CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.CD&V Vlaams parlement Orry Van de Wauwer (foto), 32, deelde op zijn website het onderstaande bericht met als titel: 'Bescherming van holebi’s tegen homohaat,' waarin hij ook van leer trekt tegen het Vlaams Belang. Van de Wauwer startte zijn betoog naar aanleiding van de nieuws berichten rond een homofobe chatgroep waarover je in augustus meermaals kon lezen bij holebi info (links onderaan, onder video).

In augustus vernamen we de verontrustende berichten over de groep “Criminal System”, dat via sociale media homohaat verheerlijkt en oproept tot homofoob geweld. In het Vlaams parlement ondervroeg Orry Van de Wauwer (CD&V) de regering hierover, voor een betere bescherming van holebi’s tegen deze homohaat.

Binnen de chatgroepen op Instagram en Telegram werden meer dan 400 video’s en foto’s gedeeld worden waarin homofoob geweld wordt verheerlijkt. Bij deze beelden zaten ook zelfgemaakte beelden in Blankenberge, Leuven, Roeselare en Antwerpen. Volgens de media ging het voornamelijk gaan om Tsjetsjeense jongeren die achter de groepering zitten. Via sociale media als TikTok en Instagram worden jonge holebi’s opgespoord als doelwitten. Vervolgens worden ze bedreigd en met geweld aangepakt. De daders deelden de beelden hiervan vervolgens verder online.

"Elke vorm van geweld is zinloos en verwerpelijk, en dit nog meer wanneer dit is ingegeven door haat tegenover holebi’s of andere discriminatiegronden. Zo voorziet de Belgische wetgeving al terecht verzwarende straffen voor misdrijven met racistische, seksistische, homofobe, gender- en leeftijdsmotieven," aldus Van de Wauwer.

De schaal en georganiseerde manier waarop geweld wordt verheerlijkt door “Criminal System” is ook uiterst zorgwekkend. Jongeren radicaliseren en gebruiken sociale media om anderen te radicaliseren. Daarom ondervroeg Orry Van de Wauwer ministers Somers (Binnenlands Bestuur & Gelijke Kansen) en Demir (Handhaving) in het Vlaams parlement.

De vervolging en sanctionering van homofoob geweld is een taak van de politie en justitie. Het Vlaamse niveau is voornamelijk bevoegd voor sensibilisering. Bijvoorbeeld rond het effectief melden van homofoob geweld bij de politie. Dit is belangrijk voor de vervolging en bestraffing van de daders, maar ook om een beter zicht te krijgen op de daderprofielen, zodat het beleid hier ook beter op kan inspelen. De holebi- en transgenderkoepel çavaria, die ondersteund wordt door de Vlaamse overheid, verzet hier al veel zinvol werk.

“Het zou goed zijn indien slachtoffers van homo- en transfoob geweld dit ook anoniem kunnen melden bij de politie. Daarnaast is extra aandacht voor deze problematiek in de politieopleiding nodig. Verder zouden er aparte meldpunten kunnen komen”, aldus Van de Wauwer. Minister Somers wilde deze laatste optie alvast verder onderzoeken. Verder verwees hij naar een onderzoek dat nu loopt naar de daderprofielen. Hiermee kan het beleid beter inspelen op een bescherming van holebi’s tegen homohaat.

Niet alleen vanuit CD&V werden hier vragen over gesteld. Ok het Vlaams Belang diende hier een vraag over in. Zij stelden zichzelf voor als de verdedigers van holebi rechten, hoewel zij in het verleden telkens tegen gelijke rechten voor holebi's en transgenders stemden, en zich zelf onthouden hebben bij recente stemmingen in het Vlaams parlement om ook internationaal gelijke rechten voor holebi’s en transgenders te beschermen.

“Nooit heeft uw partij zich bekommerd om gelijke rechten voor holebi’s en transgenders. U ziet holebi’s enkel staan wanneer u hen kan afzetten tegen nieuwkomers in onze samenleving. U misbruikt de holebigmeenschap voor uw polariserende en verdelende discours, om aan pink washing te doen”, repliceerde Van de Wauwer. Ook eerder wees Orry al op de hypocrisie van extreemrechts in deze. Bekijk Orry zijn repliek in de video onder meer info over de politicus.

Wie is Orry Van de Wauwer?
Belgisch politicus voor CD&V, Vlaams Parlementslid en senator. In 2005 werd hij lid van CD&V en was van 2007 tot 2013 voorzitter van de Jong CD&V-afdeling van Schilde. Vervolgens was hij van 2013 tot 2015 voorzitter van de Jong CD&V-afdeling van de regio Voor- en Noorderkempen en zetelde hij van 2015 tot 2017 in het bureau van de nationale Jong CD&V-afdeling. Van 2014 tot 2017 was hij eveneens coördinator van Studio89 op de communicatiedienst van CD&V. Van 2011 tot 2012 was Van de Wauwer gemeenteraadslid van Schilde. In 2014 verhuisde hij van Schilde naar Antwerpen. In juli 2017 legde hij de eed af als Vlaams Parlementslid als opvolger van Caroline Bastiaens, die voltijds schepen van Antwerpen werd. Van de Wauwer werd er lid van de commissie Cultuur, Jeugd Sport en Media, en volgt ook de toegankelijkheid van De Lijn en fietsveiligheid mee op. Ook werd hij in januari 2019 door zijn partij als deelstaatsenator naar de Senaat gestuurd. Bij de Vlaamse verkiezingen van 26 mei 2019 stond Van de Wauwer op de vierde plaats in de kieskring Antwerpen. Hij werd herkozen met 5.436 voorkeurstemmen. Ook werd hij opnieuw aangesteld tot deelstaatsenator. Van de Wauwer is openlijk homo. Op de Belgian Pride van 20 mei 2017 trouwde Van de Wauwer met zijn echtgenoot Steve.


LEES OOK
VLAAMS ONDERZOEK NAAR GEWELD TEGEN HOLEBI'S EN TRANS, + BRUSSEL ZET STRIJD VERDER
SCHEPEN KORTRIJK DIENT KLACHT IN TEGEN VLAAMS BELANG - 2020
CHAT GROEP MET 1 DOEL HOLEBI'S IN ELKAAR SLAAN EN FILMEN - 2020
OPEN VLD LEUVEN REAGEERDE OP HOMOFOBE CHATGROEP - 2020
CAVARIA STELT ZICH BURGERLIJKE PARTIJ INZAKE HOMOFOBE CHATGROEP - 2020
HOMOFOBE CHATGROEP IS NIET DE ENIGE ER ZIJN ER TIENTALLEN BIJ ONS - 2020
LEUVENS SCHEPEN VAN GELIJKE KANSEN OVER HOMOFOBE CHATGROEP - 2020
DIVERSITEIT BETEKENT OOK DAT HOLEBI EN TRANS EEN VERSCHILLENDE MENING MOGEN HEBBEN - 2020
VLAAMS BELANG EN HOLEBI'S VERLEDEN EN HEDEN SMELTEN SAMEN - 2019

Bron: https://orry.be/ & holebi info - september 2020.

Dit bericht is gepost op 18 September, 2020 en 4337 keer gelezen.