Leuvens schepen van Gelijke Kansen over homofobe chatgroep.Sinds afgelopen weekend is ons land nog steeds in de ban van een homofobe chatgroep waarop men elkaar aanzet om holebi's te viseren, in elkaar te slaan te vernederen en dit te filmen.

Vandaag een reactie van Schepen van Gelijke Kansen, Lies Corneillie uit Leuven. Zei reageert verbolgen op de feiten en stelt dat de stad Leuven intensief samenwerkt met verschillende diensten om de holebi gemeenschap te ondersteunen.

“Er wordt in de chatgroep actief gestimuleerd om dat soort geweld te plegen onder homofobe motieven”, stelt Corneillie. “De feiten zijn echt gruwelijk en verontrustend. Het is goed dat de politie en het parket dit zeer ernstig nemen. Hopelijk is men in staat om de georganiseerde structuur achter de chatgroep te ontmantelen. Ik wil vermijden te zeggen dat het probleem bij een bepaalde gemeenschap ligt, dat zou te gemakkelijk zijn. De leden blijken ook in verschillende steden en gemeenten actief. Het is een probleem dat Leuven overstijgt.” Voor het parket van Leuven is het hoe dan ook menens. “In de mate van het mogelijke worden personen geïdentificeerd, onder anderen diegene die homofobe reacties gaven”, klinkt het bij Julie Plevoets van het Leuvense parket.

"De Stad Leuven zet zich al ruime tijd in voor de holebi (homo, lesbisch, biseksueel) en transgender+ gemeenschap. Politiek gezien kunnen we helaas niet veel aan deze gruwelijke feiten doen, dat is politiewerk. Met de stad zetten we echter sterk in op preventie en sensibilisatie. Wij werken intensief samen met verschillende diensten zoals het Regenbooghuis, het onderwijs en de politie. Zij krijgen ook vorming over hoe met slachtoffers van holebi geweld om te gaan. Waar we kunnen helpen, helpen we," aldus Corneillie.

“De tendens in heel Europa is echter niet gunstig”, vervolgt de schepen. “Polen, Hongarije, Rusland en de toenemende populariteit van extreemrechts... Geweld neemt in het algemeen toe en de rechten van de holebi en transgender+ gemeenschap zijn helemaal nog niet verworven. Dat is heel jammer om vast te stellen en dat moet veranderen. Ten slotte wil ik nog een oproep doen naar mensen die denken slachtoffer te zijn geweest. Racisme, seksisme, homofoob geweld,... Het is en blijft heel belangrijk om met je verhaal aangifte te doen bij de politie. Die feiten hebben we nodig om de dossiers sterk te maken en gerechtigheid te laten geschieden.”
LEES OOK
CHAT GROEP DIE HOLEBI'S VISEERT IS NIET DE ENIGE - ER ZIJN ER TIENTALLEN BIJ ONS
VLAAMSE HOLEBI & TRANS+ FEDERATIE STELT ZICH BURGERLIJKE PARTIJ INZAKE HOMOFOBE CHATGROEP
OPEN VLD LEUVEN REAGEERT OP NIEUWS ROND CHATGROEP DIE HOLEBI'S VISEREN
CHAT GROEP HEEFT 1 DOEL HOLEBI'S IN ELKAAR SLAAN FILMEN EN OP SOCIALE MEDIA DELEN

Bron: hln.be & holebi info - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 20 August, 2020 en 6030 keer gelezen.