Europese Unie reageerde eindelijk op situatie van holebi's en transgenders in Polen + video.De Europese Unie laat zich eindelijk horen inzake de uit de hand gelopen haat campagnes tegen holebi's en transgenders in Polen. De EU voerde daarover begin deze week een debat waarbij zowel Europarlements­leden van linkse als centrumrechtse partijen van mening zijn dat de EU iets moet doen. Ook aftredend Europees commissaris Cecilia Malmström sprak forse taal in Straatsburg. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen veroordeelde Polen in haar eerste State of the Union (video onderaan).

‘De recente gebeurtenissen zijn onrustwekkend’, zei Malmström. Zo deelde het regeringsgezinde blad Gazeta Polska in juli stickers uit met een doorkruiste regenboogvlag en het opschrift ‘LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) -vrije zone’. Afgelopen week ontstond daarover opnieuw ophef, omdat ook een restaurant in de chique consulaten­buurt van Krakau de zelfklever op de deur geplakt had, onder een sticker met een verbodsteken voor honden. Bijna honderd locale overheden volgden het voorbeeld en voerde zogenaamde holebi & transgender vrije zones in, plaatsen waar holebi's en transgenders niet welkom zijn.

Maar er is meer aan de hand in Polen. In juli vielen homofoben een mars voor gelijke rechten van holebi's en transgenders aan met stenen voetzoekers en flessen. Twee maanden eerder werd mensenrechtenactiviste Elzbieta Podlesna aangehouden. De beschuldiging: het beledigen van religieuze overtuigingen. De 51-jarige Podlesna had rondom de kerk van het plaatsje Plock posters en stickers opgehangen met de afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Czestochowa, omgeven door een regenboog-aureool. Dat deed ze als reactie op een tentoonstelling waarin holebi's en transgenders als zondig werden neergezet.

De meeste incidenten vonden plaats in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van oktober, die gewonnen werd door de nationaal-conservatieve regeringsformatie. PiS en haar partnerpartijen plaatsten de strijd tegen gelijke rechten van holebi's en transgenders centraal in hun campagne. Zo hengelden ze, met steun van conservatieve geestelijken en drukkingsgroepen, naar ­sociaal-conservatieve kiezers.

De Poolse sociaaldemocraat Robert Biedroń, openlijk homo, zei: "Ik leef al 43 jaar in een land waar termen als 'homotereur', 'promotie van homoseksualiteit' en holebi en transgender 'ideologie' gebruikt worden om mensen als mezelf te beschrijven." Biedroń vroeg zijn collega's zich in te beelden dat niet de holebi en transgender gemeenschap, maar joden of katholieken het doelwit zouden zijn. "Iedereen in deze ruimte zou vinden dat we dit niet mogen laten passeren.’

Europarlementslid Beata Kempa, tot voor kort minister in de Poolse ­regering, probeerde de kritiek te counteren door te verwijzen naar ‘brute aanvallen tegen christenen, de clerus en symbolen van het christendom’ in haar land. ‘De beeltenis van de Heilige Maagd werd ontheiligd’, zei Kempa in een verwijzing naar de posters van activiste Podlesna. ‘We kunnen toch geen regenboog bij een beeld van de Maagd Maria zetten?’

Commissaris Malmström benadrukte dat non-discriminatie wegens seksuele oriëntatie opgenomen is in het charter van Europese grondrechten. ‘We zullen met Polen overleggen: dit soort incidenten mag nooit meer gebeuren’, zei ze. Daarbij alludeerde ze op mogelijke gevolgen voor Poolse lokale anti holebi en transgender besturen die met Europese fondsen werken. Verdere stappen zullen moeten komen van de nieuwe Commissie van Ursula Von der Leyen. Die kreeg gisteren het vertrouwen van het Parlement.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hield recent haar state of the European Union en schreef daarbij geschiedenis door uitdrukkelijk op te komen voor holebi's en transgenders. Ze haalde daarbij scherp uit naar Polen en zei onder andere: "Deze hebben geen plaats in de Europese Unie.' Bekijk onderaan de video van haar hele speech.

Tot slot: hoewel N-VA een Europese fractie deelt met de Poolse homofobe regeringspartij liet men weten dat ze de houding van Polen niet steunen én dat ze voorstander zijn van gelijke rechten voor holebi's en transgenders binnen de hele EU. In december beslissen de Europarlementsleden of ze een resolutie aannemen over de Poolse anti holebi en transgender campagnes.

Bekijk onder lees ook de video van de speech van Ursula von der Leyen

LEES OOK
PUURS SINT AMANDS SLUIT ZICH MISSCHIEN AAN BIJ ANDEREN DIE HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES IN POLEN VEROORDELEN
MOEDIG POOLS KOPPEL TROK NAAR VATICAAN MET REGENBOOGVLAG MET DAAROP HET WOORD 'HELP'
ANTWERPSE GEMEENTE VERZET ZICH TEGEN HOLEBI EN TRANSGENDER VRIJE ZONES IN POLEN - 2020
POOLSE RECHTBANKEN VERKLAARDEN TWEE HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES ALS ONGRONDWETTELIJK
STAD HALLE OOK TEGEN HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES IN POLEN, MAAR SCHRIJFT GEEN BRIEF - 2020
ONRUST IN POLEN TAL VAN HOLEBI'S EN TRANS OPGEPAKT - EUROPA MOET DRINGEND INGRIJPEN
OPNIEUW VLAAMSE GEMEENTE DIE HOLEBI EN TRANSGENDER VRIJE ZONES IN POLEN AFKEURT - 2020
OOK KLEINE ANTWERPSE GEMEENTE ROEPT POLEN OP TE STOPPEN MET HOLEBI & TRANS ZONES - 2020
3 VLAAMSE STEDEN ROEPEN POLEN OP TE STOPPEN MET HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES - 2019
POLEN STOPT BESCHERMING VROUWEN OMDAT HET HOLEBI & TRANS IDEOLOGIE RECHTVAARDIGD!Bron: destandaard.be - ec.europa.eu - holebi info - september 2020.

Dit bericht is gepost op 17 September, 2020 en 5121 keer gelezen.