NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Kabinet doet voorlopig niets inzake homohuwelijks weigeraars.Nederland: Het kabinet bestaande uit de ChristenUnie, het CDA en de PvdA, liet gisteren weten dat er voorlopig geen initiatieven zullen genomen worden om ambtenaren die geen homo's en lesbiennes willen trouwen, wettelijk te beschermen tegen ontslag.

In het nieuwe regeerakkoord staat een passage die stelt: dat ambtenaren van de burgerlijke stand op basis van gewetensbezwaren mogen weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten. Hier is veel protest door ontstaan en zijn de discussies nog lang niet gestreden.

Premier Balkenende liet weten dat hij wil dat er praktische oplossingen worden gezocht voor de problemen rondom de weigerambtenaren.

Vice-premier Rouvoet van de ChristenUnie liet wel weten dat hij zich zorgen maakt, over het ontwerp dat op verzoek van zijn partij in het coalitieakkoord is opgenomen, maar sluit zich vooralsnog aan bij het voorstel van de premier.

De druk van de achterban van de ChristenUnie neemt toe om iets te doen aan het uitsluiten van trouwambtenaren met gewetensbezwaren. CU-partijvoorzitter Blokhuis deed eerder een oproep aan de CU-fractie in de Tweede Kamer om met een signaal naar buiten te komen.

Aanleiding van dit alles is de recente situatie in Smallingerland, waar wethouder Rozema van de CU zijn ontslag als trouwambtenaar gaf omdat de gemeente (zoals vele anderen) eist dat alle ambtenaren alle huwelijken moeten sluiten, ook die tussen homo's en lesbiennes.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Ter Horst, gaat het mogelijk om een onbedoeld effect van het regeerakkoord. Daarin staat dat als er problemen zijn 'initiatieven genomen worden om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren veilig te stellen'.

Ter Horst zegt dat de situatie erg vervelend is, en hoopt dat er een mogelijkheid is om met pragmatische oplossingen er in elke Nederlandse gemeente uit te komen.

Net als Balkenende wijst Ter Horst erop dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun personeelsbeleid. En PvdA-vicepremier Wouter Bos verwees naar oplossingen waar andere gemeenten eerder mee kwamen, zoals de gemeente Drimmelen waar een weigerambtenaar een ander takenpakket gekregen heeft. "Dan heb je dat toch keurig opgelost", zei Bos.

Voorlopig wil het Nederlandse kabinet dus nog niet met initiatieven komen. Met de vereniging Nederlandse Gemeenten moet het onderwerp nog besproken worden. "Laten ze op lokaal niveau de dialoog met elkaar aangaan en tot praktische oplossingen komen", aldus premier Balkenende.

De SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) in de Tweede Kamer is van mening dat het kabinet wel snel wat moet doen. De partij zegt spanningen te constateren over deze kwestie tussen de PvdA en de ChristenUnie. En dat is geen leugen, want veel lokale PvdA'ers verzetten zich namelijk tegen de passage in het regeerakkoord.

PvdA-partijvoorzitter Van Hulten zei bij die bijeenkomst dat zijn partij ervoor zal zorgen, dat er geen wettelijke regeling komt om de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren in de wet vast te leggen.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Slob zei dan weer ongelukkig te zijn over deze opmerking, en de acties van het COC zeer betreurenswaardig te vinden. Maar ook hij sprak sussende woordjes als: 'niet gelijk in een kramp schieten' en 'niet meteen een scheur in de coalitie' en 'ontspannen mee omgaan'.

Slob wil dat gemeenten ruimte laten voor ambtenaren die geen homo of lesbisch huwelijk willen afsluiten. Maar hij geeft wel toe dat het rijk gemeenten niet kunnen verplichten sollicitanten met gewetensbezwaren aan te nemen als trouwambtenaar.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Ambtenaar stapt op na motie homohuwelijkweigeraars. (05.04.07)
Nederland: ChristenUnie boos op PvdA inzake homohuwelijks weigeraars. (03.04.07)
Nederland: Vijf politieke partijen tegen homohuwelijks weigeraars. (02.04.07)

06.04.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 06 April, 2007 en 1566 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 februari 2020 - Queer Friday Party
21 februari 2020 - Club Random
22 februari 2020 - Bears Night
22 februari 2020 - Twinxx
23 februari 2020 - CarnaWally Pannekoek
23 februari 2020 - Flash - Color Carnival
28 februari 2020 - 5 Year Smooch
29 februari 2020 - RuPauls Drag Party
04 maart 2020 - Darklands Big Bang
05 maart 2020 - Darklands Deluge

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Kris, 48, is de eerste holebi & trans+ life coach van Oost-Vlaanderen.

 

Vlaamse Milan werd zo hard gepest dat hij op 16-jarige leeftijd van school af ging.

 

Antwerpse gemeente betaalt kosten schoolcampagne rond holebi's & transgenders.

 

Schepen Kortrijk dient klacht in wegens onder andere homofobie op Facebook pagina van Vlaams Belang.

 

Er komt een Marieke Vervoort straat in kleine Antwerpse gemeente.

 

Holebi info stelt 12 finalisten Mr Gay Belgium 2020 voor + casting video en Sports4All campagne video.

 


Buitenlands nieuws

Poetin: 'Zo lang ik aan de macht ben komt er geen homohuwelijk'.

 

Gehuwde hetero's kunnen gelukkiger zijn als ze voorbeeld nemen aan homo & lesbische huwelijken.

 

Meerderheid holebi's & transgenders slachtoffer van pesterijen & bedreigingen op sociale media.

 

Meerderheid holebi & transgender asielzoekers heeft te maken met geweld in Nederland.

 

Opmerkelijk maar positief, republikeinen schaffen anti transgender wet af.

 


Showbizz & Sport

25-jarige acteurs Connor Jessup en Miles Heizer zijn een koppel.

 

Prof basketbalspeler vertelt bij Ellen DeGeneres hoe trots hij is op zijn transgender dochtertje + Video.

 

Elton John won Oscar, gaf ontroerende speech en verenigde zich opnieuw met Eminem + 2 video's.

 

Profbokster maakt statement door vriendin te kussen in land waar holebi zijn strafbaar is.