Je leest:

Nederland: Kabinet doet voorlopig niets inzake homohuwelijks weigeraars.Nederland: Het kabinet bestaande uit de ChristenUnie, het CDA en de PvdA, liet gisteren weten dat er voorlopig geen initiatieven zullen genomen worden om ambtenaren die geen homo's en lesbiennes willen trouwen, wettelijk te beschermen tegen ontslag.

In het nieuwe regeerakkoord staat een passage die stelt: dat ambtenaren van de burgerlijke stand op basis van gewetensbezwaren mogen weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten. Hier is veel protest door ontstaan en zijn de discussies nog lang niet gestreden.

Premier Balkenende liet weten dat hij wil dat er praktische oplossingen worden gezocht voor de problemen rondom de weigerambtenaren.

Vice-premier Rouvoet van de ChristenUnie liet wel weten dat hij zich zorgen maakt, over het ontwerp dat op verzoek van zijn partij in het coalitieakkoord is opgenomen, maar sluit zich vooralsnog aan bij het voorstel van de premier.

De druk van de achterban van de ChristenUnie neemt toe om iets te doen aan het uitsluiten van trouwambtenaren met gewetensbezwaren. CU-partijvoorzitter Blokhuis deed eerder een oproep aan de CU-fractie in de Tweede Kamer om met een signaal naar buiten te komen.

Aanleiding van dit alles is de recente situatie in Smallingerland, waar wethouder Rozema van de CU zijn ontslag als trouwambtenaar gaf omdat de gemeente (zoals vele anderen) eist dat alle ambtenaren alle huwelijken moeten sluiten, ook die tussen homo's en lesbiennes.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Ter Horst, gaat het mogelijk om een onbedoeld effect van het regeerakkoord. Daarin staat dat als er problemen zijn 'initiatieven genomen worden om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren veilig te stellen'.

Ter Horst zegt dat de situatie erg vervelend is, en hoopt dat er een mogelijkheid is om met pragmatische oplossingen er in elke Nederlandse gemeente uit te komen.

Net als Balkenende wijst Ter Horst erop dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun personeelsbeleid. En PvdA-vicepremier Wouter Bos verwees naar oplossingen waar andere gemeenten eerder mee kwamen, zoals de gemeente Drimmelen waar een weigerambtenaar een ander takenpakket gekregen heeft. "Dan heb je dat toch keurig opgelost", zei Bos.

Voorlopig wil het Nederlandse kabinet dus nog niet met initiatieven komen. Met de vereniging Nederlandse Gemeenten moet het onderwerp nog besproken worden. "Laten ze op lokaal niveau de dialoog met elkaar aangaan en tot praktische oplossingen komen", aldus premier Balkenende.

De SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) in de Tweede Kamer is van mening dat het kabinet wel snel wat moet doen. De partij zegt spanningen te constateren over deze kwestie tussen de PvdA en de ChristenUnie. En dat is geen leugen, want veel lokale PvdA'ers verzetten zich namelijk tegen de passage in het regeerakkoord.

PvdA-partijvoorzitter Van Hulten zei bij die bijeenkomst dat zijn partij ervoor zal zorgen, dat er geen wettelijke regeling komt om de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren in de wet vast te leggen.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Slob zei dan weer ongelukkig te zijn over deze opmerking, en de acties van het COC zeer betreurenswaardig te vinden. Maar ook hij sprak sussende woordjes als: 'niet gelijk in een kramp schieten' en 'niet meteen een scheur in de coalitie' en 'ontspannen mee omgaan'.

Slob wil dat gemeenten ruimte laten voor ambtenaren die geen homo of lesbisch huwelijk willen afsluiten. Maar hij geeft wel toe dat het rijk gemeenten niet kunnen verplichten sollicitanten met gewetensbezwaren aan te nemen als trouwambtenaar.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Ambtenaar stapt op na motie homohuwelijkweigeraars. (05.04.07)
Nederland: ChristenUnie boos op PvdA inzake homohuwelijks weigeraars. (03.04.07)
Nederland: Vijf politieke partijen tegen homohuwelijks weigeraars. (02.04.07)

06.04.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 06 April, 2007 en 1554 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Koen Crucke fitness op hoge hakken voor rol in musical La Cage aux Folles + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.