Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis park vernoemd naar een trav-trans+ holebi activiste.De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, kondigde zopas aan dat East River State Park in de wijk Brooklyn zal worden gewijd aan Stonewall-pionier Marsha P Johnson op wat haar 75e verjaardag (mocht ze nog geleefd hebben anno 2020) zou zijn geweest. Dit zal haar volgens een verklaring op de website van de staat New York de allereerste holebi en transgender+ persoon maken die wordt geëerd met een staatspark.

Door het te hernoemen tot Marsha P Johnson State Park, willen stadsambtenaren de groene ruimte transformeren in een bruisend cultureel centrum waar, naast een speciale installatie en buitengalerij voor de pionier, ook een educatief centrum zal worden gebouwd. "Ik ben trots om de toewijding van East River State Park in Brooklyn aan Marsha P Johnson aan te kondigen," tweette Cuomo. "Het wordt het eerste staatspark dat iemand uit de holebi & transgender+ gemeenschap eert. New York is haar dan ook veel dank verschuldigd, voor haar moedige pleidooi en meedogenloze strijd voor holebi en transgender+ gelijkheid."

Extra kunstinstallaties en een onderwijsfaciliteit van 1200 vierkante meter zullen tegen komende zomer worden toegevoegd aan het zeven hectare grote park aan het water, zei Cuomo. Het centrum zal plaats bieden aan klaslokalen met uitzicht op het park, openbare toiletten, parkwachterscontactstation en een kleine opslagruimte voor onderhoud. Er komt ook een monument van Johnson die een megafoon vasthoudt tegen een transgender pride vlag met verschillende bloemen in haar haren, een kenmerkende stijl van Johnson, die zichzelf vaak sierde met levendige flora.

Wie was Marsha P Johnson (1945 - 1992)
Was een homo travestiet die overwegend wordt omschreven als transgender vrouw, ze wilde zelf ook beschouwd worden als vrouw. Ze was één van de belangrijkste voorvechtsters van gelijke recht'en van holebi's, travestieten en transgenders. Samen met Sylvia Rivera stond ze op de barricade tijdens de Stonewall Rellen (28 jun. 1969 – 3 jul. 1969). Samen met Rivera richtte ze Star op, een groep die zich toelegt op het helpen van dakloze jonge drag queens, homoseksuele jongeren en transvrouwen. Marsha was samen met Syliva steeds zeer aanwezig op homo rechten demonstraties en directe politieke acties. Ze werkte ook samen met Act Up als zorgaanbiedster voor mensen met Aids. Ze bekende ooit dat ze meer dan honderd keer was gearresteerd.

In het prille begin van haar leven was ze dakloos en werkte een tijdje uit noodzaak in de seksindustrie. Ooit vroeg een rechter haar waar de 'P.' in haar naam voor staat en Johnson antwoordde: "Pay it No Mind" (let er niet op). In 1974 werd Marsha P. Johnson gefotografeerd door de beroemde kunstenaar Andy Warhol als deel van zijn fotoserie "ladies and gentlemen". Johnson was ook lid van Warhols dragqueengroep 'Hot Peaches'.

In juli 1992 werd Marsha dood gevonden in de Hudson rivier na een Pride-optocht. De politie onderzocht de zaak niet en deed het af als zelfmoord. Twintig jaar later in november 2012 werd haar zaak heropend omdat rekening gehouden werd met moord. Volgens enkele getuigen werd Marsha achtervolgd door homofoben en sprong ze in de rivier om aan haar belagers te ontkomen. Een andere getuige hoorde dat een man zei dat hij ene Marsha had vermoord.

Dichte vrienden van Marsha hebben altijd blijven beweren dat ze zeker nooit zelfmoord zou plegen, een andere getuige sprak van een steekwonde in Marsha's rug en een hoofdwonde. Uiteindelijk is de politie verklaring uit 1992 die luidde zelfmoord blijven bestaan, volgens velen omdat de politie geen moord op een zwarte homo travestiet wilde onderzoeken.

Slechts twee dagen voor haar dood werd Johnson nog uitgebreid geïnterviewd over haar leven. Dit materiaal is te zien in de documentaire Pay it No Mind: The Life and Times of Marsha P. Johnson (2012), geregisseerd door Michael Kasino and Richard Morrison. Naast het interviewmateriaal werden ook veel van haar goede vrienden geïnterviewd en werd duidelijk wat zij voor invloed heeft gehad, de docu is onder andere te bekijken via YouTube. In 2017 bracht Netflix een nieuwe documentaire uit over Marsha, deze heet 'The Death and Life of Marsha P. Johnson'.

LEES OOK
MUURSCHILDERING N.A.V STONEWALL RELLEN MET MARSHA P JOHNSON & SYLVIA RIVERA - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 28 August, 2020 en 2957 keer gelezen.