Belgische regering wil werk maken van derde gender optie.Onze Belgische federale regering wil werk gaan maken aan de mogelijkheid voor niet-binaire en sommige trans personen om hun gender als 'X' te laten registeren.

Sinds begin 2018 zijn er in ons land geen medische redenen of ingrepen meer nodig om officieel van geslacht te veranderen. Maar vorig jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof die wet deels, omdat ze het voor non-binaire personen mensen die zich noch als man, noch als vrouw identificeren niet mogelijk maakte om zich zo te registreren.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zou daar meteen werk van willen maken, blijkt uit zijn beleidsverklaring voor volgend jaar. "Het is een ethisch gevoelige zaak, dat besef ik", zegt Van Quickenborne. "Daarom wil ik het parlement hierbij betrekken. Ik hoop dat de discussie in alle openheid en vrijheid kan aangegaan worden."

“We willen dit aanpassen omdat er een arrest geweest is van het Grondwettelijk Hof in juni 2019 dat zegt dat er een oplossing moet komen voor wat men genderfluïde mensen noemt. Dat zijn mensen die niet kunnen of willen kiezen tussen man en vrouw. Voor hen moet er een oplossing gevonden worden in een zogenaamde derde optie, het genderneutrale geslacht. Dat moeten we in de wet voorzien.”

Hij vervolgt: “Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel ga je naast de klassieke M voor man en V voor vrouw een derde optie creëren de X, de genderneutrale optie. Een tweede mogelijkheid is dat je alle verwijzingen in de wetgeving naar man/vrouw verwijdert en dus genderneutraal maakt.”

“Voor de twee mogelijkheden zijn er veel pro’s en ook veel contra’s. Ik ga nu vragen aan een expertencommissie om dit goed uit te zoeken zodanig dat we dan met regering en parlement de beslissing kunnen nemen.” Volgens Van Quickenborne is de X-optie, als we naar andere landen kijken ook, iets meer voor de hand liggend. “Maar we gaan dat rustig bekijken met de experten.”

CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt alvast open te staan voor een aanpassing van de wet. "Maar we moeten goed onderzoeken wat de gevolgen zijn van een mogelijke oplossing", zegt hij.

Links voor Belg transgender+ Klik hier
Lees ook
DE BELGISCHE TRANSGENDER WET (2017)
BELGIE NIET KLAAR V NIET BINAIRE PERSONEN
1 OP 20 VLAMINGEN TWIJFELDE AL OVER GENDER
DOE MEE AAN DE HOLEBI INFO ENQUETE

Bron: hln.be & holebi info - november 2020.

Dit bericht is gepost op 09 November, 2020 en 2929 keer gelezen.