Europese jongeren tegen homofobisch pesten.De jongerenafdeling IGLYO van de International Gay & Lesbian Association, lanceerde zopas een verklaring in het Europees parlement tegen homofoob pesten. Aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat homo en lesbische jongeren op grote schaal worden gepest en buitengesloten in Europa.

Een homo uit Engeland zegt: "Op school werd ik altijd gepest omdat men dacht dat ik homo was, nog voordat ik er zelf over uit was, ik kreeg te maken met veel verbaal en fysiek geweld, en had de eerste drie jaar geen vrienden op de middelbare school". Een Nederlandse homo jongen mocht dan weer geen bloed geven omdat hij wegens zijn geaardheid meer kans zou maken op HIV/Aids.

Uit het onderzoek komen meer van dit soort verhalen van homo en lesbische jongeren uit Europa. Een uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 61% van de holebi jongeren zich wel eens gediscrimineerd heeft gevoeld op school, terwijl meer dan de helft ook in eigen familie bespot wordt.

Verder blijkt dat bijna 40% van de holebi jongeren ook vaak te maken krijgt met discriminatie in de maatschappij. Driekwart van de ondervraagde jongeren zei homofobe uitspraken tegen te komen in de media.

Door onbegrip en discriminatie in de eigen omgeving, gaan veel homo en lesbische jongeren een dubbelleven leiden, of ze gaan zelfs hun geaardheid ontkennen, en dit met alle gevolgen van dien voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Kathalijne Buitenweg, de Nederlandse Groen-Links-europarlementaria, liet alvast weten dat ze de verklaring tegen homofobisch pesten gaat ondertekenen.

Daarin worden de Europese lidstaten opgeroepen om homofobie in het onderwijs te bestrijden door middel van goede voorlichting. Ook moet er meer steun komen voor jeugdorganisaties die zich inzetten voor de rechten van holebi's en transseksuelen.

Een mentaliteitsverandering is niet makkelijk, maar we moeten alles uit de kast halen om homofobisch pesten te bestrijden, en voor de jongeren een prettige en veilige leefomgeving te creƫren.


16.02.07
holebi info

Dit bericht is gepost op 16 February, 2007 en 1675 keer gelezen.Reageer op dit bericht: