wanrooij.

Op dit moment loopt er een gevoelige juridische procedure bij het gemeenschappelijk Hof van de Nederlandse Antillen en Aruba, en dit vanwege het weigeren van het Arubaanse Openbaar Ministerie om tot vervolging over te gaan van de Arubaanse Minister van Justitie, de Landsadvocaat en de Landsvertegenwoordiger Aruba wegens hun uitspraken als “een zwarte dag” en “het Nederlandse huwelijk is gelijk aan een huwelijk tussen mens en dier en pedoseksuele relaties.

Door deze procedure wordt er vanuit de Arubaanse regering enorm veel kritiek geleverd op Nederland en retoriek geuit over de schandalige waarden en normen van Nederland en de holebiseksuele gemeenschap. Zo liet de Arubaanse Minister van Justitie recent weten dat hij zich schaamt voor zijn Nederlandse paspoort, en dat hij onafhankelijkheid van zijn eiland wil met enkel een personele unie via het Staatshoofd met Nederland. Daarmee de Arubaanse bevolking het idee gevend dat de verwijdering met Nederland haar oorsprong vindt in homoseksualiteit en homoseksuelen. Een tactiek die al jaren door de Arubaanse regeringspartij MEP wordt gevoerd om homoseksualiteit in een uiterst negatief daglicht te stellen.

De voorzitter van het HLBF stelt vervolgens dat een bezoek van twee vooraanstaande COC-vertegenwoordigers die, zonder enige kennis van de situatie op Curaçao en Aruba deze eilanden mogelijk de Nederlandse wil willen gaan opleggen, zal ongetwijfeld koren op de molen zijn van de huidige Arubaanse en Antilliaanse regering. Waarbij jarenlange arbeid en vooruitgang het risico lopen onderhuid gehaald te worden. Het HLBF zegt ook teleurgesteld te zijn in het feit dat er op geen enkele manier contact is gezocht door COC Nederland met het HLBF, en dat terwijl algemeen bekend is dat de dossierkennis en ervaring van het HLBF op dit terrein zeer baanbrekend en groot is.

Het HLBF noemt het straffe tabak dat het COC pas nu interesse toont voor de problematiek op de Antillen en Aruba, nu de Nederlandse subsidiegelden ter beschikking heeft gesteld. Het HLBF werkt zonder overheidssteun. Dat de Nederlandse overheid gelden geeft aan de holebi emancipatie op de eilanden juicht het HLBF toe, maar ze stellen wel dat achter deze subsidies ook dienen naar de mening van het HLBF te worden gegeven aan lokale organisaties zoals het ALFA, en niet aan een stel mensen die menen het beter te weten.

De vrijwilligers van het HLBF zeggen frustrerend toe te kijken naar de reis van enkele COC-ers, en sommige zeggen dat ze zichzelf bedreigd voelen of onder druk vinden staan. Mocht de reis daadwerkelijk door gaan dan hoop het HLBF dat het COC ook ruimte wil laten voor de standpunten van het HLBF en haar lidorganisaties, en dat men verder hoopt dat men uiterst voorzichtig te werk zal gaan.

Eerder kon je bij ons lezen:
Aruba: Homo of lesbisch huwelijk is gelijk aan mens + dier huwelijk. (22.05.07)
Nederlands gehuwde homo & lesbi's gelijke rechten op Aruba! (13.05.07)

10.06.07
Bron: hlbf.nl

Dit bericht is gepost op 10 June, 2007 en 2229 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskeeën pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.