Mogelijk sluit Puurs-Sint-Amands zich aan bij andere steden & gemeenten die holebi & trans vrije zones in Polen veroordelen.CD&V gemeenteraadslid Jef De Rop, 22, (foto) heeft het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands (Antwerpen) dinsdagavond gevraagd om een signaal te geven aan zusterstad Dębica omdat deze zich “LGBT-vrij” zou hebben verklaard, al was daar dinsdagavond twijfel over.

In december 2019 en nadien in februari van dit jaar (2020) kon je bij holebi info lezen dat de volgende gemeenten en steden: Boechout (Antwerpen), Brugge (West-Vlaanderen), Duffel (Antwerpen), Evergem (Oost-Vlaanderen), Gent (Oost-Vlaanderen), Halle (Vlaams-Brabant) - Horebeke (Oost-Vlaanderen) en Leuven (Vlaams-Brabant), de holebi & transgender vrije zones in Polen sterk veroordelen. Vanuit verschillende van deze Belgische gemeenten en steden werd daarover een brief geschreven aan de Poolse ambassade, veel had en heeft ook te maken met het feit dat de gemeenten of steden een band hebben met een stad of gemeente in Polen, een zogenaamd jumelage (partnerstad/gemeente).

Aan het lijstje wordt binnenkort misschien ook Puurs-Sint-Amands toegevoegd. Toch als het afhangt van Jef De Rop, die zegt dat het niet kan dat er in grote delen van Polen gemeenten en steden zijn die zichzelf uitroepen als holebi en transgender vrije zone, wat betekend dat holebi's en transgenders er niet welkom zijn. "Bijeenkomsten worden verboden, rechten afgenomen, maar eigenlijk gaat het verder dan dat, ze willen de gemeenschap gewoon verdringen", aldus het gemeenteraadslid.

Puurs-Sint-Amands (voordien Puurs) heeft sinds 1999 een jumelage met Dębica, een kleine stad in het zuidoosten van Polen. Het samenwerkingsverband werd in 1999 gesloten (vorig jaar werd de 20ste verjaardag nog gevierd), maar de vriendschappelijke banden gaan veel langer terug, tot de jaren tachtig en het comité ‘Puurs helpt Poolse vrienden’ . “Een samenwerking, of straffer: vriendschap, met instanties die zulke standpunten innemen, is wat mij betreft onmogelijk”, zegt De Rop, die zich persoonlijk geraakt voelt.

Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) zegt in een reactie de kwestie te zullen bespreken met de fractie en het college. Op een beslissing wil hij niet vooruitlopen. “Maar dat er een probleem is, is duidelijk. Het is niet van deze tijd dat een stad zulke moties aanneemt en zichzelf holebi en transgender vrij noemt. Ik betreur dat en het is strijdig met de mensenrechten.”

Alfried Peleman, bezieler van ‘Puurs helpt Poolse vrienden’ en voorzitter van de werkgroep Puurs Sint-Amands - Dębica, nam dinsdagavond naar aanleiding van de vraag contact op met Dębica. Hij vernam dat de holebi en transgender vrije zone ter sprake kwam, maar nooit gestemd zou zijn geweest, hoewel dit wel zo op Wikipedia staat. Dębica zou op de daar genoemde datum wél een document hebben ondertekend “om het traditionele gezin te beschermen”, maar dus niet de ondertekening van Debica als holebi en transgender vrije stad.

Het anti holebi en transgender sentiment wordt in Polen aangewakkerd door regeringspartij PiS. “De burgemeester van Dębica, opgekomen voor een onafhankelijke lijst, is in deze zaak jammer genoeg de lijn van de PiS gevolgd, net als de grote meerderheid in de streek. Om partijpolitieke redenen denk ik”, vertelt Peleman. Mocht er toch een einde komen aan de jumelage, dan sluit de werkgroep zich aan bij het standpunt van de gemeente. “Als Dębica beslissingen zou nemen die in strijd zijn met de fundamentele mensenrechten, is dat uiteraard een probleem, ook voor ons. Maar de opgebouwde vriendschapsbanden met heel wat inwoners van Dębica zijn voor het leven.”
LEES OOK
MOEDIG POOLS KOPPEL TROK NAAR VATICAAN MET REGENBOOGVLAG MET DAAROP HET WOORD 'HELP'
POOLSE RECHTBANKEN VERKLAARDEN TWEE HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES ALS ONGRONDWETTELIJK
ONRUST IN POLEN TAL VAN HOLEBI'S EN TRANS OPGEPAKT - EUROPA MOET DRINGEND INGRIJPEN
POLEN STOPT BESCHERMING VROUWEN OMDAT HET HOLEBI & TRANS IDEOLOGIE RECHTVAARDIGD!
ANTWERPSE GEMEENTE VERZET ZICH TEGEN HOLEBI EN TRANSGENDER VRIJE ZONES IN POLEN - 2020
STAD HALLE OOK TEGEN HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES IN POLEN, MAAR SCHRIJFT GEEN BRIEF - 2020
OPNIEUW VLAAMSE GEMEENTE DIE HOLEBI EN TRANSGENDER VRIJE ZONES IN POLEN AFKEURT - 2020
OOK KLEINE ANTWERPSE GEMEENTE ROEPT POLEN OP TE STOPPEN MET HOLEBI & TRANS ZONES - 2020
3 VLAAMSE STEDEN ROEPEN POLEN OP TE STOPPEN MET HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES - 2019

Bron: hln.be en holebi info - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 27 August, 2020 en 4024 keer gelezen.