68% holebi's en trans+ personen hebben last van depressie tijdens coronavirus crisis + nuttige links.Een nieuwe studie heeft de omvang van de geestelijke gezondheidscrisis blootgelegd waarmee de Britse holebi en transgender+ gemeenschap te maken heeft tijdens de coronavirus crisis. Daarbij heeft men de idee dat de resultaten van het onderzoek ook van toepassing zijn in andere landen binnen de holebi & transgender+ gemeenschappen.

Het onderzoek van University College London en Sussex University, ook wel de Queerantine-studie genoemd, toonde aan dat de overgrote meerderheid van holebi's en transgender+ personen worstelen met hun mentale gezondheid tijdens lockdowns, waarbij vooral veel jongeren vastzaten met onverdraagzame familieleden die het meest depressief waren.

Ruim 68% van de ondervraagden liet weten last te hebben van depressieve gevoelens tijdens een lockdown, oplopende tot 90% wanneer het gaat om degene die daarboven op ook nog te maken kregen met holebi- of transfobie. Ongeveer een zesde werd tijdens de pandemie gediscrimineerd vanwege hun geaardheid, en dat percentage steeg tot meer dan een derde onder degenen die in huizen woonden waar ze niet open waren over hun identiteit. Bijna 10 procent van de mensen gaf aan zich thuis onveilig te voelen.

De hoogste niveaus van depressie werden gemeld door jongere trans- en niet-binaire mensen, maar in het algemeen heeft de pandemie een 'schadelijke impact' gehad op de geestelijke gezondheid van de hele holebi en transgender gemeenschap, zei co-auteur Laia Bécares van het onderzoek. "Velen moesten terug de kast in en bij mensen wonen die hun seksuele geaardheid of genderidentiteit niet kenden, of er geen voorstander van waren", vertelde ze aan The Guardian. "De gevolgen voor de geestelijke gezondheid zijn grimmig."

Uit eerdere studies bleek al dat holebi's en transgenders eerder het risico lopen om depressief te worden, voornamelijk veroorzaakt door het niet aanvaard worden, discriminatie en het te maken krijgen met geweld. Voor velen heeft de pandemie dit alles verergerd door hen te scheiden van hun ondersteunende netwerken (holebi & transgender clubs, organisaties...) waarbij velen van hen door de lockdowns gedwongen werden om terug de kast in te gaan, enkel en alleen om te kunnen overleven met mishandelende of niet-ondersteunende familieleden.

De resultaten van de Queerantine-studie illustreren volgens de onderzoekers duidelijk een groeiende crisis, die volgens de geestelijke gezondheidszorg al maanden aan het opbouwen is. In juli meldden acht Britse liefdadigheidsinstellingen een enorme toename van het aantal holebi en transgenders die toegang vroegen tot zelfmoordpreventieondersteuning, waarbij de organisatie the LGBT Foundation’s helpline opmerkte dat het aantal bezoekers van de zelfmoordpreventie webpagina's met meer dan 44% was gestegen in de eerste drie maanden van het jaar. De hulplijn ontving daarnaast 25% meer telefoontjes over suïcidale gedachten tijdens lockdown, en de hulplijn van Switchboard zei dat hun aantal telefoontjes een derde hoger was dan in dezelfde periode vorig jaar.

De onderzoekers roepen op tot meer overheidssteun voor holebi & transgender liefdadigheidsinstellingen omdat ze de gevolgen van de geestelijke gezondheid blijven aanpakken. "Een slechte geestelijke gezondheid van holebi's en transgender+ personen kan ongecontroleerd blijven zonder een substantiële beleidsverbintenis en financiering gericht op het verbeteren van de ongelijkheden op gezondheidsgebied die worden verergerd door de pandemie," klinkt het.
NUTTIGE LINKS
- Donkere of zelfmoord gedachten? bel, chat, mail 24 op 24 (met ook tips & verhalen) => Klik hier
- Website LGBT Steun (Coach Dries geeft ondersteuning aan holebi's & transgenders) => Klik hier
- Tips om de coronacrisis als Vlaamse holebi & trans door te komen => Klik hier
- Links naar holebi vriendelijke therapeuten, advocaten notarissen => Klik hier
- Links naar transgender info pagina en Vlaamse transgender organisaties => Klik hier
- Links naar holebi & trans organisaties per provincie => Klik hier
- Vragen over holebi of trans+ zijn => Klik hier
- Meld holebi discriminatie/geweld => Klik hier
- Zelfhulp website (voor iedereen, dus niet specifiek holebi & trans maar ook voor) => Klik hier
Meer info en links via de Info gids van holebi info => Klik hier

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 11 August, 2020 en 9045 keer gelezen.