Je leest:

Nederland: Vijf politieke partijen tegen homohuwelijks weigeraars.Nederland: Een ruime Kamer meerderheid heeft zich uitgesproken tegen weigerambtenaren tijdens een manifestatie bij het Homomonument in Amsterdam, daar hebben vijf politieke partijen waaronder regeringspartij PvdA een convenant getekend met COC-Nederland.

In het convenant werd afgesproken en vastgelegd dat er geen wettelijke erkenning van gewetensbezwaarden ambtenaren komt, en dat er initiatieven zullen worden genomen die op termijn alle ambtenaren alle huwelijken zullen doen sluiten.

Naast COC-voorzitter Frank van Dalen, zetten Anouschka van Miltenburg (VVD), Boris van der Ham (D66), Michiel van Hulten (PvdA) Anja Meulenbelt (SP) en Mathieu Heemelaar (GroenLinks) hun handtekening onder het convenant. De partijen zijn samen goed voor een ruime Kamer meerderheid van 89 zetels.

Ruim 300 mensen waren aanwezig bij de manifestatie die het COC, de Nederlandse holebi vereniging organiseerde. En dat precies op 1 april omdat het dan zes jaar was geleden dat Nederland het huwelijk openstelde voor homo's en lesbiennes.

COC-voorzitter Frank van Dalen maakte tijdens de manifestatie, de definitieve resultaten van de grootschalige inventarisatie bekend.

Uit onderzoek onder alle 443 Nederlandse gemeenten blijkt dat er op dit moment 94 weigerambtenaren werkzaam zijn in 54 gemeenten. In zeven gemeenten zijn na de openstelling van het huwelijk in 2001 nieuwe weigerambtenaren in dienst gekomen. Het gaat om de gemeenten: Rijssen-Holten, Staphorst, Neerijnen, Korendijk, Barneveld, Reewijk en Reimerswaal.

In 65 Nederlandse gemeenten is door de gemeenteraad of het College van B&W tot het besluit gekomen, dat zij alleen trouwambtenaren benoemen die alle huwelijken willen afsluiten. Dat betekent dat bij zes van de zeven gemeenten gewetensbezwaarden nog steeds kunnen solliciteren voor de functie van trouwambtenaar. Daarnaast hebben lokale politieke partijen zich nog niet helder uitgesproken tegen het in dienst nemen van weigerambtenaren.

Van Dalen stelde nadrukkelijk dat het niet gaat om de gewetensbezwaarde ambtenaren zelf. "Iedereen mag zijn eigen mening hebben, ook als die mening tegen een huwelijk tussen twee homo's of lesbiennes gaat. Maar draag die last zelf en wentel die niet af op een collega of de maatschappij. Een vegetariƫr gaat ook niet in een slagerij werken. De scheiding van kerk en staat is nog steeds een goed idee, voor de huwelijksakte ga je naar de gemeente en voor de inzegening naar de kerk of moskee", aldus de COC-voorzitter.

Omdat er na zes jaar nog veel Nederlandse gemeenten weigerambtenaren in dienst hebben en nemen, was voor de aanwezige politieke partijen reden om een convenant te sluiten met COC-Nederland.

Anja Meulenbelt (SP) stelt dat er maar een huwelijk is voor alle koppels, en dat daarom alle ambtenaren van de burgerlijke stand de wet moeten uitvoeren zonder onderscheid te maken. Want het homo-huwelijk bestaat niet, men stelde het burgerlijke huwelijk open voor koppels van het gelijke geslacht waardoor er geen sprake kan zijn van een uitzondering.

PvdA-voorzitter Van Hulten sloot zich daarbij aan en stelde: "En daarom zal ook de PvdA ervoor zorgen dat er geen wettelijke regeling komt om de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren in de wet vast te leggen". Daarnaast deed hij een oproep aan alle lokale PvdA-afdelingen om moties in te dienen om geen weigerambtenaren meer in dienst te nemen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Christelijke holebi's boos om actie tegen homohuwelijks weigeraars. (01.04.07)
Amsterdam: Actie tegen homohuwelijkweigeraars, met steun van politici. (30.03.07)
Maastricht is voor homo en lesbische huwelijksweigeraars. (29.03.07)
Nederland: Homo's en lesbiennes mogen geen neen horen inzake huwelijk. (26.03.07)
Nederland: PvdA onder vuur inzake homohuwelijks weigeraars. (25.03.07)

02.03.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 02 April, 2007 en 1934 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Jeugdbende uit Genk moet zich verantwoorden voor zwaar homofobisch geweld.

 

Brug vernoemd naar lesbische holebi activiste per boot aangekomen in Brussel.

 

Poolse kunstenares stelt transgender werken voor in Antwerpen.

 

3 interviews met Vlaamse holebi & trans uit Antwerp Trail of Stories wandeling + links naar de 13 verhalen + videos.

 

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 


Buitenlands nieuws

68% holebi's en trans+ personen hebben last van depressie tijdens coronavirus crisis + nuttige links.

 

Homo koppel werd onverwacht met vijf weken tussen twee keer papa.

 

Conservatieven willen dat Trump transgender rechten (opnieuw) aanvalt om hem te doen winnen.

 

Onrust in Polen, tal van holebi's & transgenders gearresteerd, Europa moet dringend ingrijpen.

 

Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in Nederland.

 

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 


Showbizz & Sport

Disney Plus viert homo songwriting-genie en toneelregisseur in docu + trailer.

 

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.