Je leest:

Nederlandse homo's blijven angstvallig in de kast op het werk.Nederland: Ook al zijn we 2007 holebiseksualiteit is nog lang niet helemaal aanvaard. Zo blijkt uit het feit dat veel homo-mannen niet uit de kast durven komen op het werk. Dat schreef Ramon Groothuis Pinto, directeur van Manview, een relatiebureau voor homoseksuele mannen, in een opiniestuk in Trouw.

Je bent goed opgeleid en ambitieus, je hebt eindelijk een goede werkgever gevonden en de wereld ligt aan je voeten. Maar toch is niet alles zoals het lijkt, want je bent namelijk homoseksueel. Een gegeven dat je na lang nadenken en met pijn en moeite aan je ouders en omgeving hebt verteld. Voor vele een pijnlijke ervaring. Op herhaling van die coming out zit je niet te wachten. Geen aanmoediging dus voor een tweede keer.

En toch is er nog een belangrijk deel in je leven waarin je veel tijd en energie steekt en succesvol wil zijn: je werk. Maar moet je dan meteen bij binnenkomst bij een nieuwe werkgever vertellen dat je homoseksueel bent? Eerdere privé ervaringen en het beeld dat bestaat over homo's zijn niet bepaald aanmoedigend. je bent bang dat eerlijkheid over je homoseksualiteit ten koste gaat gaan van de gewenste cariere en dat collega's je gaan pesten.

En dan blijf je dus in de kast zitten omtrent je geaardheid. En is er ook geen directe aanleiding om dat niet te doen. Want je ziet er mannelijk uit en je hebt niet de zogenaamd typische maniertjes waarmee homo's zo vaak in de media worden afgeschilderd. Niemand op het werk hoeft het dus te merken, aldus het stuk van Pinto.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de homoseksuele Nederlandse mannen hun geaardheid niet bekendmaken op het werk. Ze zijn bang om gepest te worden en carrierekansen mis telopen. Ze vermijden ook bedrijfsfeestjes omdat ze bang zijn zich te verspreken over de partner.

Door het feit dat deze mannen (of vrouwen) een dubbelleven leiden en constant moeten oplettend en waakzaam zijn, voelt de holebiseksuele werknemer zich niet thuis op de werkvloer. En het risico bestaat dat hij moe wordt van de situatie en deze wil mijden, en zal zich daarom vaker ziek melden en zelfs het risico lopen op een burn-out.

Van alle werknemers is 10% homoseksueel, een groot aantal echter zonder duidelijk gezicht. De werkgever moet meer oog hebben voor homoseksuele medewerkers. Omdat ze zich niet goed thuis voelen op de werkvloer. We kennen het toch allemaal, de vragen van collega's als: Ben je vrijgezel of heb je een partner? met wie ga je op vakantie? Woon je samen?, vragen die het privéleven raken en daarmee dicht bij je geaardheid aan komen.

Dan blijven velen volhouden dat ze vrijgezel zijn, alleen wonen en met familie of vrienden op vakantie gaat. En velen antwoorden dan keer op keer dat ze nog geen vriendin of vriend hebben. Homo zijn is anno 2007 nog steeds onvoldoende bespreekbaar op het werk. Hoe langer iemand in dienst is, hoe moeilijker het wordt om uit de kast te komen. Want pas na lange tijd vertellen dat je zo bent tast je geloofwaardigheid aan.

Daarom zouden afdelingsmanagers en bedrijfsartsen meer openheid moeten creeeren, door dit onderwerp bespreekbaar te maken en een duidelijk signaal te geven dat goed werk en inzet beloond wordt, en niet hoe populair iemand is. De Bedrijfsarts moet een vertrouwenspersoon zijn voor de werknemer, de persoon dus waaraan de homoseksuele werknemer kan vertellen over zijn vaak lastige situatie op de werkvloer.

Tot slot zou het een geweldig voorbeeld en een goede opsteker zijn wanneer een hoge bestuurder of een andere topmanager uit de kast zou komen. Maar ja, die waren er zogenaamd al niet en zullen ook na het plotse aftreden van de Britse BP-topman Brown, na het openbaar worden van diens homoseksualiteit, niet snel aangemoedigd worden om uit de kast te komen.

Forum-Poll's:
Ben je out op je werk?: Klik hier
Ben je aanvaard op je werk?: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Britse holebi's durven niet uit de kast te komen op het werk. (07.05.07)

11.05.07
Bron: coc.nl en trouw.nl

Dit bericht is gepost op 11 May, 2007 en 1531 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskeeën pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.