NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: D66 wil juridisch onderzoek omtrent weigerambtenaren.Nederland: Boris van der Ham (foto), Tweede Kamerlid van de D66 partij, gaat vragen om een hoorzitting te houden in de Tweede Kamer om de plannen van het nieuwe kabinet waardoor ambtenaren kunnen weigeren om homo en lesbische koppels te huwen, juridisch te onderzoeken.

De D66 partij streefde er de afgelopen jaren naar dat nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand, mensen niet meer verschillend kunnen behandelen wegens hun seksuele geaardheid. Helaas was er nooit een meerderheid, zegt Boris van der Ham.

"We verwachten dat er uiteindelijk wel een meerderheid gaat komen. Gelijkheid van mannen en vrouwen, zwart en wit, homo's, lesbiennes, hetero's, en transgenders is tenslotte een fundament van onze democratie", aldus de politicus.

Van der Ham stelt dat in de oude situatie er ruimte was voor mensen met gewetensbezwaren om te weigeren een homo of lesbisch huwelijk te voltrekken, zolang er een andere ambtenaar uit die gemeente maar zou meewerken aan het huwelijk.

In het nieuwe regeerakkoord is de focus van gelijkheid van homo's en lesbiennes verplaatst naar de belangen van gewetensbezwaarden, en de nieuwe coalitie ziet het vooral als een probleem dat bepaalde mensen in gewetensnood komen, maar de gelijkberechting van homo's en lesbiennes is hierbij ondergeschikt, stelt de D66 partij vast.

De PvdA heeft op dit punt toegegeven aan de wens van de ChristenUnie, deze partij lijkt de huidige praktijk van ongelijkheid van homo's, lesbiennes en hetero's juist te willen vastleggen in de wet. In het uiterste geval betekent dit dat homo's en lesbiennes een huwelijk kan worden geweigerd in een gemeente.

"Wij betreuren daarom ten zeerste het regeerakkoord inzake weigerambtenaren, die in het uiterste geval kan leiden tot het in de wet opnemen van ongelijkheid", aldus de D66'er.

De partij wil daarom onderzoeken of de plannen van PvdA, CDA en ChristenUnie wel juridisch houdbaar zijn.

Van der Ham: "Het is nog maar de vraag of homo's en lesbiennes wel geweigerd mogen worden dat zij met elkaar trouwen in een gemeente, wanneer je iemand vanwege zijn seksuele geaardheid een dienst mag weigeren als ambtenaar komen we op een hellend vlak terecht".

Op het moment onderzoekt het COC hoe vaak dit probleem zich zou kunnen voordien in de praktijk, maar los van aantallen gaat het hier om gelijkberechting, het zou een precedent kunnen zijn om mensen op grond van hun seksuele geaardheid, geloof of wat dan ook andere diensten te weigeren. En daarom wil de partij laten onderzoeken of de plannen van de nieuwe regering met de Pvda, CDA en ChristenUnie wel juridisch haalbaar zijn.

Op het PvdA-congres aanstaande zaterdag wordt een motie ingediend om de passage uit het regeerakkoord te schrappen. Van der Ham: "Ik hoop van harte dat deze motie een meerderheid haalt, ik roep dan ook alle leden van PvdA op om deze motie te steunen, in dat geval is mijn onderzoek niet meer nodig".

D66 vraagt een hoorzitting aan in de Tweede Kamer, deskundigen moeten zich dan buigen over de vraag, of mensen op grond van hun seksuele geaardheid een dienst mag geweigerd worden door een gemeente.


16.02.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 16 February, 2007 en 1457 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 

Blind Getrouwd: al 10% holebi's schreef zich in, schrijf jezelf ook in, vooral lesbiennes.

 

Homo koppel uit West-Vlaanderen slachtoffer van homofobisch vandalisme door regenboogvlag.

 

Twee nieuwe Vlaamse gemeenten met regenboogzebrapad + derde met voorstel + lijstje.

 

Stijging homofobie in het Belgische voetbal.

 

Belgie legt opnieuw wetsvoorstel rond verbod op conversie therapie op tafel + lijstje.

 


Buitenlands nieuws

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 

Opnieuw homofobe aanval in Amsterdam + video.

 

Video met schaduwpoppen toont liefdesverhaal tussen twee mannelijke giraffen.

 

Hongarije voert ondanks protest toch anti transgender wet in.

 

Holebi- en transfobie blijft stijgen in Frankrijk.

 

Vierde Europese land met verbod op conversie therapie, en 2de uitzonderingsland + lijstje.

 


Showbizz & Sport

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.