Vijftigtal landen, waaronder België, vraagt Polen om holebi & transgender+ rechten te respecterenVanuit een vijftigtal landen hebben ambassadeurs in Polen zondag een open brief geschreven aan de Poolse autoriteiten om er beter op toe te zien dat de mensenrechten van holebi's (homo, lesbisch, biseksueel) en transgender+ personen worden gerespecteerd. De boodschap werd gecoördineerd door de Belgische ambassade in Polen.

De rechten van holebi's en transgender+ personen zijn de laatste jaren een heikel thema geworden in Polen. De rechtspopulistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) voert campagne tegen de zogenaamde "holebi & trans+ ideologie” en vergelijkt de 'promotie' van rechten van holebi's en transgender+ personen met een vorm van communisme.

“We spreken onze steun uit voor de inspanningen om het volk te sensibiliseren rond kwesties die te maken hebben met holebi en transgender+ personen en andere gemeenschappen die te maken hebben met gelijkaardige uitdagingen", aldus een deel uit de brief verspreid door de Amerikaanse ambassadeur in Polen.

Ambassadeurs of andere diplomaten uit bijna alle lidstaten van de Europese Unie ondertekenden de brief, net als vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Canada, Israël, India en Japan. “Om gemeenschappen te beschermen die beschermd moeten worden tegen verbaal en fysiek geweld en tegen haatboodschappen, moeten we samenwerken om tot een omgeving te komen van non-discriminatie, tolerantie en wederzijdse acceptatie”, klinkt het nog in de brief.

In de brief, ondertekend door zowel de Belgische ambassadeur Luc Jacobs als de vertegenwoordigers van de Vlaamse en Waalse regeringen in Polen, staat ook te lezen dat de Belgische ambassade de inspanningen rond het opstellen van de brief coördineerde.

De open brief werd getekend door ambassades in Polen van volgende landen:
Albanië, Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Canada, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, IJsland, India, Ierland, Israël, Italië, Japan, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Mexico, Montenegro, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Portugal, San Marino, Servië, Slovenië, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Venezuela, de algemene vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest, de afgevaardigde-generaal van de Franse Gemeenschap en het Waals Gewest, de vertegenwoordigers in Polen van de Europese Commissie en van de UNHCR, de eerste adjunct-directeur / plaatsvervangend directeur van het OVSE-bureau voor democratische instellingen en mensenrechten, het hoofd van het bureau van de Internationale Organisatie voor Migratie en de secretaris-generaal van de Gemeenschap van democratieën. Wie de brief wil lezen ==> Klik hier

Vanuit Polen kwam eerder de mededeling dat men geen rechten van holebi's en transgenders schendt. (Net zoals men eerder deed vanuit Rusland).

LEES OOK
EUROPESE UNIE REAGEERDE EINDELIJK OP SITUATIE VAN HOLEBI'S EN TRANSGENDERS IN POLEN + VIDEO
POOLS HOMO KOPPEL TROK NAAR VATICAAN MET REGENBOOGVLAG MET DAAROP HET WOORD HELP
POOLSE RECHTBANKEN VERKLAARDEN TWEE HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES ALS ONGRONDWETTELIJK
POLEN STOPT BESCHERMING VROUWEN OMDAT HET HOLEBI & TRANS IDEOLOGIE RECHTVAARDIGD
OOK ANTWERPSE GEMEENTE VERZET ZICH TEGEN HOLEBI EN TRANS VRIJE ZONES IN POLEN
OPNIEUW VLAAMSE GEMEENTE DIE HOLEBI EN TRANSGENDER VRIJE ZONES IN POLEN AFKEURT
OOK KLEINE ANTWERPSE GEMEENTE ROEPT POLEN OP TE STOPPEN MET HOLEBI & TRANS ZONES
3 VLAAMSE STEDEN ROEPEN POLEN OP TE STOPPEN MET HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES - 2019

Bron: holebi info en hln.be - september 2020.

Dit bericht is gepost op 29 September, 2020 en 4702 keer gelezen.