Vlaams Belang politicus beledigde vicepremier Petra De Sutter.De eerste plenaire vergadering van het Vlaams Parlement is woensdag van start gegaan met een incident rond een omstreden Twitter bericht van Vlaams Belang parlementslid Bart Claes over de aanstelling van Petra De Sutter als federaal vicepremier en minister. N-VA parlementsvoorzitter Liesbeth Homans noemde de tweet 'persoonlijk verwerpelijk'. Groen-fractieleider Björn Rzoska noemde de tweet 'mensonterend.'

Vlaams-Belanger Bart Claes schreef in zijn Twitter bericht: “Crazy Calvo mag dan geen minister zijn, hetgeen in de plaats komt is eigenlijk nog erger. Transgender Petra De Sutter is de verpersoonlijking van het cultuurmarxisme. Deze persoon wil alle fundamenten van onze westerse beschaving vernietigen en vervangen.”

Meteen kreeg Claes bakken kritiek over zich. Volgens Groen-fractieleider Björn Rzoska overschreed het Vlaams Belang 'een rode lijn', verder zei hij ook nog 'U ontmenselijkt haar', waarna hij zich richtte tot Vlaams Belang fractieleider Chris Janssens en zei: 'ik roep u op om afstand te nemen van deze mensonterende opmerkingen van uw collega. Ook sp.a-fractieleider Hannelore Goeman noemde de tweet “een totaal schandalige zaak”.

Nadien richtte Rzoska zich tot N-VA parlementsvoorzitter Homans, die zich in het verleden altijd opgeworpen had als verdedigster van de rechten van holebi's en transgenders. Homans wees weliswaar op de vrijheid van meningsuiting, maar zei ook: "Een volksvertegenwoordiger heeft een voorbeeldfunctie, hij moet goed weten wat hij zegt en nadenken over de manier waarop hij iets zegt, ik kan wel zeggen dat ik als persoon deze uitspraak bijzonder verwerpelijk vind'.

Vlaams Belang fractieleider Chris Janssens begon met felicitaties voor De Sutter, maar distantieerde zich niet van de tweet van zijn fractiegenoot. Hij stoort zich eraan dat Groen een ordemotie gebruikt om een betoog te houden over een tweet van een parlementslid. “Als het de gewoonte wordt om bij ordemotie het woord te vragen bij Tweets die u niet zinnen kan ik epistels meebrengen over Tweets van parlementsleden die mij niet zinnen.” De kwestie zal verder besproken worden in het Uitgebreid Bureau van het parlement.

Eerder homofobe uitspraken van Vlaams Belangers (2019 - 2020)

Het is niet voor het eerst dat een politicus van Vlaams Belang iemand uit de holebi & transgender gemeenschap aanvalt.

In 2019 waren er verschillende incidenten: Eerst was er de uitspraak van Vlaams Belangster Dominiek Sneppe-Spinnewyn (Lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers sinds 2019) die zei dat het homohuwelijk en homo's en lesbiennes die kinderen krijgen 'een brug te ver is'.

Dan was er een uitspraak van Aalsters Vlaams Belang-voorzitter Steve Herman die een Gay Pride parade 'walgelijke toestanden die gestopt moeten worden' noemde.

Ook was er opschudding om het feit dat het Vlaams Belang in het Europees parlement niet tegen de doodstraf voor homo's in Oeganda stemde.

Dan was er nog de krant De Morgen die een artikel schreef over minstens zeven Vlaams Belang parlementsleden die nog steeds zeer anti holebi & anti transgender zijn.

Dit jaar verscheen er tal van homofobe taal op de facebook pagina van Vlaams Belang Kortrijk. Sp.a Schepen Axel Weyds, openlijk homo, diende eerder dit jaar een klacht in wegens homofobe en racistische taal op de sociale media site van het VB.


LEES OOK
Schepen Kortrijk diende klacht in tegen Vlaams Belang wegens homofobie
Belgie heeft eerste transgender vicepremier

Bron: hln.be en holebi info - oktober 2020.
DE HOLEBI INFO - INFO GIDS
Ben ik holebi? Trans? + ComingOut, Sekshandleidingen, wetgeving...
Holebi vriendelijke therapeuten, notarissen & advocaten
Hulpverlening en Infosites algemeen
Holebi & Trans+ organisaties
Homohuwelijk & Homo / Lesbisch ouderschap
Alles over Soa's en Hiv
Ken je holebi & transgender+ vlaggen en symbolen
Holebi & trans+ boek en film tips (ook kinderboeken)
Alles via de holebi info - Info gids - klik bovenaan in het menu op het woord Info Gids, of één van bovenste links.

Dit bericht is gepost op 08 October, 2020 en 2872 keer gelezen.