NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Europarlementaria wil schorsing van Poolse homofobe minister.De Nederlandse Europarlementaria Sophie in 't Veld (foto) zegt dat de Poolse minister van onderwijs uit de Europese raad van ministers moet worden geschorst, en dit omdat hij plannen heeft om de rechten van holebi's in Polen te beperken.

Gisteren debatteerde het Europese Parlement over homofobie in Europa. De Europese Commissie deed de toezegging dat het Polen zal aanpakken als het wetten invoert die leiden tot discriminatie of stigmatisering van holebiseksuele, dit werd gezegd door eurocommissaris Vladmir Spida.

De opmerkingen van de Poolse minister van onderwijs zijn volgens Spida erg stigmatiserend en onaanvaardbaar. "De EU-Commissie zal in actie komen om de gelijke rechten van alle burgers in de EU te beschermen", zei Spida.

Op de website van Sophie in 't Veld laat de politica verder weten: "In het Europese Jaar van Gelijke Kansen kunnen en mogen we het niet aanvaarden dat er in Europa homo's en lesbiennes bedreigd worden en aangevallen omwille van hun geaardheid. Dat is de essentie van de Europese Unie, die niet anders is in Polen, België, Nederland of Spanje. En daarom is het belangrijk dat de Europese Raad en Commissie tekst en uitleg geven in het Europees Parlement over wat ze gaan ondernemen naar aanleiding van de homofobe uitspraken en wetsvoorstellen van de Poolse minister van Onderwijs".

Het Europese Parlement heeft inmiddels een staat van dienst in het onder de aandacht brengen en houden van holebi rechten. Maar het is wel de eerste keer dat het Europees Parlement direct een van de EU lidstaten aanspreken op dit onderwerp.

"Conservatieve krachten binnen het Parlement proberen om het debat tegen te houden, tegelijkertijd zie je de Poolse regering allerlei pogingen ondernemen om hun imago te redden. Publieke steun aan holebi rechtenactivisten heeft dus wel degelijk een effect. Zo zijn er ondertussen de vergunningen verleend voor een aantal Gay Prides in Polen. Want vreedzaam demonstreren is een mensenrecht en het is aan de overheid om te garanderen dat hier ook invulling aan kan worden gegeven. Helaas is dat, waar het gaat om holebi parades, niet overal gegarandeerd. Steun van de internationale gemeenschap aan de voorvechters van gelijkheid is daarom juist nu belangrijk, vooral waar dit niet vanzelfsprekend is, zoals in Moskou, Boekarest of Riga", aldus de europarlementaria.

Ook op Europees vlak moet er aandacht blijven bestaan voor de rechten van holebi's. "Er is geen light versie van de Grondrechten voor Europese landen met een conservatieve regering. Grondrechten zijn voor iedere Europeaan gelijk. Alleen al om die reden is het essentieel dat het Handvest va de Grondrechten integraal onderdeel blijft van de Europese Grondwet, zodat deze rechten ook afdwingbaar worden", aldus In 't veld.

"Daarnaast is het ook belangrijk dat er werk wordt gemaakt van een uitbreiding van Europese wetgeving zodat holebi-discriminatie overal verboden wordt en dat het aanzetten tot haat en geweld tegen homoseksuelen strafbaar wordt net als racisme. Bovendien is het belangrijk dat Europa zijn tanden laat zien, zeker wanneer homohaat op regeringsniveau wordt aangewakkerd. Ik snap dan ook niet dat de Europese Ministers van Onderwijs hun Poolse collega nog steeds niet hebben aangesproken op zijn uitspraken. Wanneer hij deze niet intrekt moet hij wat mij betreft geschorst worden uit de Raad van Ministers van Onderwijs", besluit de politica.

Eerder kon je bij ons lezen:
Europees Parlement gaat Polen niet straffen wegens homofobie. (14.04.07)
Nederland: Regering zal in actie komen tegen Poolse homofobe wet. (07.04.07)

26.04.07
Bron: sophieintveld.nl

Dit bericht is gepost op 26 April, 2007 en 1910 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 


Buitenlands nieuws

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 

Opnieuw homofobe aanval in Amsterdam + video.

 

Video met schaduwpoppen toont liefdesverhaal tussen twee mannelijke giraffen.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.