Vlaamse eindtermen zijn holebi transgender+ inclusief.De Vlaamse overheid heeft de nieuwe eindtermen goedgekeurd voor de tweede en derde graad in het secundair onderwijs.

We zijn hiermee een van de weinige regio’s ter wereld waar scholen nu verplicht worden om les te geven over gender en seksuele geaardheid.Het Parlement moet de eindtermen nog definitief goedkeuren.De eindtermen van de eerste graad waren al goedgekeurd én holebi, transgender en intersekse inclusief. "Een grote stap vooruit", zegt gedetacheerde leerkracht bij KLIQ Hans Hendrikx. “We hebben hier jaren aan gewerkt met beleidsmakers en andere middenveldorganisaties die werken rond gender en seksualiteit.”

Vlaanderen volgt in de voetstappen van de paar regio's die de LGBTI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex) inclusiviteit al in de eindtermen heeft staan, zoals Schotland, Engeland en Nederland.

In vorige eindtermen stond seksuele geaardheid al vervat in vakoverschrijdende eindtermen als inspanningsverbintenis, maar was het niet verplicht. Daardoor controleerde de inspectie het niet en hing het af van de goodwill van de school en individuele leerkrachten.

Volgens de Vlaamse holebi & trans+ federatie én koepel van organisties: çavaria was dit al een grote overwinning, maar de Vlaamse LGBTI-koepel is blij dat het nu verplicht wordt waardoor de inspectie erop gaat controleren.

“Het is belangrijk dat er aandacht voor dit onderwerp is zonder een specifieke aanleiding zoals dat vandaag vaak het geval is, bijvoorbeeld omdat er een holebi of trans leerling of leerkracht op school aanwezig is”, zegt Hans. “De voorwaarden zijn weg, waardoor dat het pad gaat effenen. Het hangt niet meer af van bepaalde factoren, het moet nu gegeven worden. De manier waarop het ingevuld wordt hangt af van de school.”

“We zijn ook blij dat de inspectie dat gaat controleren. Ze mogen een mail van ons verwachten met de vraag of ze van ons ondersteuning nodig hebben vanuit onze opgedane kennis rond dit onderwerp”, zegt Hans.

De eindtermen in het BUSO, het basis- en kleuteronderwijs moeten nog veranderen. “We gaan ijveren om eindtermen te hebben die op elk niveau holebi transgender en intersekse inclusief zijn, "besluit Hans.

Het onderwijsteam van KLIQ is gespecialiseerd in gender en seksuele diversiteit in het onderwijs. Meer info over de werking, workshops en trajecten => Klik hierLees ook
DOE MEE AAN DE HOLEBI INFO ENQUETE
BEN & JERRY'S WINT BELG AWARD (VAN KLIQ)
VLAAMS ONDERZOEK KIDS VAN HOLEBI OUDERS DOEN HET BETER OP SCHOOL
WERELDWIJD HOLEBI & TRANS+ KIDS MEEST GEPEST


Bron: zizo.be - november 2020

Dit bericht is gepost op 11 November, 2020 en 3395 keer gelezen.