NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Kabinet doet voorlopig niets inzake homohuwelijks weigeraars.Nederland: Het kabinet bestaande uit de ChristenUnie, het CDA en de PvdA, liet gisteren weten dat er voorlopig geen initiatieven zullen genomen worden om ambtenaren die geen homo's en lesbiennes willen trouwen, wettelijk te beschermen tegen ontslag.

In het nieuwe regeerakkoord staat een passage die stelt: dat ambtenaren van de burgerlijke stand op basis van gewetensbezwaren mogen weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten. Hier is veel protest door ontstaan en zijn de discussies nog lang niet gestreden.

Premier Balkenende liet weten dat hij wil dat er praktische oplossingen worden gezocht voor de problemen rondom de weigerambtenaren.

Vice-premier Rouvoet van de ChristenUnie liet wel weten dat hij zich zorgen maakt, over het ontwerp dat op verzoek van zijn partij in het coalitieakkoord is opgenomen, maar sluit zich vooralsnog aan bij het voorstel van de premier.

De druk van de achterban van de ChristenUnie neemt toe om iets te doen aan het uitsluiten van trouwambtenaren met gewetensbezwaren. CU-partijvoorzitter Blokhuis deed eerder een oproep aan de CU-fractie in de Tweede Kamer om met een signaal naar buiten te komen.

Aanleiding van dit alles is de recente situatie in Smallingerland, waar wethouder Rozema van de CU zijn ontslag als trouwambtenaar gaf omdat de gemeente (zoals vele anderen) eist dat alle ambtenaren alle huwelijken moeten sluiten, ook die tussen homo's en lesbiennes.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Ter Horst, gaat het mogelijk om een onbedoeld effect van het regeerakkoord. Daarin staat dat als er problemen zijn 'initiatieven genomen worden om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren veilig te stellen'.

Ter Horst zegt dat de situatie erg vervelend is, en hoopt dat er een mogelijkheid is om met pragmatische oplossingen er in elke Nederlandse gemeente uit te komen.

Net als Balkenende wijst Ter Horst erop dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun personeelsbeleid. En PvdA-vicepremier Wouter Bos verwees naar oplossingen waar andere gemeenten eerder mee kwamen, zoals de gemeente Drimmelen waar een weigerambtenaar een ander takenpakket gekregen heeft. "Dan heb je dat toch keurig opgelost", zei Bos.

Voorlopig wil het Nederlandse kabinet dus nog niet met initiatieven komen. Met de vereniging Nederlandse Gemeenten moet het onderwerp nog besproken worden. "Laten ze op lokaal niveau de dialoog met elkaar aangaan en tot praktische oplossingen komen", aldus premier Balkenende.

De SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) in de Tweede Kamer is van mening dat het kabinet wel snel wat moet doen. De partij zegt spanningen te constateren over deze kwestie tussen de PvdA en de ChristenUnie. En dat is geen leugen, want veel lokale PvdA'ers verzetten zich namelijk tegen de passage in het regeerakkoord.

PvdA-partijvoorzitter Van Hulten zei bij die bijeenkomst dat zijn partij ervoor zal zorgen, dat er geen wettelijke regeling komt om de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren in de wet vast te leggen.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Slob zei dan weer ongelukkig te zijn over deze opmerking, en de acties van het COC zeer betreurenswaardig te vinden. Maar ook hij sprak sussende woordjes als: 'niet gelijk in een kramp schieten' en 'niet meteen een scheur in de coalitie' en 'ontspannen mee omgaan'.

Slob wil dat gemeenten ruimte laten voor ambtenaren die geen homo of lesbisch huwelijk willen afsluiten. Maar hij geeft wel toe dat het rijk gemeenten niet kunnen verplichten sollicitanten met gewetensbezwaren aan te nemen als trouwambtenaar.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Ambtenaar stapt op na motie homohuwelijkweigeraars. (05.04.07)
Nederland: ChristenUnie boos op PvdA inzake homohuwelijks weigeraars. (03.04.07)
Nederland: Vijf politieke partijen tegen homohuwelijks weigeraars. (02.04.07)

06.04.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 06 April, 2007 en 1581 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 


Buitenlands nieuws

Holebi relaties zegenen in de kerk? en blik op holebi's verschuift binnen rooms-katholieke kerk.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.