Je leest:

Een op vier holebi en transgender+ jongeren gebruikt genderneutraal voornaamwoord.Uit recent onderzoek blijkt dat een op de vier holebi & transgender+ jongeren andere voornaamwoorden gebruikt dan hij, zij, hem, en haar. Daarnaast blijkt dat velen van hen steeds meer verschillende manieren vinden om hun genderidentiteit uit te drukken en dat velen kiezen voor een mix van voornaamwoorden.

Het Trevor-project ondervroeg 40.000 LGBT+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender+) jongeren tussen 13 en 24 jaar in de Verenigde Staten en vroeg hen: 'Welke voornaamwoorden gebruik je momenteel? Selecteer alles wat van toepassing is alstublieft."

Genderneutrale voornaamwoorden
Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de holebi en transgender+ jongeren uitsluitend gebruik maken van de voornaamwoorden: he/him of she/her. En 25 procent gebruikt sekseneutrale voornaamworden zoals they/them exclusief of in combinatie met andere voornaamwoorden. Daarnaast blijkt dat bijna tweederde van de holebi en transgender+ jongeren die voornaamwoorden buiten het binaire gebruiken, en dus gaan voor een combinatie van he/him en she/her en they/them.

Vijf procent van de respondenten zei dat ze uitsluitend andere voornaamwoorden gebruiken als: he/him of she/her, en de meerderheid van hen kiest voor de voornaamwoorden they/them. Vier procent van de ondervraagden meldde dat ze voornaamwoorden gebruiken als: ze/zir, xe/xim of fae/faer, of zegt dat ze deze voornaamwoorden samen met andere voornaamwoorden gebruiken.

Tegenstanders om de oren geslagen met het jaar 1375
Transfoben uit verschillende hoeken zijn gekant tegen het gebruik van enkelvoudige voornaamwoorden, maar de Oxford English Dictionary traceert in feite het eerste schriftelijke gebruik van het enkelvoud 'they' tot het jaar 1375, wat bewijst dat het taalkundig geen nieuw fenomeen is.

Woordenboek deel twee en het internet
Afgelopen december kondigde het Merriam-Webster-woordenboek aan dat het het enkelvoudige 'zij'-voornaamwoord als woord van het jaar had gekozen. Verder bleek recent dat zoeken op het internet naar het voornaamwoord 'zij' vorig jaar met 313 procent is gestegen in vergelijking met 2018, wat bewijst dat steeds meer mensen zichzelf leren hoe belangrijk het is om de voornaamwoorden van mensen te respecteren.

Beroemdheid
Een bekend voorbeeld van een beroemdheid die andere voornaamwoorden gebruikt is de Britse zanger Sam Smith die zich sinds kort openlijk identificeert als non-binair en wil aangesproken worden met ‘they’ en ‘them’. (Onderaan dit bericht vind je een lijst van 20 niet binaire beroemdheden).

Vlaamse & Nederlandse taal
In onze Nederlandse taal is het gebruik van genderneutrale voornaamwoorden nog niet zo aanvaard. Bovendien maakt onze taal het moeilijker om gebruik te maken van genderneutrale voornaamwoorden. Maar, toch bestaan ook in de Vlaamse en Nederlandse taal al genderneutrale voornaamwoorden. Vandaag de dag kiezen veel mensen met non-binaire genderidentiteit de voornaamwoorden ‘die/hun/hen’ in het Nederlands. Hiermee wordt aangegeven dat de genderidentiteit van iemand niet gekend is, en kan gebruikt worden voor mensen die zich niet identificeren als man of vrouw.

Wat is het Trevor Project
The Trevor Project is een Amerikaanse non-profitorganisatie die in 1998 is opgericht en zich richt op zelfmoordpreventie-inspanningen onder holebi transgender queer en andere jongeren. Waarbij men ook crisis opvang organiseert en bemiddeling biedt om ouders en opvoeders begelieiding en middelen te bieden om veilige, acceptabele en inclusieve omgevingen te creëren voor alle jongeren, thuis en op school.
LEES OOK
MAAK KENNIS MET TWINTIG NIET BINAIRE BEROEMDHEDEN

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - juli 2020.

Dit bericht is gepost op 31 July, 2020 en 2160 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

08 augustus 2020 - Queer Arts Fest 3 tot 9/8
08 augustus 2020 - Antw Pride online 5 tot 9/8
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 

Al 26 transgender personen vermoord in de Verenigde Staten dit jaar.

 

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 

Een op vier holebi en transgender+ jongeren gebruikt genderneutraal voornaamwoord.

 


Showbizz & Sport

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Ellen biedt excuses aan voor ‘vijandig' werkklimaat in open brief.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.