Je leest:

Chatgroep die holebi's viseert, is niet enige die oproept tot haat en geweld: "Er bestaan er tientallen bij ons".Het nieuws over de chatgroep die holebi's viseert om hen in elkaar te slaan en dit te filmen blijft de gemoederen verhitten. Uit een krantenartikel van vrt nieuws blijkt dat de vermelde chatgroep niet de enige is die oproept tot haat en geweld. "Er bestaan er tientallen bij ons," klinkt het.

Afgelopen weekend kwam een chatgroep, genaamd Criminal System aan het licht waarop leden zich bezig houden met het viseren van holebi's en transgenders. Leden zetten elkaar aan om homo's in elkaar te slaan, dit te filmen en te delen op sociale media. Bij nader onderzoek blijkt nu dat er nog veel andere groepen op het internet circuleren die oproepen tot haat en geweld tegen holebi's, transgenders, als tegen andere bevolkingsgroepen.

Oproep tot haat en geweld
De laatste dagen doken online een aantal filmpjes op waarin mensen fysiek aangevallen werden. Deze filmpjes circuleerden op Criminal System en in groepen op Telegram, respectievelijk een Instagramkanaal en een berichtenapp, waar leden en volgers zich negatief over holebi's en transgenders uitlaten en oproepen tot geweld tegen hen. In sommige gesprekken wordt zelfs geld aangeboden om hen af te tuigen.

Een filmpje dat in Kessel-Lo in Leuven is opgenomen, is viraal gegaan. Het toont een jongen die tegen de grond wordt geslagen en in mekaar wordt gemept. Het slachtoffer krijgt ook een trap tegen het achterhoofd. De jongen moet finaal onder bedreiging zijn excuses aanbieden.

Volgens sommige bronnen moest hij dat doen omdat hij homo is, al spreekt het parket dit intussen tegen. Andere filmpjes van Criminal System waarin mensen worden aangevallen, worden nog onderzocht. Mogelijk houden die wél rechtstreeks verband met de homohaat in de gesprekken.

In Criminal System, dat tot gisteren 600 leden telde, zitten vooral jongeren met een Tsjetsjeense achtergrond, maar er zitten ook jongeren met een Belgische, Nederlandse en Noord-Afrikaanse achtergrond tussen.

Expert cybersecurity
Nathalie Van Raemdonck, experte cybersecurity, doet onderzoek naar chatboxen op Telegram: "Telegram geeft de jongeren de mogelijkheid om groepen te zoeken, zonder dat je eigenlijk andere gegevens moet kennen van de personen of groepen mensen die je zoekt. Dat maakt het de jongeren extra gemakkelijk om letterlijk foto's van holebi's en transgenders op te zoeken en op het online platform te delen."

Populair onder criminelen
Dat video's van anti holebi aanvallen via Telegram gedeeld worden, is weinig verrassend. De berichtendienst is zeer populair bij onder meer criminelen. Dat komt doordat Telegram weinig tot geen controle doet op de inhoud van de berichten die er gedeeld worden. Zo vind je er allerlei soorten berichten: van vechtfilmpjes tot video's van onthoofdingen, IS-propaganda en advertenties voor wapens en drugs.

Al meteen nieuwe haatgroep
Tijdens de hoogdagen van terreurgroep IS werd Telegram gebruikt als voornaamste medium om haar propaganda de wereld in te sturen. Daartegen optreden is een beetje dweilen met de kraan open. Chatkanalen met expliciete content worden weleens verwijderd, maar de dag erna nemen anderen weer de plaats in. Dat blijkt ook voor de chatgroep Criminal System. Die was gisteren verwijderd, maar vandaag is er al een nieuwe groep die ondertussen meer dan 200 leden telt.

Meerdere haatdragende platforms
Bij nader onderzoek is dit niet het enige platform waarop zulke haatdragende boodschappen te lezen vallen", zegt Van Raemdonck. Ook op andere websites worden foto's gepost van homo's met boodschappen als "Wie kent deze zemmel (slang voor homo). Hem staat een mooie beloning te wachten!" of "Wie hem durft in elkaar te slaan, krijgt 100 euro". Ook worden hierbij andere bevolkingsgroepen niet geschuwd, bijvoorbeeld mensen met een andere culturele achtergrond of worden er vrouwonvriendelijke moppen gemaakt.

Ook haatgroepen op andere sociale media
Van Raemdonck wil er vooral op wijzen dat we ons best niet te veel blindstaren op de onlinekanalen zelf. "Elke onlinehaatgroep kent ook een offlineverhaal en daar ligt de échte oorsprong. Ze gebruiken het onlineplatform vaak gewoon als extra communicatiemiddel. Telegram bijvoorbeeld werd nu recentelijk gebruikt, maar ook op Facebook en WhatsApp vonden we deze boodschappen al terug. Groeperingen verspringen vaak van kanaal om niet gevonden te worden."

expert online radicalisering
Olivier Cauberghs is expert online radicalisering en is het eens met Van Raemdonck. "Veel van die groepen ontstaan organisch, uit een groep vrienden die mekaar kennen. Dit in tegenstelling tot Telegramgroepen met een politieke boodschap. Die ontstaan uit een soort van ongenoegen tegenover de klassieke sociale media."

"Je hebt bijvoorbeeld iemand die volgers heeft op Twitter en daar politieke boodschappen post. Maar Twitter gaat dat beter controleren en op een gegeven moment kan de man in kwestie niets meer posten. Als hij ziet dat hij op Twitter zijn boodschappen niet meer kan verspreiden, start hij in Telegram een apart kanaal om dat daar te doen."

Volgens Cauberghs mogen we het fenomeen van de haatgroepen ook niet onderschatten. "Er bestaan op Telegram tientallen Belgische groepen waar af en toe tot geweld wordt opgeroepen."

Daders vatten is zeer moeilijk
Van Raemdonck vertelt dat het moeilijk blijft om deze haatboodschappen en de daders ervan op te sporen. "De kanalen waarop deze berichten te lezen zijn, zijn beschermd door encryptie (berichten worden versleuteld zodat anderen die niet kunnen lezen). Het wordt op het internet alom gebruikt om gebruikersinformatie op zijn weg tussen browsers en servers te beschermen. Grote bedrijven, banken, maar ook socialemediaplatformen gebruiken het. Het is eigenlijk bedoeld om de gebruiker te beschermen, maar dat is een dubbeltje op zijn kant, want het beschermt dus ook personen die criminele praktijken opzetten", vertelt Van Raemdonck.

"De grootste uitdaging zit erin om op sociaal-maatschappelijk niveau ervoor te zorgen dat deze extreme gedragingen niet meer getolereerd worden. Dan denk ik bijvoorbeeld aan hoe we de deradicalisering aangepakt hebben bij IS-strijders. Dit deden we door een bewuste sociale aanpak. Maar eerst en vooral dienen we het probleem sociaal-maatschappelijk serieus te nemen", vertelt Van Raemdonck. "We mogen het niet minimaliseren naar enkel een virtueel neveneffect."

Volgens Yves Aerts van de Vlaamse holebi & transgender+ federatie Cavaria, is het een laatste stuiptrekking van groepen die hun privileges niet willen afstaan aan andere bevolkingsgroepen. Toch stelt Aerts: "Door deze voorvallen van geweld mogen we niet vergeten dat het grootste deel van de bevolkingsgroep wél al een grote mentaliteitsverandering doormaakte naar tolerantie van mensen met een andere geaardheid, genderidentiteit, vrouwen, en mensen met een andere culturele achtergrond. We moeten als minderheidsgroepen elkaar ondersteunen in het signaleren en actief opsporen van geweld en haat. Want vaak ondervinden slachtoffers nog een grote schaamte om te getuigen. We moeten elkaar aansporen om toch te durven spreken."

Doe aangifte
- Geweld of discriminatie melden is noodzakelijk. Wanneer mensen geen aangifte doen lijkt het alsof er niets aan de hand is, en er geen vreselijke feiten gebeuren. Zonder aangiftes kan de politie niet proberen daders op te sporen, zonder aangiftes lijkt het voor onze politici alsof alles roze geur en manenschijn is voor holebi's en transgenders in ons landje.
- Slachtoffer van geweld of discriminatie op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit? Doe eerst aangifte bij de politie in je woonplaats. Meer info over hoe aangifte doen en wat je nog kan doen vind je via twee links hier onder:
- Website Unia (discriminatie melden op basis van seksuele geaardheid => Klik hier
- Website Lumi (discriminatie & geweld hoe melden) => Klik hier

LEES OOK
VLAAMSE HOLEBI & TRANS+ FEDERATIE STELT ZICH BURGERLIJKE PARTIJ INZAKE HOMOFOBE CHATGROEP
OPEN VLD LEUVEN REAGEERT OP NIEUWS ROND CHATGROEP DIE HOLEBI'S VISEREN
CHAT GROEP HEEFT 1 DOEL HOLEBI'S IN ELKAAR SLAAN FILMEN EN OP SOCIALE MEDIA DELEN


Bron: vrtnieuws & holebi info - Augustus 2020

Dit bericht is gepost op 19 August, 2020 en 5649 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 september 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 

Homofobe jongeren uit Genk veroordeeld van enkele maanden tot vijf jaar celstraf en geldboete.

 

Ook holebi's en transgenders kunnen slachtoffer worden van verspreiding naakt beelden en wraakporno + nuttige links

 

Belgian PrideFestival (12 tot 29 september), met aangepast (online) programma.

 


Buitenlands nieuws

Holebi en transgender kinderen zijn kinderen van God, aldus paus.

 

Grootste Amerikaanse politieke voorvechtster holebi transgender en vrouwen rechten overleden.

 

Eindelijk een land dat opkomt voor transgenders in plaats van te komen met anti wet.

 

Barbados gaat tweede stap vooruit betreffende gelijke rechten holebi's.

 

Europese Unie reageerde eindelijk op situatie van holebi's en transgenders in Polen + video.

 

Meer dan honderd grote bedrijven waaronder Microsoft, Disney, Sony komen op voor Britse transgenders.

 

Trump lanceerde lijst van anti holebi en anti transgender kandidaat leden voor het Hoogste Hof.

 


Showbizz & Sport

Frans Belgische film met transgender thema onder vuur, maar niet waarvoor je denkt.

 

Brokeback Mountain schrijvers komen met waargebeurde film over homo tiener die na pesterijen zelfmoord pleegde.

 

Belgische Drag Queen doet mee aan Nederlandse versie van RuPaul's Drag Race + 2 video's.

 

Uniek: Wonder Woman boek mét verhalen over historische holebi & trans+ activisten én enkele bondgenoten.