NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Homo's en lesbiennes mogen geen neen horen inzake huwelijk.Nederland: Alex-Geert Castermans (foto), voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling zegt: "De acceptatie van holebiseksualiteit is een duidelijke maatschappelijke ontwikkeling. Daar moeten ook christenen zich op een gegeven moment naar voegen en de overheid moet daar pal voor staan".

Maar toch blijft Castermans verder wel pleiten voor ruimte voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren, bijvoorbeeld voor echtparen die een trouwambtenaar willen die past bij hun geloofsovertuiging.

Al geruime tijd ligt de passage uit het regeerakkoord afgesloten tussen de ChristenUnie, CDA en de PvdA onder vuur. In de wettekst staat dat ambtenaren van de burgerlijke stand op basis van gewetensbezwaren, mogen weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten. Amsterdam was de eerste die liet weten niet akkoord te gaan en de wet dus niet te respecteren, sindsdien hebben steeds meer en meer Nederlandse gemeentes deze stelling aangenomen, en is er heel wat protest zowel vanuit politieke hoek als van beroemde Nederlanders tot de gewone man in de straat.

Een nieuwe bezinning van de Commissie Gelijke Behandeling Nederland, heeft er nu voor gezorgd dat er meer ruimte wordt gegeven aan gemeenten om strenger te zijn voor trouwambtenaren. Een standpunt dat de commissie vooralsnog alleen in signalen afgeeft, nog niet in oordelen.

Castermans schetst de ontwikkeling in het standpunt van zijn commissie. "In 2001 is er ruimte gecreëerd voor gewetensbezwaarde ambtenaren. Nu zes jaar na de realisering van de wet die een huwelijk tussen partners van gelijk geslacht mogelijk maakt, kun je je afvragen of de lijn die wet toen hebben gekozen geheel voldoet. Toch blijf ik wel achter dat oordeel staan, maar het is niet het volledige verhaal".

"Gelet op de huidige maatschappelijke ontwikkelingen vind ik niet dat een homo of lesbisch koppel mag aanlopen tegen de situatie dat een ambtenaar ze niet wil trouwen. Als dat concreet tegen die stellen wordt gezegd, is er sprake van een discriminerende en kwetsende afwijzing".

Castermans vervolgd: "De emancipatie van holebi's heeft zich doorgezet. Voor de rechtspositie van burgers doet de seksuele voorkeur er nagenoeg niet meer toe. Zo'n ontwikkeling is van zo'n wezenlijk belang, dat je je daaraan niet kunt onttrekken. Ook christenen moeten in het reine komen met de ontwikkeling dat homoseksualiteit geaccepteerd is. Naar zo'n duidelijke maatschappelijke tendens moet je je op een gegeven moment voegen".

Men vroeg zich hierbij af, kan men met dit aangescherpte standpunt nog wel ruimte creëren voor gewetensbezwaarde ambtenaren?. Castermans denkt van wel, "maar de kwetsende afwijzing van een homo of lesbisch koppel door een trouwambtenaar mag niet".

Dat kan volgens Castermans betekenen dat gemeenten geen boekjes meer aan trouwlustige meegeven, waarin ambtenaren staan die gewetensbezwaren hebben. "Want soms staat het bezwaar er min of meer bij, soms ook niet. Dan loopt een homo of lesbisch koppel de kans op een afwijzing. En dat is gelet op de taak van de overheid niet te accepteren".

Een gewetensbezwaarde ambtenaar kan volgens Castermans wel nuttig zijn, bijvoorbeeld voor koppels die specifiek vragen naar een trouwambtenaar die past bij hun geloofsovertuiging. "Mooier zou nog zijn dat er christelijke ambtenaren zouden zijn die wel een homo of lesbisch huwelijk willen afsluiten, ook al zijn ze het daar persoonlijk niet mee eens".

Castermans denkt verder dat de gemeentes het misschien zo kunnen organiseren dat de gewetensbezwaarde ambtenaar, zich beperkt tot de wettelijke handeling, bijvoorbeeld in de gevallen waarin het koppel voor een eigen feestredenaar zorgt. Dan kan de ambtenaar zelf op de achtergrond blijven.

"Homo's en lesbiennes mogen van de overheid wel niet verwachten dat ze de plek krijgen waar ze recht op hebben", vindt Castermans. "De overheid moet pal staan voor gelijke berechting, als ambtenaren in deze kwestie wel keuzes mogen maken, geeft dat een verkeerd signaal. Het signaal namelijk dat er wel degelijk nog aanleiding is om anders om te gaan met homo's en lesbiennes tegenover heteroseksuelen. Dat signaal moet de overheid niet af willen geven, anders ga je openlijk sjoemelen met de eigen uitgangspunten", aldus Castermans.

In 2002 heeft de Commissie Gelijke Behandeling volgens Castermans, niet stilgestaan bij andere oplossingen, dan alleen te zeggen dat gewetensbezwaren mogen wanneer er voldoende trouwambtenaren zonder gewetensbezwaren zijn. "Ik ga niet zeggen hoe de Nederlandse gemeenten het moeten regelen, maar ik doe wel een appél oom het te regelen. Het moet gaan om het voorkomen van een afwijzing van homo en lesbische koppels".

"De gemeenteraden die nu, in reactie op wat er is afgesproken in het regeerakkoord zeggen: er is geen ruimte meer voor gewetensbezwaarde ambtenaren, vind ik echter niet creatief. Ook dat is niet de oplossing. Want at je je identiteit niet thuis hoeft te laten, moet ook een uitgangspunt blijven. De gemeenten zelf moeten er voor zorgen dat een openlijke botsing tussen een homo of lesbisch koppel en een gewetensbezwaarde ambtenaar niet voorkomt".

Bij de afspraak in het coalitieakkoord om gewetensbezwaarde trouwambtenaren desnoods wettelijk te beschermen, vraagt Castermans zich af 'of dat slim is'. Er zou een wildgroei aan verzoeken tot wettelijke bescherming kunnen ontstaan. "Geloof is al beschermd, jarenlang hebben we in Nederland ruimte gehad voor vrijwel iedereen. Nu de islam als nieuwe zuil opkomst, wordt die ruimte steeds kleiner. Het zou echter mooi zijn de ruimhartigheid die er altijd was ten aanzien van de christelijke traditie, niet te verliezen omdat de islam in het geding is. Daarom is het de vraag of het wijs is juist nu de positie van gewetensbezwaarde trouwambtenaren wettelijk te regelen".

Een trouwambtenaar kan in de toekomst bij de CGB blijven aankloppen, zegt Castermans. 'Het oordeel hangt altijd af van de concrete situatie. Daarom kan ik nu ook niet onze lijn exact uittekenen. We moeten op zoek naar een nieuwe modus. Wat ik staande houd, is dat de overheidsfunctie bijzonder is. De overheid komt naar buiten in mensen van vlees en bloed en deze mensen moeten uitstralen dat iemands seksuele voorkeur er voor de overheid niet toe doet'.


25.03.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 26 March, 2007 en 3328 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 

Blind Getrouwd: al 10% holebi's schreef zich in, schrijf jezelf ook in, vooral lesbiennes.

 

Homo koppel uit West-Vlaanderen slachtoffer van homofobisch vandalisme door regenboogvlag.

 


Buitenlands nieuws

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 

Opnieuw homofobe aanval in Amsterdam + video.

 

Video met schaduwpoppen toont liefdesverhaal tussen twee mannelijke giraffen.

 

Hongarije voert ondanks protest toch anti transgender wet in.

 


Showbizz & Sport

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.