Warschau Holebi Pride Parade voor het eerst vreedzaam verlopen.Warschau, Polen: Gisteren trokken ruim 5000 demonstranten op in de Holebi Pride Parade van Warschau. Enkele dagen eerder had de Poolse overheid zich opnieuw schuldig gemaakt aan homofobische uitspraken en/of planvoering.

De holebi's en sympathisanten, waaronder ook een grote delegatie afgevaardigden en politici uit het buitenland, kregen politie bescherming terwijl ze in een vrolijke rustige stoet opstapten. Sommige droegen borden met daarop: Stop homophobia, terwijl anderen gewoon een Regenboogvlag bij zich hadden.

Organisator Tomasz Backzowski zegt dat deze Pride de grootste is die er ooit werd gehouden in Polen. De Warschau Holebi Pride ging door onder de naam Equality Parade waarin men de stem van holebi's wilde laten horen die het beu zijn dat de overheid hen behandeld als criminelen, geestesgestoorden en abnormalen.

Holebiseksualiteit is nog erg taboe in Polen, de grote invloed van de Rooms Katholieke kerk doet daar geen goed aan. De vorige vreedzame demonstraties van holebi's in Polen werden telkens met geweld uitelkaar gedreven.

Recent liet de Poolse minister van Onderwijs weten dat hij zijn wetsvoorstel heeft ingediend, waarbij hij vraagt een verbod in te stellen om te praten over holebiseksualiteit op school. Het voorstel deed hij nog geen maand nadat het Europese Parlement een motie heeft aangenomen die discriminatie op basis van seksuele geaardheid verbied.

Slechts 1 dag voor de Parade liet de burgemeester van Warschau weten dat hij zijn officiële toestemming gaf tot het houden van de Equality Ride, daarbij ging hij in tegen de beslissing van president Leach Kaczynski. Vermoedelijk gaf de Warschau burgemeester zijn toestemming onder druk van de vele protesten uit verschillende Europese landen tegen het steeds groeiende homofobische beleid van Polen.

De rechtse jongerenpartij, de officiële jeugdgroep van de Liga van Poolse Families, die vorig jaar mee de Pride aanvielen, hielden gisteren een kleine tegendemonstratie en riepen daarbij slogans als: Homo's ga naar huis.

Meer Holebi nieuws klik Home.

Eerder kon je bij ons lezen:
Uniek:Polen: Burgemeester Warschau staat Holebi Pride van morgen toe.(18.05.07)
Nederland: Europarlementaria als rapporteur in Polen, doet ook mee aan Pride. (18.05.07)
Nederland: Protest tegen homofobisch klimaat in Polen. (18.05.07)
Poolse Onderwijsminister lanceert homofobisch wetsvoorstel. (17.05.07)
20.05.07
Bron: Herhald Eu.

Dit bericht is gepost op 20 May, 2007 en 1575 keer gelezen.Reageer op dit bericht: