Nederlandse homo's blijven angstvallig in de kast op het werk.Nederland: Ook al zijn we 2007 holebiseksualiteit is nog lang niet helemaal aanvaard. Zo blijkt uit het feit dat veel homo-mannen niet uit de kast durven komen op het werk. Dat schreef Ramon Groothuis Pinto, directeur van Manview, een relatiebureau voor homoseksuele mannen, in een opiniestuk in Trouw.

Je bent goed opgeleid en ambitieus, je hebt eindelijk een goede werkgever gevonden en de wereld ligt aan je voeten. Maar toch is niet alles zoals het lijkt, want je bent namelijk homoseksueel. Een gegeven dat je na lang nadenken en met pijn en moeite aan je ouders en omgeving hebt verteld. Voor vele een pijnlijke ervaring. Op herhaling van die coming out zit je niet te wachten. Geen aanmoediging dus voor een tweede keer.

En toch is er nog een belangrijk deel in je leven waarin je veel tijd en energie steekt en succesvol wil zijn: je werk. Maar moet je dan meteen bij binnenkomst bij een nieuwe werkgever vertellen dat je homoseksueel bent? Eerdere privé ervaringen en het beeld dat bestaat over homo's zijn niet bepaald aanmoedigend. je bent bang dat eerlijkheid over je homoseksualiteit ten koste gaat gaan van de gewenste carrière en dat collega's je gaan pesten.

En dan blijf je dus in de kast zitten omtrent je geaardheid. En is er ook geen directe aanleiding om dat niet te doen. Want je ziet er mannelijk uit en je hebt niet de zogenaamd typische maniertjes waarmee homo's zo vaak in de media worden afgeschilderd. Niemand op het werk hoeft het dus te merken, aldus het stuk van Pinto.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de homoseksuele Nederlandse mannen hun geaardheid niet bekendmaken op het werk. Ze zijn bang om gepest te worden en carrièrekansen mis te lopen. Ze vermijden ook bedrijfsfeestjes omdat ze bang zijn zich te verspreken over de partner.

Door het feit dat deze mannen (of vrouwen) een dubbelleven leiden en constant moeten oplettend en waakzaam zijn, voelt de homoseksuele werknemer zich niet thuis op de werkvloer. En het risico bestaat dat hij moe wordt van de situatie en deze wil mijden, en zal zich daarom vaker ziek melden en zelfs het risico lopen op een burn-out.

Van alle werknemers is 10% homoseksueel, een groot aantal echter zonder duidelijk gezicht. De werkgever moet meer oog hebben voor homoseksuele medewerkers. Omdat ze zich niet goed thuis voelen op de werkvloer. We kennen het toch allemaal, de vragen van collega's als: Ben je vrijgezel of heb je een partner? met wie ga je op vakantie? Woon je samen?, vragen die het privé leven raken en daarmee dicht bij je geaardheid aan komen.

Dan blijven velen volhouden dat ze vrijgezel zijn, alleen wonen en met familie of vrienden op vakantie gaat. En velen antwoorden dan keer op keer dat ze nog geen vriendin of vriend hebben. Homo zijn is anno 2007 nog steeds onvoldoende bespreekbaar op het werk. Hoe langer iemand in dienst is, hoe moeilijker het wordt om uit de kast te komen. Want pas na lange tijd vertellen dat je zo bent tast je geloofwaardigheid aan.

Daarom zouden afdelingsmanagers en bedrijfsartsen meer openheid moeten creëren, door dit onderwerp bespreekbaar te maken en een duidelijk signaal te geven dat goed werk en inzet beloond wordt, en niet hoe populair iemand is. De Bedrijfsarts moet een vertrouwenspersoon zijn voor de werknemer, de persoon dus waaraan de homoseksuele werknemer kan vertellen over zijn vaak lastige situatie op de werkvloer.

Tot slot zou het een geweldig voorbeeld en een goede opsteker zijn wanneer een hoge bestuurder of een andere topmanager uit de kast zou komen. Maar ja, die waren er zogenaamd al niet en zullen ook na het plotse aftreden van de Britse BP-topman Brown, na het openbaar worden van diens homoseksualiteit, niet snel aangemoedigd worden om uit de kast te komen.


11.05.07
Bron: coc.nl en trouw.nl

Dit bericht is gepost op 11 May, 2007 en 1638 keer gelezen.Reageer op dit bericht: