Belg infosite brengt donkere gedachte campagne voor jongeren en jongvolwassenen (van min 11 tot plus 24) + video + links.Een reeks video’s op Youtube vormt het startschot van ‘Donkere gedachten’, een Belgische campagne van onder andere de informatieve website Wat Wat, die mentaal welzijn bij jongeren en jongvolwassenen (van min 11 tot plus 24) bespreekbaar moet maken. In vier video's vertellen zeven twintigers en een achttien jarige aan elkaar over waarmee ze zitten. Donkere gedachten gaat niet enkel over zelfmoord gedachten, maar ook over je niet goed in je vel voelen, je angsten enz...

De coronacrisis legde heel wat bestaande gevoeligheden bloot. Bij het begin van de lockdown steeg het aantal bezoeken op de informatiewebsite Wat Wat spectaculair, van gemiddeld 45.000 bezoekers per maand tot 137.000 in april. Jongeren en jongvolwassenen die op zoek gaan naar hulp zijn nog maar het topje van de ijsberg. Naast hen zijn er heel wat jonge mensen die geen hulp durven vragen, die nergens met hun zorgen of problemen terecht kunnen.

Toen dagelijkse activiteiten en afspreken met vrienden, door het coronavirus, niet langer konden, kregen piekergedachten plots veel tijd en ruimte. Zo vertelt Mira (18) in de eerste aflevering van de Donkere gedachten reeks: “Ik denk dat het voor veel jongeren nu moeilijk is, omdat je heel veel tijd hebt voor jezelf. Ik weet van heel veel vrienden dat zij bijvoorbeeld last hebben van FOMO, (fear of missing out), en zij willen constant bezig zijn met feestjes en andere mensen. Als je ineens zoveel tijd hebt voor jezelf, dan zit je echt met jezelf opgescheept en moet je echt wel reflecteren over wie je bent.”

YouTube en de donkere gedachten campagne
In vier YouTube afleveringen vertellen Tiana (21) en Sander (22), Mira (18) en Talia (23), Muhammed (22) en Justine (23), Elise (23) en Ivo (23) aan elkaar waar ze mee zitten. Naast de getuigenissen komen er ook extra middelen via sociale media (zoals een filter op Instagram) en een kaartspel met conversatiestarters. Dat bestaat uit 38 kaartjes met vragen als ‘Waar word jij instant gelukkig van?’, ‘Welk deel van jezelf heb je nog niet helemaal aanvaard?’ en ‘Waar heb je spijt van?’. .

Met de campagne wil Wat Wat het taboe rond mentaal welzijn doorbreken. “Sinds ik heb kunnen zeggen tegen de wereld dat ik mij niet goed voel en hulp wil, is echt dat gewicht van mijn borst gekomen. Er zijn gewoon dingen die je alleen niet kunt dragen.” vertelt Justine (23). Een goed gesprek kan bovendien een belangrijke eerste stap naar hulp zijn.

Website Wat Wat
Op de website van Wat Wat is informatie te vinden over allerlei thema's, én dat gaat het makkelijkst wanneer je bovenaan rechts je leeftijd aanvinkt, gaande van min elf jaar tot plus 24 jaar, zo krijg je informatie relevant op jou maat.

Enkele onderwerpen die te vinden zijn op de site zijn: holebi, seks, corona, drugs, identiteit, ouders, racisme, privacy, verliefd, sociale media, geloof, pesten, sexting, zelfmoord, studentenjob, problemen thuis, zelfvertrouwen en nog veel meer.

Wat Wat is verder een platform van meer dan 70 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, etc.) die jongeren en jongvolwassenen informeren en toeleiden naar advies of hulp. Op de website kan je tal van antwoorden vinden op veelgestelde vragen en verhalen lezen van anderen. Sinds de oprichting van de website in 2018, zochten en vonden al meer dan 1.300.000 jongeren en jong volwassenen een antwoord op hun vraag.

De Wat Wat campagne werd mogelijk door extra steun van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). ‘Goede communicatie op maat van de jongeren is essentieel’, zegt ‘Dalle. Met de extra financiële steun voor Wat Wat en Awel (voormalige kindertelefoon) willen we ervoor zorgen dat jongeren beter geïnformeerd worden maar ook een luisterend oor vinden voor hun problemen.’

Video en links
Bekijk hier onder de campagne video, gevolgd door links naar de YouTube video's, de website en meer nuttige links:


Links
- Wat Wat op YouTube => Klik hier
- Wat Wat Website => Klik hier
- Wat Wat Instagram => Klik hier
- Awel website (voormalige kindertelefoon) - chat, bel, mail, forum => Klik hier
- Gendervonk (Preventie zelfmoord transgenders, hulpverlening, informatie, ook voor ouders en bondgenoten) => Klik hier
- Zelfmoordlijn (Donkere gedachten, Bel, chat, mail, verhalen) => Klik hier
Links van holebi info
- Holebi vriendelijke therapeuten => Klik hier
- Links naar algemene hulpverlening & informatieve sites => Klik hier
- Links naar holebi & trans organisaties => Klik hier
- Links voor transgenders => Klik hier

Bron: holebi info en watwat.be - oktober 2020.

Dit bericht is gepost op 14 October, 2020 en 3359 keer gelezen.