Zuid-Hollandse gemeente (ook) tegen homohuwelijks weigeraars.Nederland: Trouwambtenaren uit de gemeente Strijen moeten bereid zijn een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten. Dat vinden de fracties van de PvdA en GroenLinks in die gemeente, waartoe zij een motie indienden. Strijen is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Hans Kramer, PvdA-raadslid, zegt geen homo of lesbisch koppel in Strijen te kennen die werden geconfronteerd met een weigerende trouwambtenaar. Toch is er volgens Kramer en zijn partij een motie nodig die ambtenaren oplegt een huwelijk tussen homo's en lesbiennes te sluiten. Want de Partij vreest dat anders sommige ambtenaren zullen weigeren koppels van het gelijke geslacht te trouwen. Hierbij verwijst de partij naar de passage uit het regeerakkoord van CDA, ChristenUnie en de PvdA, waarin staat dat ambtenaren van de burgerlijke stand op basis van gewetensbezwaren mogen weigeren een homo of lesbisch huwelijk af te sluiten.

De gemeentefracties van PvdA en GroenLinks uit de gemeente Strijen vinden de wetspassage net als vele andere Nederlandse gemeenten onaanvaardbaar. Zij stellen dat de gemeente Strijen een voorbeeldfunctie moet hebben naar de burgerij toe als het gaat om gelijke behandeling van personen, ongeacht religie, etnische afkomst of seksuele geaardheid.

De conclusie van de partijen luidt dan ook dat alle ambtenaren uit Strijen bereid moeten zijn alle huwelijken, ook die tussen een homo of lesbisch koppel moeten afsluiten. Waarbij ze dit zowel eisen van oude als nieuw aangestelde trouwambtenaren.

De afgelopen maanden werden er in tal van Nederlandse gemeentes gelijksoortige moties afgesloten, die ingaan tegen de passage in het (nieuwe) regeerakkoord.


Bron: Algemeen Dagblad.nl

Dit bericht is gepost op 18 March, 2007 en 1834 keer gelezen.Reageer op dit bericht: