Gentse politie komt met apart onthaal aangifte haatmisdaden.Slachtoffers van homofobie, lesbifobie, transfobie, bifobie, interseksefobie ... , gendergerelateerd geweld en seksisme alsook slachtoffers van racisme, kunnen vanaf nu bij de Gentse politie terecht in een apart onthaal voor aangiftes van haatmisdrijven.

“Met dit nieuw loket willen we slachtoffers van haatmisdrijven stimuleren om aangifte te doen”, klinkt het bij de Gentse politie.

Vanaf deze maand (oktober 2021) kan je in Gent als slachtoffer van een haatmisdrijf terecht in een apart onthaal. Volgens de Gentse politie is een apart onthaal nodig omdat slachtoffers tot op vandaag onvoldoende de weg vinden naar de politie. "De redenen daarvoor zijn divers, zoals een gebrek aan vertrouwen in de politie, schrik voor represailles of onvoldoende kennis over de mogelijkheden tot aangifte en het verdere verloop van een onderzoek."

Het aparte loket geeft slachtoffers de kans om op laagdrempelige manier aangifte te doen. "De eerste contacten met politie verlopen discreet, de aangiftes gebeuren in een rustige omgeving en de politiemedewerker heeft de tijd om het slachtoffer uitgebreid in te lichten over de opties en het verder verloop van het onderzoek." In het begin zal men zich enkel richten op slachtoffers van haatmisdrijven uit Gent, mogelijk volgt er later een uitbreiding.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) juicht het initiatief toe. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn in onze stad. We zijn allemaal anders, maar allemaal Gentenaars. Haatmisdrijven horen hier dan ook niet thuis. Het is belangrijk dat slachtoffers op een laagdrempelige manier en in een vertrouwensomgeving aangifte kunnen doen van haatmisdrijven. Zo kan de politie dit fenomeen ook verder bekampen."

Wie aangifte komt doen, wordt meteen geholpen door één van de tien politiemedewerkers die een extra opleiding hebben gekregen van Unia. “Dit proefproject sluit perfect aan bij onze lange traditie van aandacht voor de strijd tegen haatmisdrijven. Ons meldpunt homo- en transfobie blijft ook bestaan”, aldus de Gentse politie.

“Het is belangrijk dat vanaf het eerste contact met de politie het slachtoffer correct geïnformeerd wordt. De vorming stelt hen in staat om bij het verhoor van het slachtoffer gerichte vragen te stellen, zodat het onderzoek naar de daders op een vlotte manier kan gestart worden.”

Dat beaamt ook Els Keytsman van Unia. "Het nieuwe loket van de Gentse politie is een zeer belangrijke stap in een betere omkadering van slachtoffers van haatmisdrijven. De politie wil slachtoffers op een veilige en laagdrempelige manier ondersteunen in de rapportering van dergelijke gebeurtenissen en dat kan Unia alleen maar toejuichen. Het zijn immers deze inspanningen die de slachtoffers van haatmisdrijven beter beschermen en meer gerechtigheid garanderen. Het initiatief beantwoordt tevens aan de aanbevelingen die Unia en het Europese Fundamental Rights Agency formuleerden in recente onderzoeken en publicaties."

Je woont in Gent en bent slachtoffer van haatmisdrijf
Dan kan je een afspraak maken via de knop #nohatecrime op de website van Politie Gent.
Rechtstreekse link ==> Klik hier

Lees ook (kranten berichten link)
Gent start onderzoek naar geweld tegen holebi & transgender+ doe mee

Extra links
(Aangifte haatmisdaad doe je in je eigen woonplaats via de lokale politie)

- Aangifte haatmisdrijf / discriminatie via Unia ==> Klik hier

- Links naar Geestelijke gezondheidszorg ==> Klik hier

- Links naar holebi vriendelijke therapeuten ==> Klik hier

- Lumi - Voor al je vragen seksuele geaardheid en gender identiteit - Ook voor professionals en ouders - website info: verhalen e.a - bel, chat, mail, website: ==> Klik hier

- Transgender Infopunt ==> alles over en voor transgenders in België ==> Klik hier

Bron: holebi info & hln.be - Oktober 2021


.

Dit bericht is gepost op 07 October, 2021 en 444 keer gelezen.