De Belgische wet en seks

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vernieuwde info die eerder werd gepost in 2011 - Update - 2020.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Belgische wet rond seks,
(voor iedereen (dus zowel hetero als homo, lesbisch, biseksueel...)


- In België is het verboden om seks te hebben als meerderjarige (18 jaar) met een minderjarige (min 18 jaar).

- In België is een persoon vanaf 16 jaar seksueel meerderjarig, vanaf die leeftijd wordt men geacht bekwaam te zijn om toestemming te geven voor seksuele handelingen op voorwaarde dat de persoon in kwestie niet jonger is dan 16 jaar en niet ouder is dan 17 jaar. Met andere woorden, als 16jarige mag je volgens de wet enkel seks hebben met iemand van 16 of 17 jaar.

- Seks hebben met iemand jonger dan 16 jaar is voor iedereen strafbaar, ongeacht hoe oud die andere persoon is, dus ook wanneer jij 17 bent en de andere 15. Indien twee personen die beide jonger zijn dan 16 jaar en daarbij in een relatie zitten met wederzijdse toestemming (ook op seksueel vlak) zal de wet er niet zwaar aan tillen, maar in c blijven beide personen strafbaar.

De wet maakt onderscheid tussen de aard van de seksuele handelingen:
- Een tongkus wordt door de wetgever op hetzelfde niveau geplaatst als penetratie of geslachtsgemeenschap, dat wil zeggen: Wanneer je bijvoorbeeld als 17-jarige penetratie (anaal of vaginaal) hebt met een 15-jarige riskeert de 17-jarige een veroordeling wegens verkrachting, ook wanneer de seksueel minderjarige toestemming gaf tot deze vorm van seks.

- Ook wanneer er geen penetratie aan te pas komt ben je nog steeds strafbaar als je bijvoorbeeld 17 bent en seks hebt met iemand van 15, zonder penetratie riskeert de 17-jarige een veroordeling wegens aanranding van de eerbaarheid, ook wanneer de seksueel minderjarige toestemming gaf om bepaalde seksuele handelingen uit te voeren.

- In de praktijk zullen jongeren (14, 15, 16, 17) die een relatie hebben met wederzijdse toestemming én met iemand uit dezelfde leeftijd (niet ouder als 18 jaar) geen problemen ondervinden op voorwaarde dat de ouders van beide partijen op de hoogte zijn van de relatie en deze goedkeuren.

- Op dit moment (anno 2020) wordt er dus geen onderscheid gemaakt inzake de leeftijd van de pleger. Dit wil zeggen dat een 16-jarige die seks heeft met een 15-jarige even strafbaar is als een 35-jarige die seks heeft met een 15-jarige. Al zal men in praktijk mogelijk niet zo streng zijn indien het leeftijdsverschil niet hoger is dan 1 jaar dan de jongste minderjarige persoon.

Seks kan enkel tussen twee volwassen personen die daar beide klaar voor zijn, die beide akkoord gaan. Wanneer er een seksuele handeling gebeurd waarmee je niet akkoord gaat, ongeacht of je wel of niet minderjarig of meerderjarig bent, kan dat worden beschouwd als aanranding of verkrachting. Ook binnen een relatie kan er sprake zijn van aanranding of verkrachting wanneer er seks plaats vindt zonder toestemming van beide partners.

Extra:
holebi info keurt pedofilie en pedoseksualiteit af. Het is geen seksuele geaardheid en het is strafbaar.

NUTTIGE ADRESSEN
- Alles over seksueel misbruik => Klik hier
- Alles over verkrachting - hulpverlening Belgie => Klik hier
- Alles over Seks (Jongerensite) => Klik hier


Terug naar rubriek: Ben ik Holebi, Trans+ ? en Seks handleiding, Uit de kast, Wetgeving ==> Klik hier

Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 04 October, 2020 en 220 keer gelezen.Reageer op dit bericht: