NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Nieuwe stappen inzake homohuwelijks weigeraars niet nodig.Nederland: Het Nederlandse Kabinet antwoordde zopas op Kamervragen van de SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij), dat gemeenten in de praktijk goed omgaan met trouwambtenaren die weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten, en dat er daarom geen actie nodig is vanuit Den Haag.

Al een tijdje ligt een passage uit het (nieuwe) regeerakkoord afgesloten tussen de ChristenUnie, het CDA en de PvdA onder vuur. Het gaat daarbij om de regel die stelt dat trouwambtenaren op basis van gewetensbezwaren, mogen weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten. Er is veel protest geweest tegen deze stellingname, en inmiddels heeft een meerderheid van de Nederlandse gemeenten een motie goedgekeurd die homohuwelijks weigeraars verbiedt.

Volgens de Nederlandse wet moet een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, in elke gemeente gesloten kunnen worden. De ervaring leert nu wel dat men er tot op heden in slaagt om binnen de wettelijke kaders praktische oplossingen te vinden. Schreven de ministers Ernst Hirsch Balin van Justitie en Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Maar SGP-er Kees van der Staaij zegt dit antwoord te terughoudend te vinden, en stelt dat het vorige kabinet het meer opnam voor trouwambtenaren in de knel.

De ministers beantwoordden vragen van het SGP-Kamerlid, die in april een brief schreef over trouwambtenaren in de gemeente Smallingerland, waar een ambtenaar zijn ambt neerlegde omdat de gemeente een motie goedkeurde die homohuwelijks weigeraars verbiedt. Smallingerland was slechts een van de vele Nederlandse gemeenten waar de discussie over de rechtspositie van gewetensbezwaarde ambtenaren is ontstaan.

Het SGP-Kamerlid wilde daarom weten hoe de ministers deze ontwikkeling inschatten. Ook vroeg hij wat de bewindspersonen zullen gaan ondernemen om, zoals afgesproken in het regeerakkoord, een zorgvuldige omgang met de groep bezwaarde trouwambtenaren te garanderen.

Maar ministers Hirsch Ballin en Ter Horst, zeggen dat de gemeenten over het algemeen op praktische wijze omgaan met trouwambtenaren die geen huwelijk tussen homo's en lesbiennes willen afsluiten, en is er wat dat betreft dus geen probleem dat tot nieuwe stappen zou moeten leiden.

"Indien er later in de praktijk problemen zouden ontstaan, die niet op gemeentelijk niveau tot een bevredigende oplossing kunnen worden gebracht, dan zal langst de lijn van het regeerakkoord een nieuwe afweging plaatsvinden", voegen de ministers er nog aan toe, en benadrukken dat kwesties zoals die rond trouwambtenaren in de eerste plaats tot het gemeentelijke domein behoort.

SGP-Kamerlid Van der Staaij, zegt teleurgesteld te zijn over de antwoorden. "Wat men benadrukt is de gemeentelijke autonomie. Wat ontbreekt is een appèl aan de gemeenten om zorgvuldiger met gewetensbezwaarde ambtenaren om te gaan".

"Opvallend is", zegt het SGP-Kamerlid, "dat het vorige kabinet zo'n oproep wel deed, als er ergens een kwestie was rond een ambtenaar". Tot slot zegt hij: "Dit kabinet legt grotere terughoudendheid aan de dag, terwijl juist nu een assertiever optreden in de rede zou liggen. In het regeerakkoord staat dat de rechtszekerheid van bezwaarde ambtenaren desnoods wettelijk zal worden gewaarborgd, maar ik stel vast dat hiervan nog steeds geen sprake is".

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: CDA"er zegt: ambtenaren moeten homohuwelijken afsluiten. (10.05.07)
Nederland: PvdA niet blij met homohuwelijks weigeraars. (28.04.07)

21.05.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 21 May, 2007 en 1504 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 

Blind Getrouwd: al 10% holebi's schreef zich in, schrijf jezelf ook in, vooral lesbiennes.

 

Homo koppel uit West-Vlaanderen slachtoffer van homofobisch vandalisme door regenboogvlag.

 


Buitenlands nieuws

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 

Opnieuw homofobe aanval in Amsterdam + video.

 

Video met schaduwpoppen toont liefdesverhaal tussen twee mannelijke giraffen.

 

Hongarije voert ondanks protest toch anti transgender wet in.

 


Showbizz & Sport

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.