NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Christelijke holebi's boos om actie tegen homohuwelijks weigeraars.Nederland: Drie organisaties van christelijke holebi's zijn niet blij met de actie die vandaag gevoerd wordt tegen weigerambtenaren. ContariO, RefoAnders en CHJC vinden dat hun positie in de kerken geschaad wordt door de acties van het COC tegen de weigerambtenaren.

Dit gegeven signaal neemt het COC serieus en het roept daarbij de kerken op dat ook te doen. Maar het COC blijft wel op het standpunt staan dat uiteindelijk alle trouwambtenaren in alle gemeenten alle huwelijken zullen moeten sluiten, dus ook tussen homo's en lesbiennes.

In het regeerakkoord opgesteld door de ChristenUnie, CDA en de PvdA staat een regel over trouwambtenaren, die stelt dat deze op basis van gewetensbezwaren mogen weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten.

"Homoseksualiteit in religieuze kring ligt erg moeilijk, maar het kan niet zo zijn dat een maatschappelijk debat over een kwestie waar geloofsovertuigingen een rol in spelen, gebruikt wordt om christelijke holebi's binnen religieuze kring in hun positie te schaden", zegt COC-voorzitter Frank van Dalen.

De actie rond weigerambtenaren, die het COC voert, richt zich niet tegen kerken of gelovigen, maar op de rol van de staat en van ambtenaren. Het gaat het COC niet om de weigerambtenaren zelf en ook hun gewetensbezwaren stelt het COC niet inhoudelijk ter discussie. Wel gaat het voor het COC om het antwoord op de vraag of persoonlijke religieuze overtuigingen een reden mogen zijn om trouwambtenaren toe te staan een deel van hun primaire taken niet uit te voeren door hen toe te staan te weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten.

"Wanneer we dat toestaan zal het gewetensbezwaar van een ambtenaar leiden tot discriminatie, en vooral dan bij het toepassen van een wet waarin de wetgevers uitdrukkelijk gelijkberechting hebben willen bevorderen. Juist in dat geval zou van een ambtenaar verwacht mogen worden dat hij of zij uit respect voor de wet zelf consequenties trekt uit zijn gewetensbezwaren, en daarom niet zal aandringen op het mogen maken van onderscheid", aldus Frank van Dalen.

Men noemt het verontrustend dat gelovige christenen zich nu geroepen voelen afstand te nemen van het COC, omdat ze van mening zijn dat hun positie binnen de kerken door deze acties geschaad worden. Omdat daarmee helaas duidelijk wordt dat homo's en lesbiennes hun positie binnen de kerken nog altijd als kwetsbaar ervaren.

Van Dalen zegt: "Als COC hebben wij daar niet eerder signalen over gekregen, ook niet van de drie organisaties. In de christelijke media ziet het COC juist een intensief en heel zuiver op argumenten gevoerd debat worden waar ook het COC veelvuldig aan bod komt. Verder heeft zich ook geen enkele kerkleider publiekelijk in dit debat gemengd op een manier die suggereert dat de positie van homo en lesbische gelovigen door het debat over weigerambtenaren dreigde te verslechteren".

"In Nederland bestaan er gelukkig geen Italiaanse toestanden met het Vaticaan die politici en gelovigen onder druk zet. Integendeel, voor zover wij de ontwikkelingen in kerkelijk Nederland volgen, moeten wij vaststellen dat in de afgelopen weken bij de Protestantse Kerken in Nederland en de Nederlands Gereformeerde Kerken kwesties rond homoseksualiteit aan de orde zijn geweest, zonder dat daarbij het debat over weigerambtenaren en de rol van het COC aan de orde is geweest. Homoseksualiteit lijkt eerder uit de taboesfeer te komen, en dat geeft juist hoop voor de toekomst, aldus de COC-voorzitter.

Toch neemt het COC het verontrustende signaal van de drie organisaties serieus, en roept daarom de leiding van alle christelijke kerken op, om in eigen kring te beklemtonen dat het politiek-maatschappelijk debat over weigerambtenaren geen invloed heeft op het in de kerken intern gevoerde debat over homoseksualiteit, de positie van homo en lesbische geloofsgenoten en over het inzegenen van relaties van homo's en lesbiennes.

Het COC zegt van mening te zijn dat dit debat binnen de kerken mede het gevolg is van de maatschappelijke emancipatie en wettelijke gelijkberechting van holebi's in Nederland. De openstelling van het burgerlijke huwelijk voor homo's en lesbiennes is daar de ultieme uitdrukking van. Die wettelijk vastgelegde gelijkwaardigheid is de reden waarom het COC er voor zal blijven pleiten dat alle trouwambtenaren in alle Nederlandse gemeenten, alle huwelijken moeten afsluiten. Een principe waar het COC aan wil blijven vasthouden.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Oproep tot Senaat voor motie tegen homo-weigerambtenaren. (31.03.07)
Amsterdam: Actie tegen homohuwelijkweigeraars, met steun van politici. (30.03.07)
Maastricht is voor homo en lesbische huwelijksweigeraars. (29.03.07)

01.04.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 01 April, 2007 en 1835 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 juli 2020 - Amsterdam Pride Online + Walk
03 augustus 2020 - Queer Arts Festival
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Studente Thomas More-Hogeschool Mechelen genomineerd voor Podcastprijs over haar comingout + podcast.

 

Brugge legde (2de) regenboogzebrapad aan op unieke plaats.

 

3 tot 9 augustus: Queer Arts Festival Antwerp, (eerste groot holebi+ trans+ festival tijdens coronacrisis).

 

James Cooke en vriend Dorian in interview over huwelijk en meer.

 

Bruno De Lille pleit voor eigen homo vlag die er volgens hem nog niet is. (toch bestaat ze al).

 


Buitenlands nieuws

Ondanks Covid 19 komen duizenden holebi's, interseks trans+ & sympathisanten op straat in Parijs + video.

 

Zuid-Afrika keurt wet goed die ambtenaren verbied homohuwelijken te weigeren.

 

Amsterdam Pride 9 dagen feest online (25/07 - 02/08), maar ook Pride Walk & demonstratie. + video.

 

Holebi's en transgenders boos op Facebook.

 

Nederland komt tegemoet aan mensen die zich geen man of vrouw voelen.

 

Opnieuw jonge homo aangevallen in het Nederlandse Enschede.

 

Montenegro gaat stap vooruit betreffende gelijke rechten holebi's.

 


Showbizz & Sport

Plus-size transgender model schrijft geschiedenis in Calvin Klein Pride campagne + video

 

Brits acteur uit de kast via Instagram.

 

Actrice, zangeres en voormalig kindsterretje Raven Symone en vriendin gehuwd.

 

Beste videogame van 2020 bevat lesbisch hoofdpersonage.