Je leest:

Utah: Ongehuwde hetero- en homokoppels geen ouderlijke rechten.Salt Lake City, Utah. In een zaak die gaat over een partner uit een lesbische relatie en bezoekrecht heeft het hooggerechtshof van Utah de uitspraak gedaan dat de vrouw geen bezoekrecht heeft voor het kind dat ze met haar voormalige partner, zelfs niet al hebben de vrouwen samen beslist het kind te hebben en ze beide betrokken waren bij de verzorging en de opvoeding van de baby.

Toen het koppel uit elkaar ging had een lagere rechtbank beslist in 2004 dat Kerry Lynn Jones bezoekrecht kreeg voor het kind dat nu vijf jaar is, dat ze samen opvoedde met haar toenmalige partner Cheryl Pike Barlow. Het hooggerechtshof herriep de beslissing van deze lagere rechtbank.

De lagere rechtbank nam zijn beslissing op grond van de doctrine “in loco parentis”. Onder deze doctrine fungeert een persoon als ouder, ook al is er geen bloedband of wettelijke band.

De meerderheid van de gerechtigden van het hooggerechtshof regeerde dat het herkennen van deze nieuwe soort ouders iets was voor de legislatuur en de grenzen van de rechtbank overschrijdt.

"Aan de ene kant herkennen we de wederzijdse band van affectie dat kan gevormd worden tussen een volwassene en een kind, die niet past in het traditionele plaatje van ouder. Deze band verrijkt het leven van de surrogaat ouder en het kind," schreef Gerechtigde Jill N. Parrish.

"Nochtans, het geven van een permanente band aan een surrogaat ouder zou betekenen dat de rechtbank moet snijden in het aandeel van de rechten van de wettelijke ouder omtrent de opvoeding van haar kind ".

Hoofdgerechtigde Christine Durham zei dat deze zaak gelijkaardig was aan een typische scheiding waarbij twee ouders vechten over de kindervoogdij en bezoekrecht.

Durham wees hierbij naar de partnerregistratie die de vrouwen hadden aangegaan in Vermont, waarbij beide vrouwen planden om co-ouder te zijn en dat kort na de geboorte van het kind Barlow haar partner Jones aanstelde als wettelijke mee vertegenwoordigster van het kind.

In haar afwijkende mening zei Durham dat door al deze niet traditionele vormen van families er meer en meer kinderen zullen opgroeien bij ouders waarmee ze geen biologische of wettelijke band hebben.

Het Nationale Centrum voor de rechten van Lesbiennes vertegenwoordigde Jones en zei dat deze uitspraak zowel hetero als homokoppels treft die niet gehuwd zijn.

"Iemand gaat dit aan onze dochter moeten uitleggen, er is niets in haar dat zegt dat we niets met elkaar te maken hebben. Zij begrijpt dit niet. Ik kan mensen hiervoor verantwoordelijk stellen en zeggen dat zij de reden zijn dat we niet meer samen zijn, maar ze gaat dit niet begrijpen", legde Jones uit.

Vorig jaar werd er een wetsvoorstel goedgekeurd dat zou voorkomen dat de rechtbank ouderlijke rechten zou toekennen aan een personen tegen de wil van de biologische ouder in. De gouverneur Jon Huntsman blokkeerde dit wetsvoorstel.

Meer holebi nieuws, klik Home.

Bron: 365 gay com
20.02.07.

Dit bericht is gepost op 20 February, 2007 en 1317 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskeeën pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.