Nederlandse Europarlementaria aangevallen op Moskou Holebi Pride.Gisteren ging de Holebi Pride Parade in Moskou, Rusland door, zie ook onze eerdere berichtgeving van 27 mei. De holebi optocht was verboden maar toch trokken tal van Russische holebi's, voornamelijk gesteund door tal van Europese politici en holebi's door de straten, maar ook dit jaar werden ze op brutale wijze aangevallen en werden tal van mensen gearresteerd.

De Nederlandse Europarlementaria Sofie in 't Veld, werd aangevallen met een mes, gelukkig kon een bodyguard erger voorkomen, Sofie kreeg wel enkele rotte eieren tegen haar hoofd. Verder werden er nog tal van Europese politici gearresteerd.

Bedreigd en gearresteerd zijn ook: de Russische organisatoren van de Moskou Pride, waaronder Nikolai Davidov, Nikolai Khramov, Sergei Konstantinov en Nikolai Aleksejev, de initiatiefnemer van de Moskou Pride. En politici: - Volker Beck lid van de Duitse Bondsdag, - Marco Cappato lid van het Europees Parlement, - Ottavio Marzocchi medewerker van de ALDE-fractie in het Europees Parlement, Maxim Anmeghichean van ILGA-Europe, de Europese koepel van holebi-organisaties, - Kurt Krickler lid van HOSI Wien, de Oostenrijkse zusterorganisatie van het COC.

Daarnaast raakte Peter Tatchell, internationaal Brits holebi en mensenrechten activist gewond tijdens de aanval op de Holebi Pride Parade in Moskou.(foto)

Het Nederlandse COC roept de Nederlandse overheid op hiertegen te protesteren, en te eisen dat de arrestanten vrijgelaten en de aanklachten tegen hen ingetrokken worden. Het COC vraagt minister Verhagen van Buitenlandse Zaken om deze ontoelaatbare intimidatie en inbreuk op fundamentele burgerrechten te protesteren bij de Russisch president Vladimir Poetin en burgemeester Joeri Loesjkov van Moskou te eisen dat de aanklachten ingetrokken en de gearresteerden vrij gelaten worden en dat de Nederlandse ambassade in Moskou ter plekke moet toezien op de ontwikkelingen in deze zaak, om daar op basis van eigen waarneming de Russische autoriteiten op te kunnen aanspreken.

De Gay Pride-demonstratie was net als vorig jaar door het stadsbestuur van Moskou verboden. Een beslissing die flagrant in strijd is met burgerrechten vastgelegd en ook door Rusland onderschreven in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Het COC stelt: Het recht om te demonstreren is een vanzelfsprekend burgerrecht. Het mag niet zo zijn dat de Russische holebi-beweging voor de erkenning daarvan uiteindelijk afhankelijk is van een uitspraak van het Europese Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg. In navolging van secretaris-generaal Terry Davis van de Raad van Europa is het COC van mening dat een gang naar Straatsburg de laatste instantie is om dit fundamentele recht voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders zeker te stellen.

Nederland heeft een reputatie als internationale voortrekker als het gaat om de bevordering van holebi-emancipatie Daarom is het vanzelfsprekend dat Nederland zich solidair verklaard met de gearresteerde organisatoren van de Moskou Pride en aan Rusland laat weten dat dit land, als lid van de Raad van Europa, fundamentele burgerrechten niet mag onthouden aan homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders.

Een brief hierover werd gestuurd aan :minister Plasterk, staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken, Kamerleden en mensenrechtenambassadeur Piet de Klerk.

Eerder kon je bij ons lezen:
Rusland: Holebi leiders en Europese parlementsleden gearresteerd. (27.05.07)
Rusland: Nog steeds holebi activisten in cel na Holebi Pride Parade. (28.05.07)
UK: Homo activist inelkaar geslagen op Moskou Holebi Pride Parade. (28.05.07)
Moskou HolebiPride: Rus vrij, Britse zanger gewond en politieke reacties. (28.05.07)

28.05.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 28 May, 2007 en 2102 keer gelezen.Reageer op dit bericht: