Nederland: Oneerlijk proces inzake homo-bloed.Nederland: In een persverklaring liet een homo man die een zaak indiende bij de Commissie Gelijke Behandeling, weten dat hij een eerlijke behandeling van zijn zaak ernstig betwijfelt.

De man diende als individu een klacht in bij het CGB tegen Sanquin, de organisatie waaronder alle bloedbanken in Nederland vallen, omdat het bedrijf homo- en biseksuele mannen bij voorbaat uitsluit als bloeddonor.

Om zich te laten bijstaan, benaderde de Commissie een deskundige, bij wie volgens de jonge homo grote vraagtekens gezet konden worden omtrent zijn onafhankelijkheid.

In de persverklaring laat de man weten, dat na onderzoek op het internet bleek dat de deskundige een bedrijfje heeft dat voor bloedbanken werkt, vervolgens bleek ook nog dat de door de Commissie aangewezen "onafhankelijke" deskundige een goede bekende is van de deskundige die door Sanquin werd ingeschakeld in deze zak.

Een verzoek tot vervanging van de deskundige werd door de Commissie afgewezen, volgens de man is hiermee het vertrouwen in de Commissie en een eerlijk proces ernstig beschadigt, en weigert hij dan ook elke verdere medewerking aan de Commissie.

In Nederland worden alle mannen die seksueel contact hebben gehad met een man, zelfs al was dat maar 1 keer, levenslang uitgesloten als bloeddonor. Sanquin maakt daarbij geen onderscheid tussen mannen die wel en niet veilig vrijen. Gek genoeg zijn heteroseksuele mannen die onveilig vrijen en veel wisselende seksuele contacten hebben geen enkel probleem voor de veiligheid van het bloed, zij worden door de Richtlijn Donorkeuring niet uitgesloten.

In Italiƫ en Spanje worden homo en biseksuele mannen die veilig vrijen wel toegelaten als bloeddonor. Er zijn geen aanwijzingen dat het donorbloed in die landen minder veilig is.

Ook in diverse andere landen, waar onder de Verenigde Staten en Portugal, staat de levenslange uitsluiting van homo- en biseksuele mannen ter discussie. De Amerikaanse bloedbank organisatie noemt de uitsluiting discriminatie, het Amerikaanse Rode Kruis is dezelfde mening toegedaan.

Uit een studie in Duitsland kwam in 2003 naar boven dat homo- en biseksuele mannen als bloeddonor geen hoge risicogroep vormen. Volgens de studie zijn Duitse rechtsexperts tevens van mening dat een donor niet strafbaar is, enkel en alleen door het verzwijgen van het feit dat hij homo- of biseksueel is.

Sanquin zegt dat in 2002 er een stijging was in het aantal HIV-infecties onder bloeddonoren, en volgens hen is dat te wijten aan het feit dat de media aandacht gaf aan de wens van homo's om bloed te kunnen donoren, waardoor er volgens Sanquin meer homo's zouden zijn gaan bloed geven.

Maar de meeste zijn van mening dat deze bewering niets meer is dan pure speculatie die niet wetenschappelijk onderbouwt is. Ook is de bewering erg stigmatiserend, zegt de man in zijn persverklaring.

We kunnen het recht op het geven van bloed niet opeisen, maar we hebben wel het recht om niet gediscrimineerd te worden, aldus de man.

Het COC (Nederlandse holebifederatie) en Hiv Vereniging Nederland staan achter de standpunten van de man.

Ook in ons landje is het geven van bloed door homo- en biseksuele mannen verboden.

Meer nieuws,klik Home.


03.02.07
holebi info

Dit bericht is gepost op 03 February, 2007 en 1704 keer gelezen.Reageer op dit bericht: