Vlaamse holebi & trans+ federatie stelt zich burgerlijke partij inzake homofobe chatgroep.Zondag kon je bij holebi info en elders in de media lezen over een chatgroep waarvan de leden doelbewust op zoek gaan naar holebi's om ze in elkaar te slaan en dit te filmen. Maandag kon je lezen dat de Leuvense Open Vld reageerde op deze verwerpelijke feiten.

Vandaag komt het nieuws dat de Vlaamse holebi & transgender+ federatie en koepel van organisaties Çavaria zich burgerlijke partij gaat stellen tegen de chatgroep die oproept tot geweld tegen holebi's. Dat nieuws werd maandag avond laat verspreid in de media en bevestigd door Yves Aerts, coördinator van Çavaria.

Parket en politie in Leuven voeren onderzoek naar beelden van geweld in een chatgroep via het anonieme berichtensysteem Telegram. In de chatgroep Criminal System, met naar verluidt bijna 700 leden, wordt door onder andere Tsjetsjenen geweld verheerlijkt in honderden filmpjes. Vooral holebi’s worden geviseerd. ‘Dit is voor ons een absolute prioriteit’, klinkt het bij het Leuvense parket.

Çavaria zal klacht met burgerlijke partijstelling indienen voor aanzetten tot haat en geweld, in een chatgroep met honderden deelnemers. ‘We kunnen dit als vzw die opkomt voor de rechten van holebi en transgender+ personen', aldus Aerts. "Geweld tegen holebi's en transgender+ personen is onaanvaardbaar. We moeten hier als maatschappij kordaat op reageren, politie en justitie moeten hier verder werk van maken zodat vervolging ter bestrijding van holebi- en transfobe discriminatie, haatmisdrijven en haatboodschappen gegarandeerd blijft." De klacht zal waarschijnlijk bij de politie van Leuven ingediend worden, waar het onderzoek is geopend, maar dat kan ook elders.

Verder roept Çavaria alle slachtoffers op om atlijd aangifte te doen. Want als er geen aangiftes worden gedaan lijkt het alsof er geen problemen zijn en kan men de zaken niet aanpakken. Op de website van Lumi (de vroegere Holebifoon) en van gelijkekansencentrum Unia staat meer uitleg over wat u kunt doen bij LGBTI-foob geweld. Links hier onder:

- Website Unia (discriminatie melden op basis van seksuele geaardheid => Klik hier
- Website Lumi (discriminatie & geweld hoe melden) => Klik hier

LEES OOK
OPEN VLD LEUVEN REAGEERT OP NIEUWS ROND CHATGROEP DIE HOLEBI'S VISEREN
CHAT GROEP HEEFT 1 DOEL HOLEBI'S IN ELKAAR SLAAN FILMEN EN OP SOCIALE MEDIA DELEN


Bron: destandaard.be & holebi info - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 18 August, 2020 en 5190 keer gelezen.