Nederland: Homohuwelijks weigeraars staan juridisch zwak.Nederland: Volgens het Landelijk Bureau Vereniging tegen Discriminatie, mogen ambtenaren van de burgerlijke stand die geen homo's en/of lesbiennes willen huwen wel weigeren.

De organisatie zegt dat uit juridisch onderzoek blijkt dat de afspraken in het regeerakkoord niet strijdig zijn met de grondwet en internationale verdragen.

Het Bureau Discriminatiezaken Utrecht had de landelijke vereniging vragen gesteld over de passage over het homohuweijk in het regeerakkoord. Daarin wordt gesteld dat ambtenaren van de burgerlijke stand op basis van gewetensbezwaren mogen weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten.

De vereniging liet ook weten dat de positie van weigerambtenaren juridisch gezien wel erg zwak staan, omdat er geen wettelijke basis is voor hun standpunt. Verder zegt men dat uit het onderzoek blijkt dat een ambtenaar alleen mag weigeren als het homo of lesbische koppel toch in de gemeente kan trouwen, waarbij er dan een andere ambtenaar beschikbaar moet zijn.

Het Bureau Discrimiatiezaken Utrecht is van mening dat het belangrijk is om de discussie over het kabinetsstandpunt goed te voeren, om te voorkomen dat er een hellend vlak ontstaat, waardoor ambtenaren ook op andere gronden mogen weigeren een koppel te huwen.

Inmiddels lieten tal van Nederlandse gemeenten weten dat ze geen homo en lesbische huwelijks weigeraars willen en loopt er een actie tegen de passage daarover in het regeerakkoord.

Mee praten over dit onderwerp: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Friese gemeente staat homohuwelijks weigeraars toe. (16.04.07)
Nederland: ChristenUnie verwacht niets van gesprek met holebi's. (10.04.07)
Nederland: Regering moet duidelijker zijn over homohuwelijks weigeraars. (08.04.07)

20.04.07
Bron: Het Parool.nl

Dit bericht is gepost op 20 April, 2007 en 1806 keer gelezen.Reageer op dit bericht: