Homofobe jongeren uit Genk veroordeeld van enkele maanden tot vijf jaar celstraf en geldboete.Maandag heeft de strafrechter uit Tongeren zeven mannen uit Genk veroordeeld tot gevangenisstraffen van twintig maanden tot vijf jaar, gedeeltelijk met uitstel, en boetes tussen de 800 en 1.200 euro omdat ze via een dating-app homo mannen in de val lokten om hen te beroven. Eén man werd vrijgesproken.

Acht mannen moesten voor de rechter verschijnen. Ze maakten deel uit van een groep van vijftien jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar, die mogelijk ruim 27 slachtoffers hebben gemaakt. Zeven van de acht waren minderjarig toen de feiten zich voordeden en moeten zich alsnog voor de jeugdrechter verantwoorden.

Twee van de acht, die de plannen maakte om homo mannen te beroven moeten aan hun slachtoffers ruim 22.000 euro betalen vermeerderd met gerechtskosten en interesten.

De acht jongeren maakte via de dating-app Badoo verschillende nep profielen aan waarmee ze mannen die seks zochten met andere mannen aanspraken. Daarna lokten de jongeren, in steeds een veranderde samenstelling hun slachtoffers naar een parking. Eén van de jongeren fungeerde als lokpersoon terwijl twee tot zes jongeren zich telkens in de buurt verstopten. Nadat de mannen de wachtende jongen aanspraken werden ze besprongen door de jongeren die maskers droegen. Slachtoffers werden in elkaar geslagen en in verschillende gevallen ook bedreigd met een wapen. De slachtoffers moesten telkens hun gsm, bankkaart en waardevolle spullen afgeven en zelfs hun bankcode onthullen waarna ze onder bedreiging werden meegenomen naar een bankautomaat waar ze hun rekening helemaal leeg moesten maken.

Eén slachtoffer zag toen hij in elkaar was geslagen en op de grond lag hoe de jongeren er met zijn auto vandoor gingen. Een week later vond de politie de auto uitgebrand terug op een parking in de buurt van de woning van de Genkenaar die als lokjongen diende. Na enkele overvallen gingen de agenten van de politiezone CARMA actief op zoek naar de overvallers. Het werd snel duidelijk dat er meer dan acht daders waren.

Toen de politie vijftien jongeren geïdentificeerd had, werden enkele van hun telefoons afgeluisterd. Daardoor konden ze een gesprek onderscheppen waarin de jongeren vertelden dat ze een 84-jarige man in elkaar zouden slaan en dat die het mogelijk niet zou overleven. De politie verwittigde het slachtoffer en kon op die manier voorkomen dat de man zijn date ontmoette. Net na nieuwjaar werden de jongeren opgepakt. In hun telefoons werden conversaties teruggevonden met 27 verschillende mannen.

De acht jongeren werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig, dertig of veertig maanden waarvan een deel effectief. Een van de twee personen die de plannen maakte om homo mannen te beroven werd veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar waarvan dertig maanden met uitstel onder voorwaarden.
Slachtoffer van haatmisdaad op basis van geaardheid of genderidentiteit?
Waarom elk slachtoffer aangifte moet doen:
in de eerste plaats om daders te vatten. In de tweede plaats omdat via jou melding de cijfers aan politici laten zien dat er nog werk aan de winkel is, hoe hoger de aangifte cijfers hoe sneller politici in actie zullen komen. En natuurlijk geldt het omgekeerde ook, hoe minder aangiftes hoe meer politici én anderen denken dat alles oké is en dat er geen sprake is van geweld tegen holebi's en transgenders in ons landje.
- Doe eerst aangifte bij de politie in je woonplaats (om daders te vatten en te laten veroordelen)
- Doe ook melding bij Unia (ook zij kunnen helpen + goed voor de cijfers => Klik hier
Nuttige links
- Op zoek naar holebi vriendelijke notaris, advocaat en therapeuten ==> Klik hier
- Links naar hulpverlening (overwegend niet holebi & trans gerelateerd) ==> Klik hier
LEES OOK
JEUGDBENDE UIT GENK MOET ZICH VERANTWOORDEN VOOR ZWAAR HOMOFOBISCH GEWELD
LESBISCHE VROUW SLACHTOFFER VAN HOMOFOBEN IN BRUSSEL
MINDERJARIGE RISKEERT CELSTRAF VOOR HOMOFOBE AANVALLEN IN BRUGGE
HOMO KOPPEL UIT WEST VLAANDEREN SLACHTOFFER VAN VANDALISME OM REGENBOOGVLAG
CHAT GROEP DIE HOLEBI'S VISEERT IS NIET DE ENIGE, ER ZIJN ER TIENTALLEN BIJ ONS

Bron: nieuwsblad.be en holebi info - september 2020

Dit bericht is gepost op 16 September, 2020 en 4648 keer gelezen.